Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ελληνοτουρκικά / Οι υψηλοί τόνοι και η διπλωματία των πόλεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Οι υψηλοί τόνοι και η διπλωματία των πόλεων

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Όλα δείχνουν ότι η ηρεμία -αληθινή ή επίπλαστη- του φετινού καλοκαιριού στο Αιγαίο δεν θα διατηρηθεί για πολύ ακόμη. Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να λύσει τα ζητήματα μέσω της ισχύος και όχι μέσω του διαλόγου, παρά τις συχνές - πυκνές δηλώσεις του Ερντογάν περί του αντιθέτου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάλι, δεν κατάφερε -ενδεχομένως να μην θέλησε καν- να εκμεταλλευτεί το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει όταν η  Άγκυρα είχε αναγκαστεί να ρίξει τους τόνους υπό την πίεση του τότε νεοεκλεγμένου Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αλλά και της Ε.Ε.

Τώρα ο συσχετισμός έχει αισθητά βελτιωθεί υπέρ του Ερντογάν, παρά τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτός “καίγεται” να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς είναι “λαβωμένος” από τις αποφάσεις της ευρωμεσογειακής συνόδου στην Αθήνα.

Γι' αυτό και θα είναι πιο δύσκολος -αλλά και πιο απαραίτητος- ο διάλογος μαζί του, στον οποίο διστάζει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, πρωτίστως για εσωκομματικούς λόγους. Πάντως το ενδεχόμενο για μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη παραμένει ανοιχτό.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τόσο τους ομολόγους του της Ε.Ε. όσο και κάθε άλλον αξιωματούχο που συνάντησε στη Νέα Υόρκη για την παρενόχληση από την τουρκική πλευρά ερευνητικού σκάφους μόλις 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο Δένδιας μίλησε για “προκλητική και παραβατική συμπεριφορά” εκ μέρους τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο παρενόχλησε σκάφος σημαίας Μάλτας που διεξήγε επιστημονικές έρευνες εντός οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας (από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020).

Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τουρκικό πολεμικό σκάφος φέρεται να παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της Κρήτης, κοντά στη ναυτική βάση στο Κυριαμάδι. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να ενημερώσει αμέσως τον ελληνικό λαό εάν όντως συνέβη αυτό -το οποίο και χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη- και πώς αντέδρασαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Η τουρκική πλευρά, πάντως, φροντίζει να επαναφέρει συνεχώς τις κατηγορίες περί ελληνικών προκλήσεων. Πηγές του τουρκικού υπουργείου  Άμυνας υποστήριζαν ότι “η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας με πρόσχημα τις ερευνητικές δραστηριότητες”.

Γέφυρες ειρήνης

Βέβαια, εκτός από τις παρενοχλήσεις και τις κατηγορίες, υπάρχουν και οι προσπάθειες επικοινωνίας.  Έστω σε πιο... χαμηλό επίπεδο από αυτό της κεντρικής πολιτικής.

Την πεποίθηση ότι “η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης” εξέφρασαν χθες οι δήμαρχοι των δύο πόλεων Κώστας Μπακογιάννης και Εκρέμ Ιμάμογλου, που συναντήθηκαν στην πλατεία Κοτζιά, με τον δεύτερο να υπογραμμίζει ότι “η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μία από τις λύσεις, είναι η μοναδική λύση”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου, από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, κατάφερε να εκλεγεί στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης κόντρα στις άοκνες προσπάθειες του Ερντογάν να του κλείσει τον δρόμο. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ήταν ανέκαθεν θετικό το αποτύπωμα της διπλωματίας των δημάρχων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ιμάμογλου συναντήθηκε χθες και με τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα θα συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η άλλη Τουρκία

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η δήλωση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι η θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας “είναι επιθετική, επεκτατική και εκτείνεται πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας”. Δείχνει ότι στην  Άγκυρα δεν είναι όλοι ίδιοι κι ότι η Αθήνα θα πρέπει να επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL