Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
1 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.1°C
3 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.9°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.1°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.5°C17.9°C
0 BF 68%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Μια νέα αρχή με την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Μια νέα αρχή με την κοινωνία

ΤΣΙΠΡΑΣ

Τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας έβαλε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου. Μια νέα αρχή με την κοινωνία, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και την ανασφάλεια, είναι αυτό που ανέδειξε ως κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Στήριξη της εργασίας με κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και 35ωρο, ρύθμιση και διαγραφή των χρεών της πανδημίας, αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στήριξη της νέας γενιάς, χτύπημα στο πελατειακό κράτος, είναι οι βασικές αιχμές στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να βυθίζεται σε ένα καθοδικό σπιράλ φθοράς και ανικανότητας. Ενώ την κατηγόρησε πως είναι εκτός της διεθνούς πραγματικότητας, καθώς επιμένει σε ένα μοντέλο που και απέτυχε και οδηγεί μαθηματικά σε νέες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις μέσα από τη διαρκή όξυνση των ανισοτήτων. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη. Μια πρόταση που έχει στον πυρήνα της την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων.

Μεγάλες τομές και υπερβάσεις για να γυρίσουμε σελίδα

Καταθέτοντας το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στην ευρύτερη λειτουργία του κράτους. Αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση και τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας. Ενώ, στο μέτωπο της ακριβείας, ο Αλ. Τσίπρας εισηγήθηκε δέσμη άμεσων μέτρων. "Χρειάζονται μεγάλες τομές και υπερβάσεις", τόνισε, "οι οποίες θα βάλουν τη χώρα σε μια νέα τροχιά, χωρίς τις σημερινές παθογένειες και αγκυλώσεις". Ταυτόχρονα μίλησε για τολμηρές αλλαγές, "που όχι μόνο θα επουλώσουν τις πληγές που αφήνει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θα βοηθήσουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα και να μετατραπεί σε μια κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα".

Απέναντι στο κομματικό κράτος

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζεται σε πέντε άξονες: Πρώτος, το μοντέλο διακυβέρνησης. Στόχος που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας είναι να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και στη θέση του να έρθει ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος. Τη θέση του αποτυχημένου, σε όλους τους τομείς, επιτελικού κράτους και της πολυδάπανης προεδρίας της κυβέρνησης παίρνουν οι δομές του αποτελεσματικού κράτους, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη συνέχεια, την αξιοκρατία, τη διακομματική συναίνεση σε κρίσιμες θεματικές. Ανέφερε συγκεκριμένα την εθνική ασφάλεια και την κλιματική κρίση.

Μάλιστα, προχώρησε και σε πιο εξειδικευμένες προτάσεις, όπως η νέα λειτουργία και αρχιτεκτονική του πρωθυπουργικού γραφείου. Με τη δημιουργία ενός λιτού και λειτουργικού σχήματος, με task force που θα σχεδιάζουν και θα παρακολουθούν κρίσιμες εθνικές πολιτικές. Για παράδειγμα, η νέα γενιά, η κλιματική κρίση, η καινοτομία, οι ανισότητες, η δημογραφική κρίση. Οι ομάδες αυτές, εξήγησε, θα βάζουν στόχους τετραετίας, που θα βελτιώνουν την παγκόσμια θέση της χώρας.

Αναφέρθηκε ακόμη στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους, "το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες αργόμισθα κομματικά στελέχη". Επισήμανε μάλιστα πως κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σημειωθεί ρεκόρ δεκαπενταετίας σε μετακλητούς. Οι οποίοι μάλιστα λαμβάνουν αυξημένους μισθούς, με μειωμένα προσόντα, βάσει του νόμου του επιτελικού κράτους, και έστησαν πάρτι διαρκείας με το δημόσιο χρήμα.

Αύξηση κατώτατου, νέο ΕΣΥ, ισχυρή δημόσια εκπαίδευση

Δεύτερος άξονας είναι το νέο ΕΣΥ. Με γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ, δίκτυο ολοκληρωμένης κατ’ οίκον φροντίδας και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις. Τρίτος άξονας, οι αλλαγές στην Παιδεία. Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας είναι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, η αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και σειρά τομών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τέταρτος άξονας, οι αλλαγές στην εργασία. Κεντρική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και με κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν. Προβλέπεται ακόμη γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

Άμεσες δράσεις για την αναχαίτιση της ακρίβειας

Πέμπτος άξονας, τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με κορωνίδα τη= ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής. Επίσης, τη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αλλά και στη βενζίνη. Ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες δράσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL