Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
1 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
17.6°C23.6°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.5°C23.2°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
2 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C20.1°C
0 BF 49%
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, εξήγγειλε ελάχιστα για τους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, εξήγγειλε ελάχιστα για τους πολίτες

ΟΥΡΣΟΥΛΑ
PHOTO EPA

Όποιος ανέμενε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει σήμερα Τετάρτη σε αυτοκριτική, σε αναπροσαρμογή της συντηρητικής της στρατηγικής ή έστω να εξαγγείλει κάποιο προοδευτικό μέτρο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, θα απογοητεύτηκε σφόδρα. Γιατί η πρόεδρος της Κομισιόν με άλλοθι τη νέα γενιά προσπάθησε να σκιαγραφήσει πως αντιλαμβάνεται στην Ευρώπη στον κόσμο, αλλά και τη λειτουργία της αγοράς και τον ρόλο της εργασίας στις άγριες μεταπανδημικές συνθήκες.

Υγεία

Αρχικά εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένη για τις ενέργειες της Επιτροπής στο πεδίο των εμβολιασμών, χωρίς να αναφερθεί αναλυτικά ούτε στους θανάτους από το κορωνοϊό, ούτε στις τεράστιες ευθύνες που φέρουν εθνικές κυβερνήσεις για την αποτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού. Μάλλον θέλησε να θάψει το ζήτημα και ζήτησε απλά να ενταθούν οι προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών στις χώρες μέλη.

Ξεκαθάρισε ως αξία πως και η φετινή χρονιά θα είναι μια δοκιμασία, όπως είπε, αλλά εμφανίστηκε βέβαιη πως η Ευρώπη θα τα καταφέρει ξανά. «τα καταφέραμε επειδή δράσαμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά δεν πρέπει να είμαστε αυτάρεσκοι» είπε και εξήγγειλε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας για τις μελλοντικές απειλές, που θα συνοδευτεί από χρηματοδότηση 50 δισ. Ευρώ από το TeamEuropeInvestment μέχρι το 2027.

Οικονομία


Εξαιρετικά άτολμη, σε ανησυχητικό βαθμό, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τα ζήτημα της οικονομίας. Μίλησε για την ανάγκη χρηματοδότησης δράσεων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά σε Σλοβενία και Ισπανία αντίστοιχα, ενώ εξήγγειλε την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την Αναθεώρηση της Οικονομικής Διακυβέρνησης.
Προανήγγειλε δε νέο νομοσχέδιο για τους ημιαγωγούς που η έλλειψη τους οδηγεί σε μείωση της παραγωγής.
Σημείωσε δε πως θα υιοθετηθεί μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα, με ισχυρό ιδιωτικό τομέα υγείας, ώστε να εξασφαλιστούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και καλύτερη υγεία.

Αναφερόμενη στην φορολογική ισότητα, η φον ντερ Λάιεν είπε πως όταν οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη, αυτά βασίζονται στις υποδομές και τα ασφαλιστικά συστήματα του δημοσίου. Γι’ αυτό, είπε, πως οι εταιρίες πρέπει να καταβάλουν τη δίκαιη συνεισφορά τους, ενώ επισήμανε πως η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε νόμο για τις εταιρίες-βιτρίνες και 
σε πρακτικά ανεφάρμοστη θέσπιση ελάχιστου ποσοστού φόρου. 
Τέλος, για τους νέους εξήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενώ ανακοίνωσε πως το 2022 θα είναι το Έτος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας.

Κλίμα


«Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο, άρα μπορούμε να κάνουμε κάτι για την αντιμετώπιση της» είπε η φον ντερ Λάιεν ενώ, αφού υπενθύμισε τον στόχο για μείωση 55% των εκπομπών έως το 2030, σημείωσε πως η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να είναι και δίκαιη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τις ΗΠΑ να «κάνουν το χρέος τους» και να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση εκπομπών αερίων, ενώ ανακοίνωσε πρόσθετα 4 δισ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση του κλίματος έως το 2027, αλλά και διπλασιασμό της χρηματοδότησης για τη βιοποικιλότητα.

Αφγανιστάν


Το σημείο πάντως που φάνηκε η απόλυτη αμηχανία και ο συντηρητισμός της προέδρου της Κομισιόν ήταν όσα αφορούσαν το Αφγανιστάν. Πέρα από τα λόγια συμπάθειας σε όσους καταπιέζονται από τους Ταλιμπάν, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Ε.Ε. θα διαθέσει 100 εκατ. Ευρώ για την ανθρωπιστική στήριξη, πως δεν θα ξεχαστεί η βοήθεια όσων την προσέφεραν στο παρελθόν στο εσωτερικό της χώρας και ανακοίνωσε την δημιουργία κοινής αποστολής με το ΝΑΤΟ στο τέλος του 2021.

Ωστόσο η πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε ιδιαίτερα στην προληπτική πολιτική άμυνας έναντι αντίστοιχων προκλήσεων.. μίλησε για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Άμυνας, τη δημιουργία Ακαδημίας για ζητήματα αποφάσεων, για βελτίωση των Μυστικών Υπηρεσιών στην Ευρώπη, για τη δημιουργία Κοινού Κέντρου Ετοιμότητας και για ανάπτυξη της κυβερνοάμυνας σε κοινές βάσεις. Για το ζήτημα της άμυνας προανήγγειλε στενή της συνεργασία με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Περιφερειακές ανακατατάξεις


Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο που δείχνει την αντίληψη  της προέδρου της Κομισιόν για τη μετανάστευση, είναι πως την ενέταξε στις περιφερειακές εξελίξεις, εντάσσοντας την ουσιαστικά στο πεδίο των απειλών από τους αντιπάλους της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στα γεγονότα στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία και είπε πως «πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος για τη μετανάστευση, αλλιώς οι αντίπαλοι μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν». Προφανώς έκρυψε κάτω από το χαλί τις σκληρές διαφωνίες για την πολιτική αποτροπής που ακολουθούν χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ δεν αναφέρθηκε στις προκλήσεις που πιθανόν αντιμετωπίσουν οι περιφερειακές χώρες της Ε.Ε.

Κοινωνία


Σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει τις συντηρητικές της προτεραιότητες, η Φον Ντερ Λάιεν προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, για την αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και για την ελευθερία των ΜΜΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL