Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
10.6°C12.9°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.3°C
0 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.0°C
5 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8 °C
7.9°C8.5°C
0 BF 100%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αδύναμη στα ανοιχτά μέτωπα, αμήχανη στις ανατιμήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Αδύναμη στα ανοιχτά μέτωπα, αμήχανη στις ανατιμήσεις

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τα διαδοχικά στραπάτσα που υπέστη η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αποκορύφωμα τις πυρκαγιές του Αυγούστου, την απώλεια ελέγχου στη διαχείριση του κορωνοϊού, που οδηγεί στο 4ο κύμα, τη διάψευση των μεγαλεπήβολων -αλλά, τελικά, χωρίς έρεισμα- εξαγγελιών του για το τείχος ανοσίας, μεταφράζονται σε δυσοίωνα προμηνύματα για το φθινόπωρο που ξεκινά. Η δε ιλαροτραγωδία του ανασχηματισμού απλώς ήρθε να βάλει το κερασάκι στην τούρτα επικυρώνοντας την εικόνα ενός πρωθυπουργού σε βέρτιγκο.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η αποτυχία και η παροιμιώδης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση των πραγματικά δύσκολων ζητημάτων προϊδεάζει για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση -και την κοινωνία-, καθώς πλάι στα μεγάλα μέτωπα που δεν κατάφερε να κλείσει μέσα στο καλοκαίρι τώρα υψώνονται και νέα. Το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, που ήδη επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αναμένεται να γιγαντωθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του, ούτε όμως και την αδυναμία του να το αντιμετωπίσει, αναζητώντας εναγωνίως κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για να παρουσιάσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι βασικοί παραγωγικοί υπουργοί, ο ένας μετά τον άλλον, εμφανίζονταν αμήχανοι τις τελευταίες ημέρες, ενώ μάλιστα είχε προηγηθεί και η σχετική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, με χαρακτηριστική αναφορά στην εκτίναξη του καφέ. Οπότε θα ανέμενε κανείς να βρίσκονται σε θέση να παρέχουν δημόσια πιο ισχυρές διαβεβαιώσεις ή δεσμεύσεις αντιμετώπισης των υπέρογκων αυξήσεων αντί για διαπιστώσεις, δηλώσεις ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί το ζήτημα», αλλά και αυτονόητες «συνταγές» που δεν λύνουν κανέναν πρόβλημα. Έτσι, η κυβέρνηση έσπευσε να δώσει τη «λύση», προσφέροντας νέο νόημα στον όρο «εμπαιγμός». Κάντε έρευνα αγοράς, είπαν στους πολίτες οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας.

Ενόσω επίκεινται τρομακτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έως και 50%, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να δηλώσει πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος", συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν έρευνα αγοράς. Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, αφού δήλωσε ότι «δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία», αποκάλυψε το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης: Πρότεινε στους πολίτες να χρησιμοποιούν το e-katanolitis για να βλέπουν πού υπάρχουν οι καλύτερες τιμές. Μάλιστα το εμφάνισε ως προετοιμασία που είχε κάνει το υπουργείο του ώστε να τους έχει δώσει πλέον «το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση»...

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθούσε, αν και όχι επιτυχώς, να καθησυχάσει ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών». Όμως η αναφορά του πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει οικονομικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα», περισσότερο ανησυχητική ακούγεται αφού μάλλον συνιστά δικαιολόγηση των περιορισμένων παρεμβάσεων που αναμένονται από την κυβέρνηση. Άλλωστε ο Γ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς, μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει».

ΜΑΞΙΜΟΥ

Και φιάσκο και (εκλογική) στροφή προς Άκρα Δεξιά

Για πρώτη φορά η δημοσκοπική διαφορά κυβέρνησης με αξιωματική αντιπολίτευση έχει πέσει στις 8 ποσοστιαίες μονάδες 

Ο ανασχηματισμός, στον χρόνο που έγινε και όπως έγινε, ήρθε να επισφραγίσει αυτό που ξεκάθαρα είχε φανεί τις προηγούμενες εβδομάδες από το ξεγύμνωμα του επιτελικού κράτους, ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο και η κυβέρνησή του έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της.

Η δημοσκόπηση της Prorata την εβδομάδα που πέρασε είναι ενδεικτική της φθοράς και κατά συνέπεια του πολιτικού πονοκεφάλου που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, καθώς η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές του 2019 μονοψήφια, με την ψαλίδα να μειώνεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα όμως, ένα συντριπτικό 64% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά και σχετικά αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών, εκ των οποίων αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 36% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. το 2019, ενώ 67% του συνόλου των ερωτηθέντων διαφωνεί με την άποψη πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν οι φετινές πυρκαγιές.

Φυσικά, η φθορά της κυβέρνησης δεν οφείλεται μόνο στις πυρκαγιές, εκεί ξεδιπλώθηκε η πλήρης αναποτελεσματικότητά της. Αλλά και στον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, με την αποτυχία της να την οδηγεί τώρα σε κινήσεις επίσης αμφίβολης αποτελεσματικότητας, αλλά και οι οποίες σίγουρα θα της επιφέρουν πρόσθετο πολιτικό κόστος. Το νέο μέτωπο, των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και ενέργεια, αυξάνει περαιτέρω τις δυσκολίες της κυβέρνησης, ενώ τα αποτελέσματά του θα την επηρεάσουν άμεσα.

Ο ανασχηματισμός ήταν, έτσι, απότοκο των σπασμωδικών κινήσεων και της τεράστιας αγωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια επικοινωνιακή απάντηση στη ζημιά που έχει υποστεί. Μόνο που όσα προηγήθηκαν -διαρροές, μηνύματα Μαξίμου προς στελέχη και υπουργούς να μην χρησιμοποιούν διασυνδέσεις με εξωθεσμικούς παράγοντες- και όσα ακολούθησαν -το πρωτόγνωρο φιάσκο με την υπουργοποίηση Αποστολάκη- προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερο τσαλάκωμα στο προφίλ του. Η ίδια η απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη - Χαρδαλιά και Κικίλια - Κοντοζαμάνη δεν θα μπορούσε να υπογραμμίσει περισσότερο την ομολογία αποτυχίας σε δύο μείζονα πεδία, όπου ακόμα η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για τους χειρισμούς της.

Η είσοδος του Θ. Πλεύρη στην κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι αποδεικνύει ξανά τον ισχυρό εσωκομματικό ρόλο που διατηρεί ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνει και το πρόσημο με το οποίο επιλέγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει προς την εκλογική μάχη, όταν αποφασίσει να το κάνει. Ο νέος υπουργός Υγείας συμπληρώνει μαζί με τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη την τριάδα που μεταμορφώνει την κυβέρνηση Ν.Δ. σε κυβέρνηση ΛΑΟΣ. Όπως επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, «όσο πλησιάζουμε προς τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο (ολοκλήρωσης) της θητείας της κυβέρνησης, θα έχουμε μια πιο σταθερή δομή. Δεν θα γίνονται περαιτέρω μεγάλες, δομικές αλλαγές». Ο ίδιος τόνισε ότι «η αλλαγή σε πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος δεν σημαίνει αλλαγή στην πολιτική». Όμως εν προκειμένω αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης. Τουλάχιστον από μια οπτική προοδευτική ή κεντρώα και φιλελεύθερη - όπως ο ίδιος προσπαθούσε μέχρι πρότινος να πλασάρει την κυβέρνησή του. Προ ανασχηματισμού...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL