Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Βουλή / Ξεκινά η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Ξεκινά η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

ΒΟΥΛΗ

Με εσπευσμένες διαδικασίες προχωρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης η κυβέρνηση επιχειρώντας να περάσει στα κρυφά τη σημαντική αντιμεταρρύθμιση, που υπονομεύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών της ασφάλισης. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα κι ολοκληρώνεται αύριο βράδυ, ενώ η β’ ανάγνωσή του σε επίπεδο επιτροπών πραγματοποιήθηκε μόλις χθες εν μέσω του φιάσκου του ανασχηματισμού, παράλληλης συζήτησης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και σφοδρής κριτικής από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Άλλωστε η επεξεργασία του νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες λειτουργίας της Βουλής πριν το καλοκαίρι εν μέσω αντίστοιχου ορυμαγδού νομοσχεδίων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατήγγειλε τη σύντομη διαδικασία κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι «επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συζήτηση». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε το νομοσχέδιο στη συνολική πολιτική υλοποίησης της Έκθεσης Πισσαρίδη, που έχει ως στόχο «να καταστήσει τη χώρα μας μια ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ε.Ε., με φθηνή ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους». Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το νομοσχεδίου επιχειρεί τη «σαλαμοποίηση» του κοινωνικού κράτους στον χώρο της ασφάλισης, όπως έγινε πρόσφατα με την Παιδεία και τη μείωση των εισακτέων και με την εισβολή των ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ας μην κρυβόμαστε, οι μόνοι που θα ωφεληθούν από αυτή την αλλαγή είναι τα πολυεθνικά ιδιωτικά συμφέροντα», αλλά και τα golden boys της κυβέρνησης που θα μπουν στο νέο Ταμείο, ξεκαθάρισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ εξέφρασε τον φόβο ότι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί πρόβα τζενεράλε για αντίστοιχη παρέμβαση στην κύρια ασφάλιση. Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι τα πρώτα έξοδα από τα 56 δισ. ευρώ του κόστους μετάβασης στο νέο ταμείο θα καλυφθούν από το 0,5% του ΑΕΠ που ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε καθιερώσει ως κοινωνικό πόρο για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πιο αδύναμους όταν κατήργησε τη 13η σύνταξη.

Απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου υπερασπίστηκε τις παλιότερη στάση του, όταν με την επιστημονική του ιδιότητα υποστήριζε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, και προσπάθησε να την συνδέσει με το νομοσχέδιο που εισηγείται. Ο Π. Τσακόγλου ισχυρίστηκε ότι το δημογραφικό πιέζει τις συντάξεις προς τα κάτω και μειώνει συνεχώς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ζήτημα που υποτίθεται ότι επιλύει το νομοσχέδιο. Ο Π. Τσακόγλου υποστήριξε ακόμα ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αξιοποιήθηκε από πολλές χώρες για να μειώσουν τις επιπτώσεις του δημογραφικού, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι η πλειοψηφία των χωρών αυτών υπαναχώρησαν τελικά μπροστά στο μεγάλο κοινωνικό κόστος του συστήματος αυτού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL