Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.3°C21.2°C
0 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.7°C19.4°C
0 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.0°C21.2°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C20.3°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.5°C
1 BF 36%
Καύσωνας / Κυβερνητική κοροϊδία- Αντί μέτρων νερό και καπέλο στους εργαζομένους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνας / Κυβερνητική κοροϊδία- Αντί μέτρων νερό και καπέλο στους εργαζομένους

Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα ως οφείλει για την προστασία των εργαζομένων αφήνει ελεύθερο το πεδίο στους εργοδότες να κρίνουν εάν θα μειώσουν το ωράριο ή ακόμα και θα προχωρήσουν σε παύση εργασιών κατά τις 12.00 - 16.00.

Μάλιστα φτάνει στο σημείο να μην απαγορεύει ούτε βαριές εργασίες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι ασφαλτοστρώσεις!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας προτείνει στους εργοδότες να μοιράσουν καπέλο και νερό στους εργαζομένους και αφήνουν ελεύθερο πεδίο στους εργοδότες να αποφασίσουν αν μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες «που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών».

Ειδικότερα συστήνονται

• Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

• Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

 • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

• Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

 • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

• Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

• Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

 • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

• Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

 • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15°C).

ΣΥΡΙΖΑ: Αφού ειρωνεύτηκαν τώρα παίρνουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους

Καυστική ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο οποίος αναφέρει ότι «αφού ειρωνεύτηκαν την πρόταση των ειδικών για τον καύσωνα, τώρα παίρνουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «αυτοί που έκλεισαν τη χώρα 8 μήνες στο πιο αναποτελεσματικό και μακροχρόνιο λοκντάουν της Ευρώπης έτρεξαν να ειρωνευτούν την πρόταση των ειδικών, όπως ο κ. Πλειώνης και ο κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για αργία μίας ημέρας ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγκαστούν να κυκλοφορούν μέσα στον πρωτοφανή καύσωνα.

Και τώρα, μετά τις ειρωνείες για την πρόταση που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας, σπεύδουν να ανακοινώσουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους. Κάποιος ίσως να ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτημένοι από το μισθό τους, που δεν μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους και δουλεύουν εκτός γραφείου χωρίς κλιματισμό.

Αν δεν ήταν επικίνδυνοι, θα ήταν απλά ανεύθυνοι και αλαζόνες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL