Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C17.3°C
0 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.7°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.0°C17.7°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C11.5°C
0 BF 76%
Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Αριστερή στροφή για μια νέα νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Αριστερή στροφή για μια νέα νίκη και την προοδευτική διακυβέρνηση

ΤΣΙΠΡΑΣ

Στα ζωντανά κόμματα, ιδίως της Αριστεράς, οι συλλογικές διαδικασίες, ο διάλογος, η ζύμωση, η σύνθεση των διαφορετικών οπτικών λειτουργούν σαν οξυγόνο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε χωρίς αμφιβολία με την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., η οποία σηματοδότησε μια ουσιαστική επανεκκίνηση, πολιτική, προγραμματική, οργανωτική, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενώ παράλληλα έβαλε νέα δεδομένα στο τραπέζι του πολιτικού παιχνιδιού, με τα πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κατράκειο Θέατρο την Παρασκευή και στο κλείσιμο των εργασιών το μεσημέρι της Κυριακής να είναι σαφή. Στόχος, να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς, να έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση που θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη παντού.

Εκλογική ετοιμότητα με όπλο το πρόγραμμα

Πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Κουμουνδούρου τίθεται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα με όπλο τις προγραμματικές θέσεις. Ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς συνέδρους αλλά και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα. Η εκτίμηση στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. είναι πως ο Κ. Μητσοτάκης αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία για να προσφύγει στις κάλπες. “Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και αδειάζει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε το διακύβευμα: “Για την Ελλάδα της δικαιοσύνης είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε τη μάχη για να νικήσουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και είναι πολύ σαφές τι σημαίνει αυτό.  Όχι να αυξήσουμε το ποσοστό μας. Να νικήσουμε. Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έστω και με μία ψήφο, θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση και θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες”.

Να απαντήσουν δημόσια οι προοδευτικές δυνάμεις

Η αίσθηση στην Κουμουνδούρου είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται ήδη από τώρα στο επίπεδο της διαχείρισης της οικονομίας και της πανδημίας με προεκλογικούς επικοινωνιακούς όρους. Στόχος του είναι να “κάψει” την απλή αναλογική και να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, όπου θα ισχύσει το μπόνους. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. έριξε το γάντι στις αυτοπροσδιοριζόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Για πρώτη φορά με τόσο σαφή τρόπο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Οι πολιτικοί μας στόχοι είναι σαφείς. Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τις σχολιάσουν. Να τοποθετηθούν δημόσια πάνω σ’ αυτές. Γιατί οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις γίνονται στη βάση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων, όχι στη βάση μικροπολιτικής κουζίνας”. ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ, που αποτελούν τις υπαρκτές κοινοβουλευτικές προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, πλέον οφείλουν να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων προτάσεων και προγραμματικού πλαισίου.

Ο Αλ. Τσίπρας είχε περιγράψει ήδη από την Παρασκευή το περιεχόμενο και την κατεύθυνση πιθανών συμμαχιών, κοινωνικών και πολιτικών: “Το σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποτέ το 'με ποιους', αλλά το 'από ποιους' και 'για ποιους'. Με τις προγραμματικές μας θέσεις απαντάμε στο κρίσιμο ερώτημα με σαφήνεια: από τους εργαζόμενους για τους αδύναμους. Από τους νέους για τους μεγαλύτερους. Από τον καταστηματάρχη για τον μισθωτό. Από τον δικηγόρο για τον αγρότη. Από την καθηγήτρια για τον καλλιτέχνη. Από τον λαό για τον λαό”.

Ριζοσπαστικός ρεαλισμός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. έδωσε την απάντηση σε ακόμα ένα κορυφαίο ερώτημα που τίθεται τόσο εντός όσο και εκτός: ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ; Στο Κέντρο; Στα αριστερά; “Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κερδίσει, δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες. Πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο” είπε χαρακτηριστικά. Δίνοντας το σύνθημα για μια νέα αριστερή στροφή τόνισε: “Αν θέλουμε να κερδίσουμε το Κέντρο, πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Κι αυτό το κάνουμε όχι με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικού ρεαλισμού.

Τι σημαίνει ριζοσπαστικός ρεαλισμός και υλοποιήσιμο πρόγραμμα;  Ένα πρόγραμμα που αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία τής διακυβέρνησης την περίοδο 2015 - 2019 μέσα σε δύσκολες συνθήκες και πιέσεις από τη μία. Αφετέρου, ένα πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη τη συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς για ένα νέο μείγμα πολιτικής, μια νέα συνταγή για τη νέα εποχή και τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας. “Ακόμη και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ αναδεικνύει ως αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση” επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Μια συνταγή δηλαδή που έχει κύρια συστατικά το ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη στήριξη της εργασίας και των μισθών, τη μείωση των ανισοτήτων, τη φορολόγηση των πλουσίων, ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της.

Τι κόμμα θέλουμε;

Σε σχέση με το κόμμα, αυτό που αναδείχθηκε ιδιαιτέρως είναι η ανάγκη της ενότητας και της εσωκομματικής δημοκρατίας που θα διασφαλίσουν τον μετασχηματισμό και τη διεύρυνση. “Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις των καιρών είναι να ανοίξει τις πόρτες του και να διευρύνει τις γραμμές του με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κομμάτια της κοινωνίας μας” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. “Να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία, αλλά και την ενότητά του” επισήμανε.

«Τι κόμμα θέλουμε;» είναι ένα από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη. Τι απάντησε ο πρόεδρος; “Έχουμε ανάγκη ένα κόμμα που αντιλαμβάνεται πέρα για πέρα την ευθύνη απέναντι στον λαό.  Ένα κόμμα στραμμένο στον αντίπαλο.  Όχι ένα κόμμα στραμμένο στον εαυτό του.  Ένα κόμμα των μελών και όσων ελπίζουν σ’ αυτό.  Όχι ένα κόμμα βαστάζο προσωπικών στρατηγικών.  Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, νεανικό.  Όχι ένα κόμμα φοβικό και αγκυλωμένο.  Ένα κόμμα που παίρνει δύναμη από τη δυναμική των κινημάτων και των προοδευτικών ιδεών της εποχής.  Όχι ένα κόμμα που μηρυκάζει τις ήττες του”.

Ο Μητσοτάκης διχάζει. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί ξανά να διχάσει τους πολίτες. Το μήνυμα Τσίπρα ήταν και εδώ ξεκάθαρο: δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του διχασμού. “Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε” είπε χαρακτηριστικά. “Να ενώσουμε στην αλλαγή και όχι στην υποταγή. Να ενώσουμε για ένα άλμα στο αύριο και όχι για μια επιστροφή στο χθες. Να ενώσουμε στην εκλογική νίκη και την απαρχή μιας νέας πορείας. Να ενώσουμε τους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, τους φωτισμένους διανοούμενους κάτω από τη σημαία τής δικαιοσύνης. Να ενώσουμε την κοινωνία στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης παντού” τόνισε.

ΤΣΙΠΡΑΣ

Οργανωτική και πολιτική ετοιμότητα ανέδειξε το ψηφιακό άλμα

Με μεγάλη συμμετοχή και ενότητα ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Στόχος, το επόμενο διάστημα, η επικοινωνία με την κοινωνία να συνεχιστεί με την ανοιχτή διαβούλευση επί των προγραμματικών θέσεων

Μεγάλη… απογοήτευση σκόρπισε η Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.  Όχι φυσικά στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στη Ν.Δ και στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, που προανήγγειλαν και ανέμεναν εμφυλίους, συγκρούσεις, μαχαιρώματα, διασπάσεις.

Δύο ημέρες συζήτησης και τοποθετήσεων διεξήχθησαν με υποδειγματικό τρόπο. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα στρογγυλά θεματικά τραπέζια αλλά και στην ολομέλεια. Οι όροι της εκλογικής νίκης “έστω και με μία ψήφο”, οι προγραμματικές θέσεις, οι κοινωνικές πολιτικές και συμμαχίες, η κλιματική κρίση, η επαναπροσέγγιση πολιτών που δεν ήρθαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, και φυσικά της νεολαίας, η στρατηγική για την Αυτοδιοίκηση ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τις περισσότερες τοποθετήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι διαφωνίες και οι ενστάσεις διατυπώθηκαν σε χαμηλούς τόνους, με πολιτικούς όρους και στοιχειοθετημένα.

Πολύτιμη παρακαταθήκη

Η ολοκλήρωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης συνιστά ένα πολιτικό, προγραμματικό και ψηφιακό άλμα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., αφού αναδείχτηκε ότι ακόμα και σε συνθήκες περιοριστικές η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Πρόκειται για το δεύτερο ψηφιακό άλμα που πετυχαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. μέσα σε συνθήκες πανδημίας, αφού είχαν προηγηθεί οι 67 πετυχημένες Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2021. Η επιτυχημένη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης πιστώνεται στον γραμματέα του κόμματος Δ. Τζανακόπουλο, στο οργανωτικό γραφείο, στους τεχνικούς και στα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν τα μέγιστα.

Ισως η φυσική παρουσία να μην μπορεί να υποκατασταθεί από την τεχνολογία, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η συμμετοχή, οι παρεμβάσεις, ακόμα και η ψηφοφορία μέσω της ειδικής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα η πολύ μεγάλη συμμετοχή τόσο εκείνων που παρακολούθησαν όσο και αυτών που πήραν τον λόγο.  Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο, 1.602 σύνεδροι από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και από τα συντονιστικά των οργανώσεων του εξωτερικού συμμετείχαν στις διαδικτυακές εργασίες της Συνδιάσκεψης, ενώ πήραν τον λόγο και τοποθετήθηκαν 128 σύνεδροι. Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός αυτού του πολύ απαιτητικού εγχειρήματος είναι πέρα για πέρα θετικός, αναδεικνύοντας πολιτική και οργανωτική ωριμότητα εκ μέρους της Κουμουνδούρου. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα η επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με την κοινωνία να συνεχιστεί με την ανοιχτή διαβούλευση για τη διαρκή επικαιροποίηση των προγραμματικών του θέσεων.

Ενότητα και ομοφωνία

Η ομοφωνία και η ενότητα επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών επί των προγραμματικών θέσεων και επί της πολιτικής απόφασης. Ειδικότερα, στην ψηφοφορία για τις προγραμματικές θέσεις ψήφισαν 1.076 σύνεδροι. Υπέρ ψήφισαν 1.044 (97,0%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 28 λευκά (2,7%). Στην ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση ψήφισαν 1.067 σύνεδροι. Υπέρ ψήφισαν 1.027 (96,3%), κατά 4 (0,4%) και υπήρχαν 36 λευκά (3,4%).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL