Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ζεσταθήκατε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζεσταθήκατε;

Παιδί δροσίζεται σε συντριβάνι στο Κίεβο εν μέσω καύσωνα
(EPA/SERGEY DOLZHENKO)

Ενώ στην Ελλάδα μπαίνουμε σήμερα στην ενδέκατη μέρα με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου, οι μετεωρολόγοι και οι επιστήμονες δεν βρίσκουν λέξεις να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει λίγο πιο βόρεια από το ελληνικό καλοκαίρι. Ο αρκτικός κύκλος βράζει. Σχεδόν 50 βαθμοί Κελσίου στη Σιβηρία και στον Καναδά, τόνοι πάγου λιώνουν καθημερινά. Μιλάμε για ποσότητες που σε υποτυπωδώς κανονικές συνθήκες χρειάζονται μήνες!

Μόλις πέρυσι είχαμε τις τεράστιες πυρκαγιές στη Σιβηρία, ενώ δεν έχουν περάσει δύο χρόνια από την ανυπολόγιστη καταστροφή του Αμαζονίου, του τελευταίου φυσικού “φίλτρου” της Γης. Στη γειτονιά μας, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και η ρύπανση απειλούν, μετά τον Μαρμαρά, και το Αιγαίο να καλυφθεί με την καταστροφική και θανατηφόρα για τη θαλάσσια ζωή βλέννα που έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα και στη Λήμνο. Η Μεσόγειος κινδυνεύει στα αμέσως επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε θαλάσσια έρημο. Αρκετά ναυτικά μίλια ανατολικά, στον Ειρηνικό Ωκεανό, εδώ και χρόνια μεγαλώνει ένα κινούμενο νησί από πλαστικό με μέγεθος σχεδόν τρεις φορές όσο η Γαλλία.

Ο ΟΗΕ στην έκθεσή του για το κλίμα προειδοποιεί: η υπερθέρμανση του πλανήτη θα έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων τις επόμενες δεκαετίες. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν σε αφόρητες θερμοκρασίες αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί μισό βαθμό Κελσίου παραπάνω από τους 1,5 που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κάθε χρόνο θα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο που ζουν λόγω πλημμυρών, 85 εκατομμύρια έως το 2050. 170 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από τις ξηρασίες. Στην Ευρώπη ο αριθμός των πολιτών που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους θα τριπλασιαστεί αν η θερμοκρασία αυξηθεί 1,5 βαθμούς Κελσίου.  Όλα αυτά δεν είναι φυσική εξέλιξη. Απόλυτα υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος στον καπιταλισμό. Το σύστημα που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τα πάντα, από το περιβάλλον μέχρι τους ίδιους τους ανθρώπους, για να γίνουν οι λίγοι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Με λίγα λόγια, η κλεψύδρα της ζωής στη Γη αδειάζει. Αν συνεχίσουμε έτσι, τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ενηλικιωθούν σε έναν πλανήτη αβίωτο. Χρειάζεται μια πράσινη επανάσταση και μια συνολική αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, κατανάλωσης και οικονομίας.  Όχι αύριο, χθες. Κάθε άλλη συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL