Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
«Ελλάδα + Εργασία» / Εργασιακή ασφάλεια, αναχαίτιση της ανεργίας, μείωση ανισοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ελλάδα + Εργασία» / Εργασιακή ασφάλεια, αναχαίτιση της ανεργίας, μείωση ανισοτήτων

ΤΣΙΠΡΑΣ

Απέναντι στην πλήρη απορρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση βασίζει την πρότασή της στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Έτσι, εκτός από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεδιπλώσει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, πρόκειται για ένα πλαίσιο συνολικά ανταγωνιστικό στην πολιτική της Ν.Δ., που μειώνει τους μισθούς με απλήρωτη εργασία, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας μέσα από απελευθέρωση των απολύσεων και αντικίνητρα στις προσλήψεις από αύξηση υπερωριών υφιστάμενων εργαζομένων και υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι τέσσερις άξονες

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων.
  • Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.
  • Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Βαθιά διαχωριστική τομή τα εργασιακά

Για την Κουμουνδούρου, τα εργασιακά ζητήματα συνιστούν μια από τις τις βαθιές διαχωριστικές τομές τής μετά την πανδημία εποχής. Όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, αυτή η διαχωριστική γραμμή μπαίνει δυναμικά στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στη συμπίεση των μισθών -άρα και της αγοραστικής δύναμης-, που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης.

Νέο παραγωγικό μοντέλο, νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Η πρόταση για τα εργασιακά συνδέεται άρρηκτα με τις προγραμματικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα, όπως για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Καθώς και την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αφενός βάζει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφετέρου προϋποθέτει σαφή πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

35ωρο

Υπό αυτό το πρίσμα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση στους μισθούς. Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται αύριο να μιλήσει για την καθιέρωση του 35ωρου σε συγκεκριμένους κλάδους πιλοτικά. Κάτι που για την Κουμουνδούρου μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση, προκρίνοντας τη στήριξη παρόμοιων μεταρρυθμίσεων από το ταμείο ανάκαμψης.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχιά

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία διαπνέεται από τον στόχο για καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Πρώτο βήμα είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., όπως έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων η προγραμματική πρόταση - δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
  • Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
  • Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
  • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι ως αυτοαπασχολούμενων.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Με διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Αναχαίτιση της ανεργίας και του brain drain

Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και η καταπολέμηση της ανεργίας, που αναμένεται να εκτοξευθεί με τη εφαρμογή του νέου νόμου που καταργεί την προστασία των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προτείνονται μέτρα για την αναχαίτιση του brain dran και κίνητρα για την παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα.

Οι προτάσεις για την ανεργία και το brain drain στηρίζονται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά τη φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

Ο δεύτερος αφορά τη φάση μετά τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το Λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Εξάλλου στην Κουμουνδούρου φέρουν την πολύ θετική παρακαταθήκη της διακυβέρνησης την περίοδο 2015-2019, οπότε και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 10 μονάδες, ενώ δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, 70% εκ των οποίων πλήρους απασχόλησης.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην εκδήλωση, που θα διεξαχθεί αύριο στις 8 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από το avgi.gr, τον isyriza και τα social media του Αλ. Τσίπρα, συμμετέχουν οι: Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Μισκεδάκης, δικηγόρος - εργατολόγος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

2, 3, 4 Ιουλίου η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ανέβει η αυλαία της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια με φυσική παρουσία των αντιπροσώπων. Τις επόμενες δυο ημέρες, οι εργασίες θα γίνουν διαδικτυακά με θεματικά "στρογγυλά τραπέζια". Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ευρωομάδα και η ΚΕΑ.

Γέφυρα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Κοινός βηματισμός των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για μια Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και καταπολέμηση των ανισοτήτων ή επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία και τη λιτότητα που προκρίνουν ξανά οι συντηρητικές δυνάμεις. Αυτό είναι το δίλημμα, η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, μετά το σοκ της πανδημίας και τις τεράστιες αναταράξεις που έχει επιφέρει σε όλα τα πεδία.

Το ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Καλεσμένος στην προσύνοδο του PES και για πρώτη φορά ως παρατηρητής στην τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών, είχε συναντήσεις και με την ευρωπαϊκή ηγεσία, κάτι που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία αυτού του ταξιδιού αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο του Αλ. Τσίπρα στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστεί στη στρατηγική σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του γεφυροποιού στο διήμερο ταξίδι του. Ως θετικά παραδείγματα καταγράφονται οι κυβερνήσεις Σοσιαλιστών και Αριστεράς σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στη Γερμανία μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένας μετεκλογικός συνασπισμός Σοσιαλιστών - Πρασίνων - Αριστεράς θα μπορούσε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για ένα Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τη θεσμοθέτηση του ταμείου ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού αλλά και για την άρση των πατεντών στα εμβόλια βρίσκουν ευήκοα ώτα και μπορούν να αποτελέσουν κοινό τόπο. Εάν η απομάκρυνση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από το άρμα του ΕΛΚ και η κουλτούρα ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών έχει αντανάκλαση και στην Ελλάδα, μένει να φανεί. Πάντως και από το Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης προοδευτικής κυβέρνησης και στην Ελλάδα.

Οι διαθέσεις ωστόσο της ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι σαφείς. Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ εισηγείται, ως άλλος Σόιμπλε, την επιστροφή στην προτέρα κατάσταση της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, της υποχώρησης του κράτους, των σκληρών περιοριστικών πολιτικών λιτότητας. Την ίδια στιγμή, ο ομοϊδεάτης του Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί μια πολιτική στην εργασία και στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν ακόμα και τα όσα απαιτούσε η τρόικα στην περίοδο των Μνημονίων. Ενώ στην Ουγγαρία και στην Πολωνία των ακροδεξιών συντηρητικών κυβερνήσεων το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες υποχωρούν ραγδαία. Σε αντίθεση με τη στροφή των ΗΠΑ, όπου η διοίκηση Μπάιντεν προχωρά σε έναν προϋπολογισμό και μια στρατηγική που βάζει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, την αύξηση των μισθών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολόγηση των πλουσίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL