Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Μετάλλαξη Δέλτα / Μέρκελ και Μακρόν τα «έψαλαν» στον Μητσοτάκη 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετάλλαξη Δέλτα / Μέρκελ και Μακρόν τα «έψαλαν» στον Μητσοτάκη 

Άνγκελα Μέρκελ Εμανουέλ Μακρόν
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/AXEL SCHMIDT)

Τα «άκουσε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Αιτία, η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει να δέχεται τουρίστες εμβολιασμένους όχι μόνο με εγκεκριμένα από την Ε.Ε. σκευάσματα, αλλά και με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια. Μάλιστα, πέρα από την αυστηρή κριτική που άσκησαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, η Μέρκελ και ο Μακρόν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του με τίτλο «Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μαλώνουν την Ελλάδα για χαλαρό νομικό πλαίσιο», το αμερικανικό Bloomberg αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια της Συνόδου τόνισε ότι κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, δέχονται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αυτό δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία έχει σημάνει το συναγερμό στην Ευρώπη.

Αυτοί οι ταξιδιώτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Στο πλευρό της Μέρκελ στάθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος, με τους δύο να συζητούν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στη Βρετανία, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι προηγουμένως η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού,», είπε.

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Μητσοτάκης: Μην πιστεύετε δημοσιογραφικές υπερβολές

Η Ελλάδα έχει απόλυτο δικαίωμα να δέχεται όλα τα εμβόλια βάσει των ευρωπαικών κανόνων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, απορρίπτοντας το ρεπορτάζ του Bloomberg. «Μην πιστεύετε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές» είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Επιβεβαίωσε πως υπήρξε σχετική αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα, ωστόσο επισήμανε πως στην Ελλάδα «έχουμε ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ελέγχων, ο Κυριάκος Μτησοτάκης είπε πως μεγαλοποιείται το ζήτημα, καθώς δεν έγινε εκτενής συζήτηση επί του θέματος, όπως είπε.

«Στο ζήτημα του κορωνοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», είπε εισαγωγικά και γνωστοποίησε ότι «σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σημείωσε.

«Κάντε υπομονή μία εβδομάδα» είπε, δε, για το ενδεχόμενο να θεσπιστούν προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Δήλωσε ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία, καθώς όπως είπε έγινε λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα», είπε ο Κυριάκος Μτησοτάκης.

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις». Ο κ. Τατάρ δεν πρέπει να μιλάει στην Ε.Ε. για δύο κράτη, γιατί κανένας δεν τον ακούει, συμπλήρωσε αναφερόμενος στην σύντομη συνομιλία του είχαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL