Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
24.7°C31.2°C
2 BF 26%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.1°C28.3°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.0°C29.3°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C25.8°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.5°C27.7°C
0 BF 47%
Νάσος Ηλιόπουλος / Παρέμβαση στο συνέδριο των Podemos - «Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να μας γυρίσει πίσω»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Ηλιόπουλος / Παρέμβαση στο συνέδριο των Podemos - «Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να μας γυρίσει πίσω»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στο συνέδριο των Podemos
(SCREENSHOT/YOUTUBE.COM)

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος παραβρέθηκε στην Ισπανία στο συνέδριο των Podemos, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Στον χαιρετισμό του ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «απέναντι μας έχουμε δυνάμεις που όταν χάνουν δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην δημοκρατία και στους δημοκρατικούς κανόνες. Η ιδιοκτησιακή τους αντίληψη για την εξουσία τις οδηγείς στο να ακολουθήσουν ακραίες τακτικές αδιαφορώντας για τον λαό και την κοινωνία αρκεί να χτυπηθεί η αριστερά».  

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι στην διαδικασία άσκησης κυβερνητικής εξουσίας πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και η αριστερά μια δύναμη σαν τις άλλες. Σημειώνοντας ότι «την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ο κίνδυνος μιας αριστεράς που ακριβώς επειδή αδυνατεί να παρέμβει στην συγκυρία υπέρ του κόσμου της εργασίας και των νέων, υπέρ των πολλών στην πραγματικότητα ενσωματώνεται στο πολιτικό σύστημα ως μια δύναμη αδράνειας. Μία δύναμη που δεν μπορεί και συχνά ούτε επιθυμεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις».

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη να βρουν κοινό βηματισμό, να δώσουν κοινούς αγώνες αλλά και κοινές απαντήσεις. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη.» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα δύο μας κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για τη συσπείρωση και την ενότητα των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων».

Παράλληλα τόνισε ότι «οφείλουμε να προτείνουμε προοδευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, να πολεμήσουμε ενάντια στην Ακροδεξιά που θέλει να πάρει κεφάλι τόσο στην Ισπανία όσο και σε όλη την Ευρώπη, να εμπνεύσουμε τη Νεολαία με νέες ιδέες και τρόπους συμμετοχής στην πολιτική δράση, να πετύχουμε νέες συλλογικές νίκες».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Αλκορκόν κοντά στη Μαδρίτη και είναι το πρώτο χωρίς τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Γενικός γραμματέας στην ηγεσία των Podemos αναδείχθηκε η Ιόν Μπελάρα με ποσοστό 89%. «Το Podemos πρέπει να μεγαλώσει» και «να συνεχίσει να εργάζεται για να κατακτήσει νέες κοινωνικές εξελίξεις», δήλωσε η 33χρονη μετά την ψηφοφορία του κόμματός της, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ισπανία μαζί με το σοσιαλιστικό κόμμα.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Νάσου Ηλιόπουλου:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σας εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Από την Puerta den Sol  των Αγανακτισμένων  (Indignados) και τη μετέπειτα ίδρυση των Podemos μέχρι σήμερα , μας ενώνουν κοινοί αγώνες για τη δημοκρατία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη. Κοινοί αγώνες ενάντια στον φασισμό, την ακροδεξιά, την πατριαρχία. Δεχτήκαμε και δεχόμαστε κοινές επιθέσεις από την ολιγαρχία και το μιντιακό σύστημα, ακριβώς επειδή εκπροσωπούμε τους αδύναμους, τους ανίσχυρους, τους αποκλεισμένους.  

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο πλευρό του Πάμπλο Ιγκλέσιας από το ιδρυτικό σας συνέδριο, όπως κι ο Πάμπλο και όλοι εσείς σταθήκατε στο πλευρό μας σε όλες μας τις μάχες όσο ήμασταν κυβέρνηση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που ήθελαν και θέλουν να συντρίψουν την Αριστερά και αυτά που εκπροσωπεί. Το 2014 στο συνέδριο σας ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι  Podemos θα βρεθούν στην εξουσία και θα σχηματίσουν προοδευτικές κυβερνήσεις. Και σήμερα συμμετέχετε σε μια προοδευτική κυβέρνηση που, με τη δική σας αναμφισβήτητη συμβολή, δείχνει έναν άλλο δρόμο. Αυτόν της στήριξης του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της αύξησης των μισθών και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, της διεύρυνσης των δημοκρατικών ελευθεριών, της ισότητας αντρών και γυναικών. Γιατί ο κόσμος μετά την πανδημία δεν μπορεί να είναι ίδιος με αυτόν που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε τις νέες δυσκολίες, τις νέες προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη στιγμή που αναλάβατε την ευθύνη να συμμετάσχετε στη διακυβέρνηση της Ισπανίας. Το αντιλαμβανόμαστε γιατί βρεθήκαμε στη θέση σας. Και αγωνιστήκαμε, από το 2015 μέχρι το 2019, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία. Αντιμετωπίσαμε, όμως τις συνέπειες σκληρών, καταστροφικών προγραμμάτων νεοφιλελεύθερης λιτότητας, στην ελληνική κοινωνία και την σκληρή επιτροπεία αντιδημοκρατικών θεσμών.  

Και είμαι περήφανος για αυτά που καταφέραμε, αλλά και για τον δημόσιο απολογισμό μας που δείχνει και τα λάθη μας. Με βάση αυτή την εμπειρία επιτρέψτε μου κάποιες σύντομες σκέψεις:

Να μην ξεχνάμε ότι απέναντι μας έχουμε δυνάμεις που όταν χάνουν δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην δημοκρατία και στους δημοκρατικούς κανόνες. Η ιδιοκτησιακή τους αντίληψη για την εξουσία τις οδηγείς στο να ακολουθήσουν ακραίες τακτικές αδιαφορώντας για τον λαό και την κοινωνία αρκεί να χτυπηθεί η αριστερά.  

Η αντίσταση που θα βρει μια πραγματική δύναμη κοινωνικής αλλαγής είναι σημαντική και προέρχεται από μια σειρά από κέντρα εξουσίας. Σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τον παράγοντα του χρόνου. Ο χρόνος σπάνια είναι υπέρ μας.

Είναι κρίσιμο οι δυσκολίες ή τα πισωγυρίσματα που αντιμετωπίζουμε σε μια τέτοια διαδικασία κοινωνικής αλλαγής να γνωστοποιούνται με ειλικρίνεια και να συζητούνται με τους ανθρώπους που μας στηρίζουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο γίνονται κοινωνοί αυτής της μάχης και εκπαιδεύονται μαζί με εμάς στην διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού

Είναι κρίσιμο να ασκείς κοινωνική πολιτική για όσους δεν έχουν φωνή, για τους αόρατους και τους αδύναμους. Τα αποτελέσματα της όμως δεν θα είναι αυτά που θα μπορούσαν να είναι αν ταυτόχρονα δεν παλέψουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι δομές που θα οργανώσουν αυτό τον κόσμο σε μόνιμη βάση. Δεν χρειαζόμαστε μια αριστερά που μιλάει στο όνομα αυτών των ανθρώπων αλλά προσπαθεί να τους δώσει φωνή να μάθει από αυτούς και να μάθει μαζί τους πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

 Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι στην διαδικασία άσκησης κυβερνητικής εξουσίας πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει και η αριστερά μια δύναμη σαν τις άλλες. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ο κίνδυνος μιας αριστεράς που ακριβώς επειδή αδυνατεί να παρέμβει στην συγκυρία υπέρ του κόσμου της εργασίας και των νέων, υπέρ των πολλών στην πραγματικότητα ενσωματώνεται στο πολιτικό σύστημα ως μια δύναμη αδράνειας. Μία δύναμη που δεν μπορεί και συχνά ούτε επιθυμεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις 

Είμαστε αποφασισμένοι ως ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσουμε τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μας γυρίσει πίσω δεκαετίες. Τις προηγούμενες μέρες χιλιάδες  άνθρωποι κατέβηκαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο, νομοθετεί την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας, περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη να βρουν κοινό βηματισμό, να δώσουν κοινούς αγώνες αλλά και κοινές απαντήσεις. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη. Τα δύο μας κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για τη συσπείρωση και την ενότητα των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Οφείλουμε να προτείνουμε προοδευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την αντιμέτωπιση των ανισοτήτων, να πολεμήσουμε ενάντια στην Ακροδεξιά που θέλει να πάρει κεφάλι τόσο στην Ισπανία όσο και σε όλη την Ευρώπη, να εμπνεύσουμε τη Νεολαία με νέες ιδέες και τρόπους συμμετοχής στην πολιτική δράση, να πετύχουμε νέες συλλογικές νίκες.

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες είναι εδώ. Basta ya με τις γυναικοκτονίες, basta ya με την σεξιστική βία. Ούτε μία λιγότερη!        

Εύχομαι καλή δύναμη, καλή επιτυχία, καλούς αγώνες . Venceremos!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL