Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
29.2°C35.1°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
31.8°C35.4°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.6°C35.9°C
3 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C29.9°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
31.8°C33.9°C
2 BF 31%
Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και σεξισμός υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια και σεξισμός υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας

«Μήπως η συζήτηση για το αν οι γυναίκες έχουν επιλογές έχει παρατραβήξει;

Συγκεντρώσαμε ένα ποικιλόμορφο πάνελ λευκών ανδρών με παπιγιόν να συζητήσουμε για την έκτρωση»

*Από επεισόδιο της σειράς Bojack Horseman 

Δεκάδες ιερείς, υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης, γυναικολόγοι και σελέμπριτις- 8 στους 10 άνδρες- θα μιλήσουν στις 2-4 Ιουλίου για την υπογεννητικότητα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, με τίτλο:  Όρια και Επιλογές. Ένα κρίσιμο και υπαρκτό ζήτημα όπως η υπογεννητικότητα μπαίνει στην δημόσια συζήτηση με όρους σχολικού εγχειριδίου και κατηχητικού της δεκαετίας του ‘50. 
 

Ενοχοποίηση, σεξισμός και στερεότυπα 

Αρκεί η ανάγνωση της λίστας των ομιλητών και της επιστημονικής επιτροπής για να καταλάβει κανείς που το πάει αυτό το συνέδριο, ωστόσο αν υπάρχουν αμφιβολίες,  μπορεί να δει το διαφημιστικό σποτ.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=dqbRx3iOaIE&feature=youtu.be

Ένα μνημείο σεξισμού και στερεοτύπων για τον «ρόλο» της γυναίκας που δεν είναι άλλος από το να κάνει παιδιά σε νεαρή ηλικία και όχι να ασχοληθεί με τις σπουδές ή την καριέρα της γιατί όπως μας ενημερώνει το βίντεο «το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα». «Τι έχω κάνει λάθος;» ρωτάει η κοπέλα σε απόγνωση.  «Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες», απαντάει η φωνή της ηθικής και της επαγρύπνσης. 

Ο «αφανισμός του Έθνους»

Πάμε να πάρουμε μια παραπάνω ιδέα για το πνεύμα του συνεδρίου  παραθέτοντας αυτούσια κομμάτια της επίσημης πρόσκλησης:  «200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση είμαστε πλέον σε θέση να χαράξουμε υπεύθυνα το μέλλον μας και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της μάστιγας της υπογεννητικότητας που απειλεί με αφανισμό το έθνος μας». 

Τι θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις; Διαβάζουμε: «η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς».

Παράλληλα, «με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά».  «Απογοητευμένος φυγάς για τις επιλογές του» όποιος δεν εκπληρώσει τον σκοπό της ζωής του, να δημιουργήσει δηλαδή οικογένεια. Μάλιστα. 
 

«Πεφωτισμένοι Ιεράρχες»

Μα γιατί τόσοι ιερείς; «Νοιώθουμε την ανάγκη μιας κοσμοθεωρειακής σύγκλισης από αυτούς που θέλουν να καινοτομούν, να θέτουν όρια, να ξεπερνούν προκαταλήψεις και να βρίσκουν τον κοινό τόπο εφαρμογής της αναπαραγωγικής ιατρικής χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να πατάμε κόκκινες γραμμές μέσα από βιοηθικά διλήμματα», μας εξηγεί η οργανωτική επιτροπή σχετικά με την συμμετοχή από «εκπροσώπους της Εκκλησίας μας, πεφωτισμένους Ιεράρχες». Το πως άνθρωποι που έχουν πάρει όρκο να απέχουν από κάθε δραστηριότητα σχετική με τη γονιμότητα μπορούν να συνεισφέρουν στην όποια σχετική συζήτηση, είναι απορίας άξιο. 

Ποιος ο στόχος; «Προσδοκούμε η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή να γίνει εργαλείο θεραπείας όσων νοσούν από την υπογονιμότητα και όχι όλων εκείνων που έφτασαν στην υπογονιμότητα από παράπλευρους δρόμους των επιλογών τους», τονίζεται. Ενώ αναφέρεται και ο ρόλος του κράτους το οποίο θα πρέπει «να μην επικεντρώνεται στα άκρα». Ποια είναι τα άκρα, θα αναρωτιόταν κανείς; Και σε αυτό έχουμε απάντηση: «στην περίθαλψη των παιδιών και των ηλικιωμένων». Καθώς ρόλος του κράτους, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να «να εστιάζει στον κεντρικό πυλώνα, που είναι τα ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας γιατί έτσι μόνο θα εξασφαλίσει και τα παιδιά και τους γηραιότερους, ενώ παράλληλα θα εμπνεύσει ασφάλεια και σιγουριά στην παραγωγική τάξη των πολιτών, διατρανώνοντας την ασπίδα της οικογένειας στην «εστία» της, στη χώρα της, στην κληρονομιά της και στην ιστορία της».

Τι δουλειά έχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
 

Και Έθνος και Θρησκεία και Οικογένεια. Το συνέδριο καλύπτει το τρίπτυχο με μεγάλη επιτυχία. Έτσι λοιπόν, εν έτει 2021, διοργανώνεται συνέδριο που με επιστημονικό μανδύα θέτει υπο αμφισβήτηση την αυτοδιάθεση των γυναικών στο σώμα τους, το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν με τις ζωές τους, την επιλογή αν κάποια θα κάνει οικογένεια ή όχι. Με το πρόσχημα της υπογεννητικότητας, θα μαζευτούν δεκάδες συντηρητικοί άνδρες, πολιτικοί, νομικοί και ιερείς αλλά και τηλεοπτικές περσόνες να μας πουν τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες με τα σώματα τους. Τι πρέπει να κάνουν οι νέοι άνθρωποι αναπαράγοντας το απαρχαιωμένο στερεότυπο πως επιτυχημένος άνθρωπος είναι ο οικογενειάρχης, ότι προορισμός της γυναίκας είναι να κάνει παίδια. 

Γιατί λοιπόν αυτό το συνέδριο το 2021, όχι απλά υπερπροβάλλεται με χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ και σειρά από sites. Αυτό που προκαλεί τα πιο σοβαρά ερωτήματα είναι ότι αυτό διεξάγεται υπο την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως διαβάζουμε στο σάιτ, στο βίντεο και στα υλικά του συνεδρίου. Αλήθεια τι δουλειά έχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει τέτοια θεσμική υπόσταση σε ένα συνέδριο που μας γυρίζει στο ‘50; Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος που εκλέχθηκε αναδεικνύοντας ένα δήθεν προοδευτικό προφίλ, βάζει την υπογραφή της σε ένα συνέδριο που θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της γυναίκας στην ζωή και στο σώμα της.  Σε μια εποχή που μέρα παρά μέρα έχουμε μια γυναικοκτονία, που η κακοποίηση των γυναικών αυξάνεται, που οι βιασμοί και οι απόπειρες περνούν καθημερινά από τις οθόνες μας ως ειδήσεις. Σε κάθε περίπτωση η κυρία Σακελλαροπούλου οφείλει να δώσει απαντήσεις ή να αποσύρει την στήριξη της. 

Ο Πλεύρης, ο Βορίδης, ο Ντάνος και οι παππάδες

Ενδεικτικά μερικοί εκ των ομιλητών: 

Κώστας Αγοραστός

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

κ.κ. Αναστάσιος

Αρχιεπίσκοπος Τυράννων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας

κ.κ. Βαρθολομαίος

Οικουμενικός Πατριάρχης

Νικόλας Βαφειάδης

Δημοσιογράφος – ΑΝΤΕΝΝΑ TV

Κώστας Βλάσης

Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό

Ιερόθεος Βλάχος

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Δέσποινα Βλεπάκη

Δημοσιογράφος – Ιατρική Συντάκτης OPEN Beyond

Μάκης Βορίδης

Υπουργός Εσωτερικών

Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Αγγελική Γκερέκου

Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ)

Μωυσής Ελισάφ

Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δήμαρχος Ιωαννίνων

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Πλαστικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Χάρης Θεοχάρης

Υπουργός Τουρισμού

κ.κ. Ιερώνυμος

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Δημήτρης Καμπουράκης

Δημοσιογράφος «ΣΚΑΪ»

Αθανάσιος Μαρτίνος

Διοικητής Αγίου Όρους

Θάνος Πλεύρης

Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαϊδεμβέργης – Βουλευτής Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κωνσταντίνος Τασούλας

Προέδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κώστας Τσιάρας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών 

Σταματίνα Τσιμτσιλή

Δημοσιογράφος – Παρουσιάστρια

Γεώργιος Πατούλης

Πρόεδρος ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής, Ορθοπεδικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ράνια Κωστάκη

Δημοσιογράφος

Θεόδωρος Κυριακού

Πρόεδρος ΑΝΤ1

Βασίλης Κοντοζαμάνης

Αναπλ. Υπουργός Υγείας

Λία Κοντοπούλου

Δημοσιογράφος – Δικαστική Συντάκτης ΑΝΤΕΝΝΑ TV

Ενώ δεν λείπουν και οι σελέμπριτις όπως η Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Πάνος Κιάμος, ο Χρήστος Φερεντίνος, η Πέγκυ Ζήνα, η Κατερίνα Παναγοπούλου αλλά και ο νικητής του Survivor… Ντάνος! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL