Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C21.9°C
0 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C19.3°C
0 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.0°C19.4°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.8°C19.9°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.2°C
0 BF 67%
Χρήστος Σπίρτζης στην «Α» / Να μας πει ο Χρυσοχοΐδης ποιοι θεσμοί κινδυνεύουν από τις μαφίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Σπίρτζης στην «Α» / Να μας πει ο Χρυσοχοΐδης ποιοι θεσμοί κινδυνεύουν από τις μαφίες

ΣΠΙΡΤΖΗΣ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα μεγάλο μέρος της συντηρητικής παράταξης, είτε από πολιτική σκοπιμότητα, είτε από δογματισμό, ταύτισε την εγκληματικότητα και την καταπολέμηση της, με την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων και εκφράσεων.

Έβαλε στο ίδιο κουτί προβλημάτων το έγκλημα και τις διαδηλώσεις, την βαρύνουσα εγκληματικότητα και τις καταλήψεις προσφύγων και μεταναστών, τις αντιδράσεις ενός μέρους της νέας γενιάς και τις ληστείες.

Ταύτισε, στην καλοστημένη επικοινωνιακή καμπάνια της τα  επεισόδια σε δύο δρόμους των Εξαρχείων στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια του πολίτη. Αντιμετώπισε την διαφορετική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και του προοδευτικού  κόσμου για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, στο πλαίσιο της Γκεμπελικής προπαγάνδας και τακτικής της, ως ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην παραβατικότητα ακόμη και στην τρομοκρατία.

Αυτή η λαϊκίστικη και ισοπεδωτική αντίληψη είχε πολιτική σκοπιμότητα και στρατηγικό σχέδιο.

Όπως είχαν πει στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήθελαν να νικήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά που έκανε, αλλά γι αυτά που πίστευε. Αυτή η φασίζουσα αντίληψη εκφράστηκε στο δόγμα του «Νόμος και Τάξη». 

Από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, πριν την πανδημία, έγιναν επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ που έδειξαν επικοινωνιακά την ιεράρχηση των επιδιώξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έβγαλαν την εικόνα μιας στιβαρής κυβέρνησης, μηδενικής ανοχής στην νεολαία, στους μετανάστες, στις κοινωνικές διεκδικήσεις, σε αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Η περίπτωση των γεγονότων στην οικία του κ. Ινδαρέ, της απόβασης και της τρομοκρατίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, των επιχειρήσεων «φιάσκο» σε καταλήψεις να αναζητούν παραβατικούς και να καταλήγουν σε συλλήψεις γυναικών με μωρά στην αγκαλιά, οι σωματικές έρευνες σε νέες γυναίκες στη μέση του δρόμου, οι επιχειρήσεις σε κέντρα διασκέδασης νέων με τακτικές αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων έδειξαν καθαρά το πώς θα χρησιμοποιηθεί η ελληνική αστυνομία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις προτεραιότητες της.

Είχαμε όμως ενίσχυση σε προσωπικό της ΕΛΑΣ...

Σε σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης, ιδρύθηκαν νέα σώματα της ΕΛΑΣ (ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία, Πάνθηρες, κλπ) όλα στην κατεύθυνση των μηχανισμών καταστολής. Καμία νέα υπηρεσία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και των σύγχρονων προβλημάτων, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν αδιαφανείς κατ’εξαίρεση προσλήψεις 3500 ειδικών φρουρών, που με ελλιπέστατη εκπαίδευση στελέχωσαν τις νέες και τις παλιές μονάδες καταστολής. Στην γνωστή πρακτική του παλαιοκομματισμού σε αυτές τις υπηρεσίες προβλέφθηκαν πρόσθετα επιδόματα και υπερστελεχώθηκαν και με υπάρχοντες αστυνομικούς που μετακινήθηκαν από τα αστυνομικά τμήματα και τις υπηρεσίες καταπολέμησης του εγκλήματος, με κριτήρια την εξυπηρέτηση στελεχών και βουλευτών της ΝΔ. 

Η πανδημία και η λήψη μέτρων εντάχθηκε στο σχέδιο επίδειξης πυγμής και στοχοποίησης της νέας γενιάς και όποιου δεν είναι υπάκουος, στην περιστολή συνταγματικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», το δικαίωμα της ελευθερίας της μετακίνησης και πολλών άλλων. Το δόγμα του «Νόμος και Τάξη» τέθηκε στην υπηρεσία της τρομοκράτησης της κοινωνίας, της στοχοποίησης της νέας γενιάς και της επιστροφής του φόβου του πολίτη προς τον αστυνομικό. Τα περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, η λειτουργία ακροδεξιών θυλάκων χωρίς φραγμό και οι εντολές της μηδενικής ανοχής οδήγησαν σε πρωτοφανείς και ανατριχιαστικές για την ελληνική κοινωνία εικόνες. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον κ. Κατή και την οικογένεια του, την διάλυση της ανθοδέσμης στην μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον απρόκλητο ξυλοδαρμό νέου ανθρώπου στη Νέα Σμύρνη και όσα ακολούθησαν.  

Στο μεταξύ πληθαίνουν και οι καταγγελίες των αστυνομικών για σοβαρές ελλείψεις στα Αστυνομικά Τμήματα

Η εγκατάλειψη των αστυνομικών ως εργαζομένων και ως πολιτών είναι πρωτόγνωρη. Οι εμβολιασμοί τους γίνονται από το περίσσευμα, τα τεστ δεν καλύπτονται, οι προεκλογικές μισθολογικές υποσχέσεις πήγαν στον Μεγάλο Περίπατο και οι συνθήκες εργασίας βρίσκονται στο ναδίρ. Ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν στα τμήματα δεν επαρκεί ούτε για τη φύλαξη τους και ο πρόσθετος φόρτος για την επιτήρηση των μέτρων του κορονοιού ή για την φύλαξη όσων έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση αποτελούν πρόσθετες δυσβάσταχτες υποχρεώσεις.

Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά

Το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο. Χωρίς κανένα φραγμό. Με μια ΕΛΑΣ προσανατολισμένη στην καταστολή, να παρακολουθεί σχεδόν δημοσιογραφικά το οργανωμένο έγκλημα. Είναι τόσο δογματική η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που την ημέρα που είχαμε μέσα σε 12 ώρες δύο δολοφονίες μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας, την ημέρα που είχαμε δύο απόπειρες απαγωγών ανήλικων κοριτσιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για την στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, προσθέτοντας άλλους 400 ειδικούς φρουρούς, με πλήρη αδιαφάνεια στους μηχανισμούς καταστολής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι προτεραιότητα του είναι ο μηχανισμός τρομοκράτησης των φοιτητών μας, ως προαπαιτούμενο για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που οι πυροβολισμοί, οι δολοφονίες και η ανασφάλεια του πολίτη είναι σε πρωτοφανή έξαρση. 

Υπήρξε και η δολοφονία Καραιβάζ που έλαβε διεθνείς διαστάσεις...

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Καραιβαζ, μια δολοφονία που έγινε αντικείμενο συζητήσεων, δηλώσεων και προβληματισμού για τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, η δολοφονία της νέας μητέρας στα Γλυκά νερά και οι τελευταίες δολοφονίες αντιμετωπίσθηκαν από την κυβέρνηση με αυτονόητες και περιττές επικοινωνιακές τακτικές, που προσβάλουν την νοημοσύνη κάθε πολίτη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλευκανθεί γρήγορα η υπόθεση και να πιαστούν γρήγορα οι δράστες, οι εντολές του αρμόδιου Υπουργού να συνεργαστούν οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας μεταξύ τους και η «ενημέρωση» της ελληνικής δικαιοσύνης για το οργανωμένο έγκλημα. 

Μετά από όλα αυτά το μόνο που έχει μείνει ως κυβερνητικός απολογισμός του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη είναι:

ο φόβος και η ανασφάλεια του πολίτη τόσο για τη ζωή του όσο και για την άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του και

ο διασυρμός της χώρας, τόσους μήνες, κάθε εβδομάδα, σε κάθε περιστατικό απρόκλητης αστυνομικής βίας, σε κάθε ριπή και σε κάθε δολοφονία. 

Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρεται σε κίνδυνο να εισέλθει το οργανωμένο έγκλημα στους θεσμούς. Πως το σχολιάζετε;

Συμμερίζομαι την αγωνία του αλλά ο κ. Χρυσοχοίδης πρέπει να συνειδητοποιήσει μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ότι κυβερνούν την χώρα δύο χρόνια τώρα. Όφειλαν να μας δώσουν έναν απολογισμό των δράσεων που έχουν πράξει για να μην γίνουν πράξη οι ανησυχίες τους, αν δεν έχουν ήδη γίνει πράξη. Οφείλουν επίσης να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για ποιους ακριβώς θεσμούς ανησυχούν. 

Η αναφορά στον κίνδυνο να έχει εισέλθει το οργανωμένο έγκλημα σε θεσμούς γενικά και αόριστα, συμβάλει στην θεσμική απαξίωση, στον προσανατολισμό σε ακραίες και ισοπεδωτικές πολιτικές αντιλήψεις και στην περαιτέρω καλλιέργεια φόβου και ανασφάλειας του πολίτη. 

Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε ποιους θεσμούς αναφέρεται στην ΕΛΑΣ, στην Ελληνική δικαιοσύνη, στην πολιτική ηγεσία και τι έχει κάνει γι αυτό.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την απαράδεκτη τακτική της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ούτε προφανώς τις πολιτικές σκοπιμότητες χρησιμοποίησης της ΕΛΑΣ και των αστυνομικών.

Η αστυνομία έχει ως κύριο ρόλο της την καταπολέμηση του εγκλήματος και τον σεβασμό στην δημοκρατία και τις συνταγματικές επιταγές. Για εμάς οι αστυνομικοί είναι πολίτες, εργαζόμενοι στην υπηρεσία του πολίτη και της δημοκρατίας. Θα συμβάλουμε για να οικοδομηθεί πολιτική συμμαχία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, για το αίσθημα σφάλειας του πολίτη και για τους εργαζόμενους αστυνομικούς και θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε κάθε πολιτική και πρακτική για την χρήση της αστυνομίας ως εργαλείο χειραγώγησης της κοινωνίας και σε όσες προβοκατόρικες πρακτικές δίνουν αυτό το άλλοθι στις ακραίες πολιτικές του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη.

Πριν καλά καλά μπούμε στην καλοκαιρινή περίοδο ήδη μετράμε μια τραγωδία στα Γεράνεια Όρη και αρκετές μικρότερες πυρκαγιές. Σας ανησυχεί αυτό; Υπάρχει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας από την κυβέρνηση; 

Από όσα ενημερωθήκαμε από την σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον Πρωθυπουργό βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ενός σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο !!!

Δυστυχώς οι εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια, έμειναν σε έναν νόμο που όχι μόνο δεν εφαρμόζετε αλλά αποτελεί και φρένο για την λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας. Η παντελής έλλειψη συντονισμού και η απουσία των κατάλληλων μέσων στα Γεράνεια όρη το απέδειξε. Έφερε όμως στο προσκήνιο και την απόλυτη ακινησία στην αποκατάσταση της περιοχής και τη στήριξη των συμπολιτών μας που είχαν πληγεί στην πλημύρα του Οκτώβρη 2019, όπως είχαν υποσχεθεί. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την μάχη κατά του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη αλλά και την υπεράσπιση της δημοκρατίας με αφορμή την παραμονή της βουλής σε συνθήκες λοκντάουν. Ποια είναι τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε αυτά τα πεδία; 

Οι κοινωνικές και οι πολιτικές συμμαχίες, ανατροπής αυτών των αντικοινωνικών, αντιλαικών, αντιδημοκρατικών και αντιαναπτυξιακών πολιτικών και η συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής πλειοψηφίας για την δημοκρατική και δίκαιη διακυβέρνηση της χώρας.

Λίγες μέρες πριν άνοιξε και επίσημα η τουριστική περίοδος στην χώρα μας, πως κρίνετε την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό πεδίο;

Δεν χρειάζεται καμία υποκειμενική κρίση. Αρκούν οι ψυχροί αριθμοί που ανακοίνωνε και ανακοινώνει  κάθε ημέρα η κυβέρνηση. Ψυχροί αριθμοί που έδειχναν τους χιλιάδες συμπολίτες μας που χάθηκαν άδικα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας. Γιατί δεν έγιναν όπως με τους 3500 ειδικούς φρουρούς κατ’εξαίρεση διατάξεις πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα παρακολουθούμε άλλους ψυχρούς αριθμούς πίσω από τους οποίους είναι  όσοι έκλεισαν την επιχείρηση τους, έχασαν τη δουλειά τους και όσοι βιώνουν την ανασφάλεια να χάσουν την δουλειά τους και το σπίτι τους.  

Οι ποιοτικοί δείκτες των δημοσκοπήσεων φανερώνουν μια αδιαμφισβήτητη όξυνση της δυσαρέσκειας κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Στην πρόθεση ψήφου όμως η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεν μοιάζει να καρπώνεται από την κυβερνητική φθορά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι χρειάζεται να γίνει για να αλλάξει αυτή η εικόνα; 

Οι δημοσκοπήσεις άλλοτε προβλέπουν σωστά άλλοτε αποτυγχάνουν πλήρως. Είναι μια άλλη συζήτηση, που οφείλουμε ως κοινωνία να ανοίξουμε για να υπάρχουν διαφανείς κανόνες και αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, χωρίς γκρίζες ζώνες, για την ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας. 

Η υγειονομική κρίση και τα μέτρα για την αντιμετώπιση τους, που τηρήθηκαν με ευλάβεια από εμάς, δεν επέτρεψαν την αναγκαία και συνεχή επαφή με τους πολίτες. Δεν επέτρεψαν να ενημερώσουμε για τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας. Νομίζω ότι σήμερα με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ξαναβρεθούμε δίπλα στον πολίτη, με την φυσική μας παρουσία.

Να ενημερώσουμε για τις χιλιάδες διατάξεις, που τσακίζουν το κοινωνικό κράτος, τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, το εργασιακό πλαίσιο, την τοπική αυτοδιοίκηση, την διαφάνεια, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας.

Να ξαναβρεθούμε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο για να υπερασπιστούμε και να δώσουμε μάχες για την κοινωνία, την δημοκρατία, την ανάπτυξη με κοινωνικό, πολιτιστικό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Να υπερασπιστούμε τα εθνικά δίκαια και να αντισταθούμε σε πιέσεις υποχώρησης από τις εθνικές γραμμές.

Πάντα η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και όλου του προοδευτικού κόσμου,  ήταν και είναι η άμεση επικοινωνία μας με κάθε πολίτη, με κάθε κοινωνική έκφραση. 

Εκτιμάτε ότι το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ματαιωθεί; Αν όχι, είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να διεκδικήσει την κυβέρνηση; Από τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις, υπάρχουν δυνητικοί σύμμαχοι ή έστω συνομιλητές; 

Δεν πίστεψα ποτέ τις διαρροές του κυβερνητικού επιτελείου για πρόωρες εκλογές και δεν τις πιστεύω και τώρα. Η ΝΔ είναι πλέον ένας χώρος, που εμπεριέχει αντιδιαμετρικές πολιτικές θεωρήσεις, που δεν μπορούν να βρουν αποδεκτή συνισταμένη πορεία και στοιχειωδώς εννιαία αντίληψη. 

Πως σχολιάζετε τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη για τον ΒΟΑΚ. Περνάμε σε νέα φάση καθυστερήσεων;

Παρακολούθησα την πολλοστή διαφορετική εξαγγελία για τον ΒΟΑΚ τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του κ. Καραμανλή. Αυτή τη φορά με φόντο, το  καταπληκτικό τοπίο και τη θάλασσα της Κρήτης. Θυμήθηκα πριν ένα χρόνο τις εξαγγελίες για τον τουρισμό με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Ειλικρινά εύχομαι να μην έχει ο ΒΟΑΚ, το ίδιο αποτέλεσμα με τις εξαγγελίες για τον τουρισμό πριν ένα χρόνο. 

Εμείς παραμένουμε σε όσα λέγαμε όσο είμασταν κυβέρνηση: τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα Υπουργό, Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο. Τα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει και τα χρησιμοποιεί. Εμείς κρινόμαστε για την αποτελεσματικότητα, το κόστος, την ποιότητα και την διαφάνεια. 

Για δεκαετίες δεν αντιμετώπισαν τον ΒΟΑΚ, ως ένα ενιαίο έργο. Προχωρήσαμε σε μια πολύ συστηματική δουλειά, εξετάσαμε διαφορετικά σενάρια χάραξης, μετρήσαμε τους κυκλοφοριακούς φόρτους, διαπραγματευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, συζητήσαμε με τους τοπικούς φορείς, ενημερώναμε τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση, εκδώσαμε την Υπουργική απόφαση της χάραξης του ΒΟΑΚ, καταλήξαμε στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα επέτρεπαν να γίνει το έργο με διατομή αυτοκινητόδρομου, αναθέσαμε σε συμβούλους μελετητές τις απαραίτητες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, βγάλαμε τις δύο από τις τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες και ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Για δύο χρόνια ακούμε από τον κ. Καραμανλή και τα στελέχη της ΝΔ, κριτική ότι κάναμε σκίτσα αλλά ως σήμερα δεν έχουν αλλάξει την ΥΑ χάραξης του ΒΟΑΚ. Ακούσαμε κριτική γιατί προβλέψαμε τρεις διαγωνισμούς και ότι κάναμε κατάτμηση όπως στο Πάτρα Πύργος. Αρχικά εξήγγειλαν ότι θα καταργήσουν τους διαγωνισμούς και θα κάνουν έναν ενιαίο από το Καστέλι Χανίων ως τη Σητεία, παίζοντας με την αγωνία των κατοίκων του Λασιθίου, ενώ γνώριζαν και τους είχαμε ενημερώσει ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι δεν επιτρέπουν να γίνει μια διαγωνιστική διαδικασία, να εγκριθεί η χρηματοδότηση και η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου ούτε μέχρι τη Νεάπολη, πολύ περισσότερο μέχρι τη Σητεία. 

Στη συνέχεια είπαν ότι θα χρηματοδοτήσουν τον ΒΟΑΚ από τα κέρδη των ομολόγων και αργότερα εξήγγειλαν ότι θα υλοποιήσουν ένα διαγωνισμό του ΒΟΑΚ μαζί με την Αττική οδό.

Μέχρι σήμερα παρά την λάσπη και την παραπληροφόρηση όχι μόνο δεν ακύρωσαν τους διαγωνισμούς αλλά εξαγγέλλουν ότι θα τους συνεχίσουν περνώντας στην δεύτερη φάση. Στο μόνο που ήταν συνεπείς από την αρχή ήταν η επιβολή διοδίων στους μόνιμους κατοίκους της Κρήτης. Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε δύο χρόνια παγώνοντας διαγωνισμούς, ακυρώνοντας συμβάσεις, σταματώντας έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη.  

Ισχύει το ίδιο και για την Πατρών- Πύργου; 

Το Πατρών Πύργου είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα σκοπιμότητας, πολιτικής και διαχειριστικής.Το 2013 το εξαίρεσαν από την παραχώρηση της Ολυμπίας οδού. Στη συνέχεια έβγαλαν μια διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς να έχουν καταθέσει στοιχειωδώς φάκελο μεγάλου έργου, χωρίς έγκριση χρηματοδότησης, με υποδιαστασιολογημένες ποσότητες και με προσφυγές για αδιαφανή διαγωνιστική διαδικασία και μη τήρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Επικαιροποιήσαμε τις μελέτες, υλοποιήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες με απόλυτη διαφάνεια και είπαν ότι το κάναμε για την εταιρεία Τοξότης. Όταν στείλαμε  τις καταγγελίες τους στον εισαγγελέα και τέθηκαν στο αρχείο το υπέκρυψαν. Όταν η Ευρωπαϊκή επιτροπή, το ελεγκτικό συνέδριο, οι αρμόδιες αρχές διασφάλισης της διαφάνειας και της τήρησης του νόμου έδιναν εγκρίσεις για το Πατρών Πύργου το υπέκρυψαν.

Όταν έγιναν οι συμβάσεις του έργου και δεν υπήρχε καμία σύμβαση της εταιρείας Τοξότης επίσης το υπέκρυψαν. Όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου, είπαν ότι είχαμε αργήσει. Όταν βγήκαν κυβέρνηση ακύρωσαν τις συμβάσεις, μέσα στο lockdown και πληρώνουν χωρίς λόγο αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Σήμερα παλεύουν να κάνουν απευθείας ανάθεση στις μεγάλες κατασκευαστικές της Ολυμπίας οδού.

Αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει ειδική συνάντηση με την επίτροπο ανταγωνισμού για το Πατρών Πύργου γιατί ξέρουν ότι παρανομούν. Υποκρύπτουν όμως ότι μετά τις διαγωνιστικές διαδικασίες που υλοποιήσαμε, δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό των διαφανών διαγωνιστικών διαδικασιών. Κρύβουν ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανάθεση με 6% έκπτωση, όπως συνηθίζουν. Κρύβουν ότι η ίδια η ΝΔ επί κυβερνήσεως Σαμαρά δεν εξέδωσε ΥΑ για να μπορεί η Ολυμπία οδός να κατασκευάσει το Πατρών Πύργου.

Ξέρουν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση των παραχωρήσεων τόσο σε φυσικό αντικείμενο όσο και σε χρόνο δεν πληρούνται. Ξέρουν αλλά κοροϊδεύουν και τους πολίτες της Ηλείας. 

Δυστυχώς για τη χώρα και τον ελληνικό λαό η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της παράδοση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL