Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κορωνοϊός / Οι ειδικοί ανησυχούν παρά το κυβερνητικό success story
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Οι ειδικοί ανησυχούν παρά το κυβερνητικό success story

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Καμπανάκια κινδύνου για τον καλπασμό του κορωνοϊού -στη σκιά των αργών ρυθμών του εμβολιασμού- χτυπούν ηχηρά οι ειδικοί, στον αντίποδα των μηνυμάτων χαλάρωσης που εκπέμπει η κυβέρνηση με αφορμή το «άνοιγμα» της χώρας. Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για το «τέταρτο κύμα της πανδημίας» από το φθινόπωρο, ενώ χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε «πως τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον η οικονομία κινείται προς μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη»! Προχθές μάλιστα, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαδραματίζοντας ρόλο... λοιμωξιολόγου, εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξει τέταρτο κύμα αν και η χώρα ετοιμάζεται γι’ αυτό», δίνοντας έμφαση στο «μεγάλο όπλο των εμβολιασμών».

Νέα ρωγμή στο εμβολιαστικό success story αποτέλεσε το σήμα που εξέπεμψε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. «Είναι τραγικό στην Ελλάδα να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη 30% κάτω σε σχέση με τη Βρετανία στους ηλικιωμένους. Η Πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει εμβολιαστική κάλυψη σε ανθρώπους που αδυνατούν να πάνε σε εμβολιαστικά κέντρα» τόνισε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε μάλιστα πως «μέχρι τα μέσα Ιουνίου μπορούμε να φθάσουμε σε έναν αριθμό 35% - 40% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών», επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι η τουριστική περίοδος θα κορυφωθεί χωρίς να έχει επιτευχθεί η ανοσοποίηση της κοινότητας.

Μια πρόσθετη ανησυχητική παράμετρο στον δρόμο για την «ελευθερία» συνιστά το μεγάλο ποσοστό επιφυλακτικότητας των πολιτών λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που έχουν εισπράξει ορισμένα εμβολιαστικά σκευάσματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, το 62% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό» ή «μάλλον πιθανό» να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 26% απάντησε πως αυτό είναι «απίθανο» ή «μάλλον απίθανο».

Φόβος για τέταρτο κύμα

Στον απόηχο δε του άρον - άρον «ανοίγματος» της χώρας -στα περσινά πρότυπα- λόγω της τουριστικής περιόδου, οι ειδικοί στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα. «Ο ιός είναι εδώ» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθώς «η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα».

«Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων έως τέλος του μήνα» εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής σημείωσε ότι «δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους», συμπληρώνοντας ότι «η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος».

«Η πανδημία αυτή είναι κάτι πρωτόγνωρο και συνεχίζουμε να τη μαθαίνουμε. Οπότε υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ.: για τέταρτο κύμα)» επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Αν και, όπως σημείωσε, «υπάρχουν ήδη τα όπλα για τη στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των νέων προκλήσεων» αναφερόμενος στα εμβόλια, συνέστησε «όλοι οι φορείς να είναι σε επιφυλακή» για να μην κλείσει ξανά η οικονομία...

Δύσκολο καλοκαίρι

«Φοβάμαι πως η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι τελειώσαμε» είπε με νόημα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας ότι «αν συνεχίσουμε σ’ αυτή την πορεία, δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι.  Όπως δήλωσε, «είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει. Το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους δύο μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα... Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές».

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη επισήμανε ότι «για να μειωθούν τα κρούσματα, πρέπει να ‘τρέξουμε’ τους εμβολιασμούς».  Όπως είπε, «βεβαίως υπάρχει ένας φόβος και όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί σε δεκαπέντε μέρες, αν δεν προσέξουμε, να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται». Αναφορικά με την εικόνα των νοσοκομείων η αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε ότι «έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, αλλά με αργούς ρυθμούς μειώνονται οι διασωληνωμένοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL