Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.7°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.3°C22.2°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.0°C18.3°C
1 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C21.1°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.0°C21.1°C
0 BF 72%
Εργασιακός Μεσαίωνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακός Μεσαίωνας

ΑΠΕΡΓΙΑ

135 χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, μια εξέγερση η οποία έμελλε να αποτελέσει ορόσημο της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή, αλλάζοντας ριζικά τις συνθήκες εργασίας. Ήταν Μάιος του 1886 όταν τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν, διεκδικώντας αξιοπρεπέστερες συνθήκες εργασίας, με προεξάρχον αίτημα την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας. Την 1η Μαΐου του 1886 οι εργάτες ξεσηκώθηκαν με διαδηλώσεις και απεργειακές κινητοποιήσεις, τόσο στο Σικάγο όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, με βασική τους διεκδίκηση την καθιέρωση του οκταώρου και κεντρικό τους σύνθημα: «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο».

Ένα σύνθημα το οποίο στην Ελλάδα του 2021, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φαντάζει επίκαιρο όσο ποτέ. Η κυβέρνηση με περισσή αναλγησία φέρνει ένα νομοσχέδιο - «οδοστρωτήρα» απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία κατακτήθηκαν με κόπο και αίμα ύστερα από αδιάκοπους αγώνες της εργατικής τάξης. Μη σεβόμενη αυτούς τους αγώνες, υποτιμώντας τους εργαζόμενους και αδιαφορώντας παντελώς για το εργασιακό μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο «εξόντωσης» κάθε υγιούς εργασιακής σχέσης, καθώς και των εργασιακών κεκτημένων που υπάρχουν σε κάθε πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα.

Μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καταργήσει την οκτάωρη εργασία, προωθώντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων και αφήνοντας τους εργαζόμενους «έρμαια» των εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Προσπαθούν μάταια να πείσουν πως ο εργαζόμενος θα μπορεί να διαπραγματευτεί τις ώρες εργασίας του, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνονται επί ίσοις όροις αλλά με γνώμονα το εργοδοτικό συμφέρον. Ένα άλλο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι πως τα συνεχόμενα δεκάωρα ή δωδεκάωρα, διάρκειας έως και έξι συνεχόμενους μήνες (χωρίς κανόνες, ακόμα και Σαββατοκύριακα), όχι μόνο θα μειώσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων, λόγω της φυσικής κόπωσης που θα επέλθει, αλλά θα απορυθμίσουν εντελώς τις ζωές τους. Φυσικά, καμία καταβολή υπερωριακής εργασίας δεν προβλέπεται, προωθώντας με απροκάλυπτο τρόπο την απλήρωτη αλλά και ελαστική εργασία.

Επιπλέον, δίνει χαριστική βολή στον ήδη αποδυναμωμένο ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), έργο το οποίο έχει μεθοδεύσει, βέβαια, η κυβέρνηση εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, μεταφέρει την αρμοδιότητα επίλυσης των «εργατικών διαφορών» από το ΣΕΠΕ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όπου κυριαρχούν τα εργοδοτικά συμφέροντα, στοχεύοντας στη διευκόλυνση των εργασιακών αυθαιρεσιών αλλά και στην περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Μέσω αυτού του νομοσχεδίου η Ν.Δ. στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στη διάλυση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας, αφού, από την πρώτη κιόλας στιγμή της διακυβέρνησής της, η Νέα Δημοκρατία κατέστρεψε μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, η επέκταση κλαδικών συμβάσεων καθώς και διατάξεις για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας.

Ένα νομοσχέδιο το οποίο «απειλεί» τους εργαζόμενους και έρχεται εν μέσω μιας πανδημίας που έχει εντείνει την ανεργία και το κλίμα επισφάλειας συνιστά πρόκληση. Εμείς απέναντι σε αυτή την πρόκληση θα σταθούμε ενωμένοι και θα δώσουμε με σθένος τη «μάχη των μαχών».

* Η Ιωάννα Μπεκίρη είναι μαθηματικός και υποψήφια διδάκτωρ, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL