Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.4°C25.6°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.4°C28.3°C
5 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.8°C26.0°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
25.6°C26.1°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 50%
Ο καναπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο καναπές

1 χρόνος covid πανδημια κορωνοϊός
Στον πίνακα του Μικελάντζελο ο Θεός έδωσε τη ζωή στον Αδάμ. Εν μέσω κορωνοϊού φαίνεται σαν τα δύο χέρια να πιέζουν το μυαλό των ανθρώπων. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Μετά από εκείνον τον μεγάλο καυγά και την εξάμηνη συζυγική καραντίνα, που οδήγησε στο τέλος και σε ένα δύσκολο διαζύγιο, είχε βάλει τα όριά του στις σχέσεις του.

Δεν θα άφηνε να πέσει κάτω ούτε καρφίτσα, δεν θα υποχωρούσε σε θέματα εμπιστοσύνης και ηθικής και, τέλος, το σημαντικότερο απ’ όλα· δεν θα κοιμόταν ποτέ ξανά στον καναπέ.

Τα χρόνια πέρασαν και βασισμένος σε αυτές τις αρχές έφτιαξε την οικογένεια που ονειρευόταν. Απέκτησε δύο όμορφα παιδάκια, τη σύντροφο της ζωής του, μόνιμη και σταθερή εργασία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τίποτε απ’ αυτά δεν άλλαξε τον τελευταίο έναν χρόνο, παρά μόνο ο χρόνος παραμονής στο σπίτι. Ο περιορισμός της κυκλοφορίας όμως ήταν ταυτόχρονα απελευθερωτικός. Ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια, διάβασμα και παρά το άγχος της εργασίας, που υπήρχε ανεξάρτητα από το εάν δούλευε από το σπίτι ή στη σχολική αίθουσα, ήταν ευτυχισμένος.

Στις οδηγίες ήταν υπάκουος και συγκαταβατικός ακόμα και αν έβλεπε ότι δεν είναι απόλυτα ορθολογικές. Καταλάβαινε πως δεν ήταν καλό τα παιδιά να χάνουν το σχολείο και να παραμένουν απομονωμένα την ίδια ώρα που οι γονείς τους πήγαιναν κάθε ημέρα για δουλειά ή που, κάθε φορά που έβγαινε κάποιος από το σπίτι, είχε εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει συνωστισμό και την ακατανόητη υποχρέωση να φοράει μάσκα στον δρόμο όταν περπατούσε αλλά όχι όταν έτρεχε.

Καταλάβαινε επίσης πως δεν ήταν δυνατόν να εμβολιαστούν όλοι μονομιάς, αλλά του φαινόταν δυσνόητο πως θα έπρεπε να βρεθεί χωρίς προστασία στο σχολείο με τόσους μαθητές μέσα στην τάξη.

Γρήγορα ήρθε και το πρώτο κρούσμα. Λουκέτο στο σχολείο και άρον - άρον επιστροφή στο σπίτι για δεκατετραήμερη καραντίνα. Τεστ δεν προβλεπόταν για να ξέρει και το εμβόλιο πλέον θα το έκανε αφού περνούσαν τρεις μήνες του είπε ο γιατρός του. Δεν έπρεπε να συναντηθεί το αντίσωμα του εμβολίου με αυτό της ασθένειας υποστήριξε.

Μάζεψε τα πράγματά του και μετακόμισε στο σαλόνι.  Έστρωσε τον καναπέ, έβαλε μουσική και, αφού έκλεισε την πόρτα, ξάπλωσε χαμογελώντας με την κατάντια του και άρχισε να ανταλλάσσει μηνύματα με τη γυναίκα του στο διπλανό δωμάτιο, που άρχισε να τον πειράζει για τον καναπέ.

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια και παίρνει αποφάσεις, της έγραψε, ο θεός γελάει. Πόσο μάλλον ο κορωνοϊός.  Έκανε ζάφτι μέχρι και τον αρχιεπίσκοπο και τη μισή Ιεραρχία. Τον καναπέ δεν θα έπειθε;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL