Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.8°C28.5°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.6°C25.7°C
2 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
24.3°C27.1°C
0 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.4°C
3 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C24.5°C
0 BF 88%
Κυβέρνηση / Στον δρόμο του Πέτσα και ο Λιβάνιος, με δωράκια στους κολλητούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Στον δρόμο του Πέτσα και ο Λιβάνιος, με δωράκια στους κολλητούς

Τους πολιτικούς συμμάχους της, τα έξι τηλεοπτικά κανάλια, φροντίζει και εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή, γνωστό και ως «νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ». Χαρακτηρίζεται δε από ρυθμίσεις παλαιοκομματικής κοπής, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική και όραμα για τον κλάδο της ενημέρωσης.

Ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, που ανέλαβε τον κρίσιμο τομέα των μέσων ενημέρωσης στη θέση του Στ. Πέτσα, φρόντισε να κρατήσει όλες τις ρυθμίσεις - δώρα προς τα κανάλια, που δείχνουν την ανταπόδοση της κυβέρνησης στη στάση στήριξης και συμπαράστασης που της προσφέρουν σε σχέση με τη διαχείριση τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομίας.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Θ. Λιβάνιος φρόντισε να αποσοβήσει τις αντιδράσεις και να ικανοποιήσει τουλάχιστον αυτούς που φωνάζουν πολύ δυνατά και ακούγονται.

Μετά την πίεση της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως μετά από μια επιτυχημένη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων της τηλεόρασης πριν από τα Χριστούγεννα -στη διάρκεια της οποίας δεν μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές- η κυβέρνηση πήρε πίσω τη διάταξη - δώρο στους καναλάρχες, που προέβλεπε κατάργηση της υποχρέωσης για απασχόληση 400 εργαζομένων ανά κανάλι.

Παρά την οπισθοχώρηση, η νέα πρόβλεψη δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο γενναιόδωρη: σύμφωνα με τη νέα διάταξη, στους 400 θα περιλαμβάνεται και προσωπικό που εργάζεται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (π.χ. εταιρείες παραγωγής ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών προς τα κανάλια), σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνόλου του προσωπικού. Δηλαδή 60 άτομα, που σημαίνει ότι ο αριθμός 400 μειώνεται σε 340 εργαζόμενους ανά κανάλι.

Ο κ. Θ. Λιβάνιος προχωρεί στην ικανοποίηση ενός ακόμη αιτήματος, το οποίο εκκρεμεί ήδη από το 2019: την ενίσχυση του Τύπου. Τόσο οι εκδότες όσο και τα σωματεία των εργαζομένων, ιδίως η ΕΣΗΕΑ με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις της, είχαν αναδείξει εδώ και πέντε χρόνια τουλάχιστον την ανάγκη στήριξης του Τύπου με διαφανή τρόπο, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει (αρ. 50) την ενίσχυση του Τύπου μέσω της χρηματοδότησης για την εξόφληση οφειλόμενων εισφορών των εφημερίδων προς τον ΕΔΟΕΑΠ και συγκεκριμένα του 2% επί του τζίρου, όπως προβλέπει ο νόμος. Το μέτρο αφορά, εκτός από τις εφημερίδες, αθηναϊκές και περιφερειακές, τον περιοδικό Τύπο και τα περιφερειακά κανάλια. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να ρυθμιστούν οφειλές από εργοδοτικές εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ σε έως 72 δόσεις.

Πέραν των «διορθωτικών κινήσεων» μετά από πλήθος αντιδράσεων, η βασική αντίληψη και το πνεύμα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης παραμένει η εξυπηρέτηση των τηλεοπτικών σταθμών. Σε συνδυασμό με ορισμένες ακόμα εξυπηρετήσεις στην ΕΡΤ και στο ΕΣΡ.

Για παράδειγμα στο ΕΣΡ έχουν τη δυνατότητα με απόφασή τους να ορίζουν το ύψος των πρόσθετων αμοιβών των πάσης φύσεως επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτούν. Ανοίγει με τον τρόπο αυτόν ένα τεράστιο παράθυρο για υψηλές επιπλέον απολαβές, και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο.

Για την ΕΡΤ οι αποδοχές προσώπων που ασκούν διοίκηση, διεύθυνση, σχεδιάζουν ή είναι ειδικά στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, κατά παρέκκλιση του ενιαίου μισθολογίου, καθορίζονται με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και του αρμόδιου για τα ΜΜΕ.

Χάρισμα στα κανάλια ζεστό χρήμα από τις άδειες 

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση δώρου προς τα κανάλια είναι το χάρισμα των υποχρεώσεών τους για τις άδειες που έχουν λάβει μετά τον διαγωνισμό, με συνολικό τίμημα 35 εκατ. ευρώ καθένας, ή 3,5 εκατ. τον χρόνο, όπως τελικά διαμορφώθηκε σε δόσεις.

Όπως προβλέπεται, η ετήσια δόση της άδειας του 2020 από 3,5 εκατ. ευρώ μπορεί να μειωθεί σε... 50.000 ευρώ, εάν το κανάλι βεβαιώσει επενδύσεις σε πρόγραμμα, τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές ύψους 3,45 εκατ. ευρώ εντός του έτους. Η έκπτωση αγγίζει το 98,6%, που στην ουσία σημαίνει ότι η ετήσια δόση για την άδεια χαρίζεται.

Για το 2021 μάλιστα προβλέπεται ότι η εξόφληση του νέου ποσού των 3,5 εκατ. ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον μήνα Οκτώβριο και διαμορφώνεται σε 287.000 μηνιαίως πλην του μηνός Οκτωβρίου, που θα είναι 337.000 ευρώ.

Στο ίδιο μοτίβο το νομοσχέδιο προδιαγράφει και δημιουργεί ευνοϊκή διάκριση υπέρ των έξι αδειούχων τηλεοπτικών σταθμών -των εταιρειών όσο και των μετόχων τους- για μελλοντική άδεια παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω επίγειου σήματος. Η κατοχή άδειας παρόχου περιεχομένου τηλεοπτικής εκπομπής αποτελεί κριτήριο ιδιαίτερης βαρύτητας, που λαμβάνεται υπόψη κατά τη χορήγηση από το ΕΣΡ άδειας παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, αναφέρει το νομοσχέδιο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL