Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Lockdown / Το καταστροφικό ακορντεόν στην οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Το καταστροφικό ακορντεόν στην οικονομία

Στους ρυθμούς του «ακορντεόν» κινούνται πλέον ο εμπορικός κόσμος και η μαθητική κοινότητα. Η πυξίδα της επιτελικής ορχήστρας δείχνει την παγκοσμίως αναποτελεσματική συνταγή του «ανοιγοκλεισίματος» της χώρας διευρύνοντας τα αδιέξοδα των φορέων της πραγματικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν είδει μαέστρου της κατηφορικής διαχείρισης σε πανδημία - οικονομία, ήδη έχει δώσει το στίγμα ότι «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται».

Η απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων να τεθεί η Αττική σε «κόκκινο» συναγερμό προκαλεί αμηχανία στους ενοίκους του Μαξίμου. Το λιανεμπόριο της πολυπληθέστερης Περιφέρειας της χώρας θα μετρήσει νέες πληγές μετά τη θέσπιση του click in shop στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία (σ.σ.: οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού για αγορές) και την επαναφορά του click away για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκπέμπει σήμα κινδύνου εκτιμώντας ότι οι μισές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της πρωτεύουσας θα βάλουν λουκέτο υπ' αυτές τις συνθήκες. Δεν πέρασε δε απαρατήρητη και η επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης -λίγες ώρες προτού ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώσει την αυστηροποίηση των μέτρων- να πάρει αποστάσεις από το πισωγύρισμα. «Η διαφορά στα κρούσματα μετά από 12 μέρες λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι τρομερή» επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης στρέφοντας το βλέμμα προς τον κ. Μητσοτάκη. Επιπλέον, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς -μέσω επιστολών προς το Μαξίμου και αρθρογραφίας- προτάσσουν την ανάγκη προώθησης μιας συνολική ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους προκειμένου να αποτραπεί ένα τσουνάμι χρεοκοπιών στην αγορά.

Κοινωνικός αυτοματισμός

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον ωστόσο ήδη έχει δρομολογήσει την πάγια συνταγή τού κοινωνικού αυτοματισμού. Μετακυλίοντας την ευθύνη στους διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη (για «αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) επιδιώκει να κατασκευάσει τους μελλοντικούς ενόχους στα μάτια του κόσμου της οικονομίας. «Είναι οι ίδιοι που θέτουν σε κίνδυνο τη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας» ισχυρίστηκε και η ΟΝΝΕΔ / ΔΑΠ για τους φοιτητές που -φορώντας μάσκες- ακύρωσαν στον δρόμο την αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων. Παράλληλα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «δαιμονοποιούσαν» την έννοια της διαμαρτυρίας και διαφήμιζαν τις διώξεις εναντίον όσων «παραβίασαν» τους κανόνες περί δημόσιων συναθροίσεων. Εντούτοις, η κυβέρνηση αρνείται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας να λάβει μέτρα αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς και να διενεργήσει ελέγχους σε μαζικούς εργασιακούς χώρους.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: «Πιστή στο δόγμα ‘βλέποντας και κάνοντας’ η κυβέρνηση

Σε αυτό το φόντο, η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την «πιστή στο δόγμα ‘βλέποντας και κάνοντας’ κυβέρνηση» ότι «συνεχίζει να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη και να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις αντιμετωπίζοντας την υγεία των πολιτών και την οικονομία με έναν διακόπτη που ανοιγοκλείνει». Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα όπως «μαζικά και δωρεάν τεστ, βελτίωση των συνθηκών στα μέσα μεταφοράς, όπου παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα ακραίου συνωστισμού» και «εκτεταμένοι έλεγχοι σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης». Η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να αφεθούν για μια ακόμη φορά στην τύχη τους», καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να προχωρήσει στην «ουσιαστική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων και να σταματήσει επιτέλους να απορρίπτει τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας».

Μετεξεταστέοι και στα λύκεια

Παράλληλα, αύριο οι μαθητές γυμνασίων όλης της επικράτειας και των λυκείων στις «κίτρινες περιοχές» του υγειονομικού χάρτη επιστρέφουν στα θρανία χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για ολιγομελή τμήματα. Η τηλεκπαίδευση στα λύκεια της επιβαρυμένης Αττικής -που εμπεριέχει τους μισούς μαθητές- εντούτοις παρατείνεται. Πολλοί επιστήμονες -σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ- τάχθηκαν κατά του ανοίγματος των λυκείων στις περιοχές με χαμηλότερο ιικό φορτίο και για εκπαιδευτικούς λόγους. «Μία τέτοια απόφαση δημιουργεί συνθήκες εκπαίδευσης διαφορετικών ταχυτήτων», ειδικά «στην κομβική Γ’ Λυκείου και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών», τόνιζαν χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, επικρίθηκε από τμήμα των λοιμωξιολόγων η επιλογή της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή να προαναγγείλει τις αποφάσεις που αφορούν γυμνάσια - λύκεια, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η προχθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνώμων.

Σιγή ιχθύος για τις πατέντες

Την οδό της σιωπής ακολουθούν ο πρωθυπουργός και τα «επιτελικά στελέχη» αναφορικά με την αναγκαιότητα άρσης του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια, παρά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αναμασώντας το μότο «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται», στο φόντο των απροκάλυπτων εκβιασμών των φαρμακευτικών κολοσσών προς το ευρωπαϊκό μπλοκ, ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται σε παρατηρητή των εξελίξεων. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ το γαλάζιο εμβολιακό success story έχει ενταφιαστεί, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δεν έχει τροποποιήσει την... αριθμητική του. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ισχυρίστηκε ότι «οι ποσότητες εμβολίων οι οποίες είναι συμφωνημένες να παραδοθούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους είναι 26 εκατομμύρια», εκτιμώντας ότι η Pfizer θα παραδώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου 1,4 εκατ. εμβόλια, η Μοderna 240.000, και η AstraZeneca 700.000 εμβόλια, με μια πιθανή αύξηση 140.000 εμβολίων. «Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό» φέρονται να σχολίαζαν κυβερνητικοί παράγοντες...

Τα κυβερνητικά πισωγυρίσματα

1. Οι μισοί μαθητές Λυκείου της χώρας συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση. Είχε ανακοινωθεί η διά ζώσης λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την 1η Οκτωβρίου. 2. Επανέρχεται το click away, λίγες ημέρες μετά την κανονική λειτουργία των καταστημάτων στην Αττική. 3. Οι 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί ανά μήνα μετατράπηκαν στο πρωθυπουργικό μότο «όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται». 4. Πρωθυπουργική σιωπή για άρση του καθεστώτος της πατέντας. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο είχε υποστηρίξει-στη γερμανική εφημερίδα FAZ- τη σχετική πρόταση του Ηλ. Μόσιαλου. 5. Αντί για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, λειτουργούν... 144. 6. Στον πάγο η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρά τις διαρροές για επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού στις 8 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL