Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η κυβέρνηση κατεβάζει τον κόσμο στον δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση κατεβάζει τον κόσμο στον δρόμο

Φοιτητές διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Όπως είχε γίνει και με το Εφετείο, άρχισαν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή να ενοχοποιούν τις χθεσινές συγκεντρώσεις για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο μέλλον.  Έως ένα σημείο η καταγγελία τους μπορεί να ισχύει. Με την έννοια ότι, αν έχεις κάθε μέρα τα μέσα μεταφοράς πήχτρα, τις σχολικές τάξεις πήχτρα, τους εμπορικούς δρόμους το ίδιο, τότε και μια συγκέντρωση 5.000 ατόμων με μάσκες επί δύο ώρες μια φορά όντως προσθέτει στο υγειονομικό αποτύπωμα. Τόσο - όσο, όμως. Να μην ξεχνάμε ότι μόλις την Παρασκευή η κυβέρνηση συζητούσε το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Προβάλλεται το επιχείρημα ότι, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες είναι αναγκαίες για την οικονομία και την κοινωνία, αντιθέτως οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης είναι επαναστατική γυμναστική της Αριστεράς.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.  Ένας πολίτης που πάει να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια αναλαμβάνει ένα λελογισμένο ρίσκο για να καλύψει την ανάγκη του και ομοίως ο έμπορος ή ο υπάλληλος που βγαίνει από το σπίτι του για να δουλέψει και να συγχρωτιστεί αναγκαστικά με άλλους. Και με βάση τη γαϊδουρινή αδιαφορία της κυβέρνησης να ενισχύσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ρίσκο αυξάνει.

Όλοι σταθμίζουν το ρίσκο. Το ίδιο και οι φοιτητές. Δεν βγήκαν μόνοι τους στον δρόμο ούτε τους έβγαλε η Αριστερά για να κάνουν γυμναστική, όπως λένε τα παλαιοδεξιά στερεότυπα. Στον δρόμο τους έβγαλαν η Ν. Κεραμέως, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η επιμονή της κυβέρνησης να περάσει με τα πανεπιστήμια κλειστά, και υπό την απειλή των περιοριστικών μέτρων, στη ζούλα νομοθεσία που φέρνει τα πάνω κάτω στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μια νομοθεσία που έχει απέναντί της τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, τις πρυτανικές αρχές σχεδόν όλων των πανεπιστημίων, τους φοιτητικούς συλλόγους, την ομοσπονδία των αστυνομικών, το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και τον πρώην υπουργό Παιδείας επί Ν.Δ. Γ. Φορτσάκη, έναν πανεπιστημιακό και πολιτικό στέλεχος συντηρητικών απόψεων.

Αλλά έχει και η κυβέρνηση τους λόγους της να προχωρά έτσι. Από τη μια εξοφλεί γραμμάτια στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ομίλους στέλνοντάς τους πελατεία και από την άλλη πουλάει "νόμο και τάξη" ξέροντας ότι ένα φοβισμένο τμήμα της καθημαγμένης κοινωνίας θα γοητευτεί.

Εάν η κυβέρνηση, πάντως, όντως ενδιαφέρεται για το υγειονομικό σκέλος της υπόθεσης, αν όντως θεωρεί ότι είμαστε σε πόλεμο, άρα πρέπει όλοι να είμαστε συντονισμένοι, δεν έχει παρά να το αποδείξει αποσύροντας το νομοσχέδιο που έβγαλε τον κόσμο της Εκπαίδευσης στον δρόμο. Και να παγώσει και τον πτωχευτικό νόμο και κάθε άλλη πρωτοβουλία που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κοινωνία.

Ας ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και συντηρητικών, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που μέσα στην υγειονομική κρίση και νόμους απέσυραν και το κρατικό πουγκί αποφάσισαν να ανοίξουν καταλαβαίνοντας ότι δεν γίνεται αλλιώς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL