Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.6°C14.0°C
1 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
4.8°C8.8°C
4 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.3°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.9°C13.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.5°C9.9°C
3 BF 76%
Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση επιβίωσης

Αγορά σε κατάστημα

Ο τουρισμός έχει συνθλιβεί από την πανδημία, ενώ τα προβλήματα των εργαζομένων του λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς οι περισσότεροι αφέθηκαν απροστάτευτοι από την κυβέρνηση, ενώ ελάχιστοι επαναπροσλήφθηκαν στις επιχειρήσεις τουριστικών περιοχών.

Το τρίτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος στις επιχειρήσεις καταλυμάτων κατέρρευσε κατά 61% και της εστίασης κατά 31%. Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης πώς οι επαγγελματίες αυτοί θα κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και πότε ξανά θα είναι σε θέση να επενδύσουν στη λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη;

Εξαρχής μιλήσαμε για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, ενώ, την ίδια στιγμή που έπρεπε να αυξήσει τους κρατικούς πόρους, μείωσε κατά 35% τα κονδύλια του εθνικού προϋπολογισμού 2021 για τον τουρισμό, προωθώντας ακόμα και συζητήσεις περί πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αλαζονεία, επιθετικότητα και διχαστικό ύφος, με μπόλικες δόσεις εντυπωσιασμού. Καμία φιλικότητα προς την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 9 δισ. μόνο τον τελευταίο χρόνο. Κυβερνητικοί χειρισμοί χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα.

Έγκαιρα και προοδευτικά μέτρα για την επιδότηση της εργασίας, για να γίνει μη επιστρεπτέα η ενίσχυση των επιχειρήσεων, για την προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, για τη μείωση του ΦΠΑ και ένα αποτελεσματικά στοχευμένο κλαδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, δεν είδαμε ποτέ μέχρι σήμερα. Έως πότε η κυβέρνηση θα αδικεί τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό;

Δεν πρόκειται για πολυτέλεια αλλά για προϋπόθεση επιβίωσης. Αν δεν μετατρέψει τώρα το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, αν δεν θεσμοθετήσει τώρα την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, αν δεν προχωρήσει τώρα σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής και αν δεν αποσύρει σήμερα τον Πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, είναι βέβαιο πως το μαρτύριο που ξεκίνησε δεν θα έχει τελειωμό.

Το “μαξιλάρι” ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μια ρεαλιστική βάση που καμία άλλη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών δεν είχε στα χέρια της. Συνιστά πολιτική ανηθικότητα να την εκμεταλλεύεται για την κομματική της πελατεία. Επιπλέον, μην λησμονούμε πως υφίσταται μεγάλη ρευστότητα από την ΕΚΤ, που εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία δίχως δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Είναι αποκλειστικά και μόνον επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιεί όλα αυτά τα εργαλεία προς όφελος της βελτίωσης των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών. Η Ν.Δ. δεν έχει καταλάβει ότι η Ιστορία γράφεται και πάλι εις βάρος της.

Ο Αλέξανδρος - Χρήστος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος, βουλευτής Κέρκυρας και αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL