Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Lockdown / Ρύθμιση χρεών και μέτρα στήριξης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Ρύθμιση χρεών και μέτρα στήριξης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI

Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, παροχή ρευστότητας και γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί πως με την οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγούμαστε σε de facto επαναφορά των μνημονιακών συνθηκών.

Τα επιτελεία της Κουμουνδούρου διαπιστώνουν ότι η κατάσταση στην οικονομία, στην αγορά και στην εργασία πλέον θυμίζουν έντονα τα "μαύρα" χρόνια των Μνημονίων, συνθήκη που επιτείνει η πολιτική της κυβέρνησης με "ευαγγέλιο" το σκληρά νεοφιλελεύθερο σχέδιο Πισσαρίδη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών, το μόνο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η προστασία συγκεκριμένων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Καμπανάκι για ύφεση και "κορωνοχρέος"

Τους φόβους και τις προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά στο βασικό της σενάριο σημαντική ύφεση κατά 10,0% το 2020, δηλαδή βαθύτερη του 8,5% που καταγράφηκε στο εννεάμηνο. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα γίνεται ξανά αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ύφεση.

"Όταν ζητούσαμε εμπροσθοβαρή μέτρα και ουσιαστική στήριξη στην οικονομία και την εργασία, η κυβέρνηση ειρωνευόταν, μας έλεγε για ‘λεφτόδεντρα’, ενώ αμφισβητούσαν τα σενάρια για ύφεση στο 10%. Σήμερα βλέπουμε μπροστά μας μια κατάσταση καταστροφής που ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη με βάση τους χειρισμούς της κυβέρνησης" σχολίαζε στην ΑΥΓΗ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου.

Το πιο ηχηρό καμπανάκι που κρούει ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ολοένα διογκούμενο "κορωνοχρέος". Το ιδιωτικό χρέος δηλαδή που συσσωρεύεται εξαιτίας του παγώματος των οικονομικών δραστηριοτήτων και πληρωμών, των αναστολών, των χαμένων θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2020 έχουν σωρευθεί πάνω από 9 δισ. ιδιωτικό χρέος, πέραν των 30 δισ. ευρώ παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται στην αγορά πλέον, τα λουκέτα δεν είναι ένα κακό σενάριο, αλλά μια δραματική πραγματικότητα. Εξάλλου ο στόχος για εκκαθάριση των "επιχειρήσεων ζόμπι" έχει διατυπωθεί δημόσια εδώ και καιρό, ενώ αυτός είναι και ο μπούσουλας του νεοφιλελεύθερου μανιφέστου Πισσαρίδη.

Γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και μη επιστρεπτέα

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να παίρνουν feedback από την πραγματική οικονομία, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Την Παρασκευή μάλιστα μαζί με την  Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση βρέθηκαν στην αγορά στο  Ίλιον, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με δεκάδες εμπόρους, επαγγελματίες και πολίτες.

Όλοι εξέφρασαν την ανησυχία και τον φόβο για την επόμενη μέρα της πανδημίας, αφού, όπως τόνιζαν, θα πρέπει όχι μόνο να καλύψουν την τεράστια πτώση του τζίρου, αλλά και να επιστρέψουν τις όποιες ενισχύσεις πήραν το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις για να αποφευχθεί μια νέα οικονομική και κοινωνική καταστροφή ζητώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ρευστότητα όσο υπάρχει ακόμα η ρήτρα διαφυγής από την Ευρώπη. Ειδικότερα, προτείνει:

* Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα, ώστε να υπάρχει χρήμα στην αγορά.

* Το ιδιωτικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών πρέπει να ρυθμιστεί, με διαγραφή μάλιστα μεγάλου μέρους της βασικής οφειλής.

* Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από το κράτος και μετά την άρση του lockdown, ώστε να διατηρηθούν θέσεις και σχέσεις εργασίας και να αποτραπεί κύμα απολύσεων από επιχειρήσεις που δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν.

Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας, μετά την παύση των αναστολών εργασίας "το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό", υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, όχι όμως και η πολιτική βούληση από τον Κ. Μητσοτάκη.

Μισθοί 200 ευρώ και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης

Δεν "μυρίζει" όμως μόνο η οικονομία Μνημόνιο. Στην εργασία η πραγματικότητα μοιάζει ακόμα πιο δραματική. Με χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη αβεβαιότητα, η ανεργία βαίνει αυξανόμενη, ενώ, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη εφαρμόζεται το σχέδιο Πισσαρίδη. Το 31% των εργαζομένων αμείβεται με μόλις 200 ευρώ τον μήνα, αποκάλυψε μιλώντας Στο Κόκκινο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη - Χατζηδάκη ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα αναγγέλθηκε η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που θα πλήξει το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα και την αλληλεγγύη των γενεών εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των νέων.

"Απέφυγε όμως να αναφέρει ότι αυτή η αντιμεταρρύθμιση θα κοστίσει πάνω από 50 δισ. ευρώ και ότι το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και η κοινωνία προς όφελος των ιδιωτικών και πολυεθνικών συμφερόντων" σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Προειδοποιούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι, όπως και την πλειονότητα του λαού, σε αυτήν τη νέα επίθεση στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους, στη σχεδιαζόμενη απορρύθμιση της εργασίας και στην απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσεις και πρωτοβουλίες για τον τουρισμό

Τέλος, ενόψει της τουριστικής σεζόν και της προσπάθειας να σωθεί ό,τι σώζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που αφορούν ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με την επιδότηση εργαζομένων και ανέργων, τη στήριξη των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους του κλάδου από το κράτος.

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για ένα κοινό υγειονομικό πρωτόκολλο (τεστ, ψηφιακή διευκόλυνση ιχνηλάτησης, μέτρα προστασίας και απομόνωσης) σε όλη την Ευρώπη, να εξασφαλίσει την προσφορά των αναγκαίων δόσεων και να επιταχύνει τη διαδικασία εμβολιασμού, ώστε να εμβολιαστούν εγκαίρως οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και, τέλος, να ενισχύσει το ΕΣΥ και τους μηχανισμούς επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να θωρακιστούν υγειονομικά και οι τουριστικοί προορισμοί.

Θέμα δημοκρατίας

Μπορεί τα βέλη της αντιπολίτευσης να έχουν στόχο την αποτυχία και την ιδεοληψία στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας, ωστόσο η συνάρτηση της κυβερνητικής πολιτικής έχει έναν ακόμη κρίσιμο παράγοντα. Πρόκειται για τον ασφυκτικό περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και κεκτημένων, σε πεδία παντελώς άσχετα με τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας. Την εβδομάδα που πέρασε, γίναμε μάρτυρες δυο κορυφαίων στιγμών μιας αυταρχικής αντίληψης που ταιριάζει μάλλον σε χώρες του Βίζενγκραντ ή στη γειτονική μας Τουρκία.

Από τη μια η ίδρυση αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια (ακολουθεί εκτενές αφιέρωμα στις επόμενες σελίδες) και από την άλλη οι ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ να κάνουν τη δουλειά τους στις διαδηλώσεις. Αν και, μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπάθησε με ανακοινώσεις να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το σχέδιο νόμου παραμένει το ίδιο με αυτό που τις προκάλεσε εξαρχής. Δυο πρωτοβουλίες που έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες περιστατικά αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας, που έχουν πολλαπλασιαστεί κάτω από το πέπλο των περιορισμών του λοκντάουν.

Ν. Βούτσης: Θεσμικός αντιδημοκρατικός κατήφορος

Για θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο έκανε λόγο, με δήλωσή του, ο Νίκος Βούτσης, στον απόηχο της άρνησης της κυβέρνησης να κάνει δεκτή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα δημοκρατίας. "Δεν περνάει μέρα χωρίς να ενισχύεται η άποψή μας ότι αναφύεται θέμα δημοκρατίας στη χώρα μας. Δεν περνάει μέρα χωρίς να τεκμηριώνεται το ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα ‘αξιοποιεί’ τα περιοριστικά μέτρα και τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω πανδημίας για να θέσει αντιδημοκρατικές ψηφίδες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στο παζλ ενός σύγχρονου αστυνομικού κράτους", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Σημείωσε δε ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο απόρροια της ιδεολογικής εμμονής για «νόμο και τάξη».

EUROKINISSI

"Αποτελεί συνιστώσα της αυταρχικής διακυβέρνησης που δίνει σήματα στην κοινωνία και προετοιμάζει καταστολή για την εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της με επίκεντρο τη συρρίκνωση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων στην εργασία", επισήμανε. Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία ότι απέκλεισε τη διαδικασία ελέγχου σε αδιαφανείς συμβάσεις, αναθέσεις και συναλλαγές μέσα στην πανδημία στην αρμόδια επιτροπή.

Μίλησε ακόμη για παρεμβάσεις χειραγώγησης, μέσω πακτωλού χορηγήσεων των “προθύμων” ΜΜΕ, ενώ επισήμανε ότι επιχειρούν πλέον και τον ανοιχτό περιορισμό της άσκησης του λειτουργήματος των δημοσιογράφων και φωτογράφων στις δημόσιες συναθροίσεις, την ώρα που αίρουν την ασυλία σε βουλευτές για απόψεις που εξέφρασαν από του βήματος της Βουλής. "Η Βουλή δεν μπορεί να μένει αδρανής μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο για περιστολή δικαιωμάτων συνταγματικά κατοχυρωμένων", υπογραμμίζει ο Ν. Βούτσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL