Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.1°C12.2°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.0°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.6°C
2 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
6 °C
6.0°C6.0°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
0 °C
0.0°C0.0°C
0 BF 86%
Πιστοποιητικό εμβολιασμού / Ποια αυτιά χαϊδεύει ο Μητσοτάκης παρά τις αντιρρήσεις ΠΟΥ και Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού / Ποια αυτιά χαϊδεύει ο Μητσοτάκης παρά τις αντιρρήσεις ΠΟΥ και Κομισιόν

Κυριάκος Μητσοτάκης εμβόλιο δεύτερη δόση
(EUROKINISSI/POOL INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η επιμονή Μητσοτάκη στην καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα απαλλάσσει όσους ταξιδεύουν από τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού και συγκεκριμένα να μην υποβάλλονται στο υποχρεωτικό μοριακό τεστ (PCR) πριν την αναχώρηση, rapid test κατά την άφιξη στον προορισμό τους και καραντίνα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πρόταση που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό το λόγο διαφωνεί ο ΠΟΥ ενώ «πάγο» βάζει και η Κομισιόν.
Πρόταση που είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε για την Ελλάδα που βρίσκεται στον πάτο στους εμβολιασμούς αφού βρίσκεται στην 22η θέση στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο ΠΟΥ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί «υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί και θεμελιώδεις άγνωστοι παράγοντες όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς  τη μείωση της μετάδοσης».

Αξιωματούχος της Κομισιόν με δήλωσή του στο Euronews επεσήμανε ότι «δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού» γιατί «δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν ή όχι τον ιό».

Ο πρωθυπουργός, όμως,  επιμένει και επέλεξε να απευθυνθεί σε ξένο ακροατήριο με άρθρο του την Πέμπτη σε δυο ευρωπαϊκές ιστοσελίδες την Euractiv και την Das Morning Briefing.

Οι διατυπώσεις του προβληματίζουν, με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα να εκτιμούν ότι ήταν σαν απευθύνεται σε συγκεκριμένα αυτιά, υπονοώντας τους μεγάλους tour operators και όχι μόνο. Όπως τότε, λένε, που φωτογραφήθηκε με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και μετά γονάτισε η χώρα από το δεύτερο πολύ ισχυρό κύμα με τους χιλιάδες νεκρούς.

Με επιχείρημα το φιάσκο 

Η  δημιουργία μιας λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό, είναι για τον πρωθυπουργό το «διαβατήριο» για να ανοίξει ο τουρισμός.

«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας ή να χάσουμε ένα έτος ακόμη, προσπαθώντας να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας» υποστηρίζει, προκαλώντας εντύπωση αφού χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να στηρίξει την πρότασή του, το φιάσκο με το άνευ σχεδίου άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, το οποίο ο πρωθυπουργός συνεχίζει να θεωρεί επιτυχημένο.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί -η εμπειρία της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών (PLF) το προηγούμενο καλοκαίρι μας έδειξε ότι ο έγκαιρος σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε στο άρθρο του.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL