Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Καραντίνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καραντίνες

Lockdown στην Αθήνα
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Καραντίνα - από την ιταλική λέξη quarantina, που σημαίνει «σαρανταριά». Μου το είπε ένας φίλος και το επιβεβαίωσα από τη Wikipedia ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον 14o αιώνα για να δηλώσει τον περιορισμό στον οποίο υποβάλλονταν άνθρωποι προερχόμενοι από περιοχές με μολυσματικές ασθένειες.

Ο Bartholdy είναι από εκείνους τους περιηγητές - λογοτέχνες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία στα 1803-1804. Στην Κωνσταντινούπολη γράφει για τις τέρψεις της ζωής που θα μπορούσε κάποιος να γνωρίσει αν δεν ζούσε διαρκώς με τον φόβο της πανούκλας. «Το μόνο μέτρο που μπορεί να πάρει εναντίον της μάστιγας αυτής, είναι να προφυλαχθεί, κατά το δυνατόν, από την άμεση επαφή με ξένους» λέει ο Bartholdy. Και στη συνέχεια αναφέρεται σε νησιά όπως η Χίος, όπου η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται (!) και όπου η πανούκλα εμαίνετο επί μήνες, ενώ στην Κω είχε εξολοθρεύσει κάπου 3.000 ανθρώπους, κάνοντας μάλιστα τους Σαμιώτες να εγκαταστήσουν σκοπιές που δεν άφηναν κανέναν να μπει στην πόλη τους χωρίς την άδεια των προκρίτων.

Βεβαίως, τα λεγόμενα των ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα ελέγχονται για την ακρίβειά τους ακόμη κι αν αυτοί είναι φημισμένοι για τη λογοτεχνική τους αξία.  Όταν περνάμε όμως στον 20ό αιώνα, τα πράγματα γίνονται πιο αυστηρά και οι πηγές συνήθως διασταυρώνονται.

Τον Αύγουστο του 1914 ο πολεοδόμος Le Corbusier έρχεται στον Πειραιά και πέφτει πάνω στην καραντίνα λόγω επιδημίας της χολέρας. Τα πλοία έχουν υψώσει κίτρινες σημαίες, ο καπετάνιος τους αφήνει όπως - όπως στις «λάντζες» να τους αποβιβάσουν σε ένα έρημο νησί, που έχει το μέγεθος μιας μεγάλης πλατείας. Εκεί τους αφήνουν τέσσερις ημέρες, κάτω από τον καυτό ήλιο, σε ένα κατ’ ευφημισμόν εστιατόριο, να αγοράζουν πανάκριβα ακόμη και το νερό που πίνουν! Ο Le Corbusier δεν θα χαριστεί, όπως πολλοί γηγενείς, απέναντι στο φαινόμενο και θα το «στολίσει» στο βιβλίο των επισκεπτών: «Τόποι επικοί, εξαχρειωμένοι από απογόνους ανδρείκελα, έτσι σας γνωρίσαμε πρώτη φορά».

Σήμερα η «σαρανταριά» δεν επιβάλλεται τοπικά, όπως παλιά στα βενετσιάνικα πλοία που έρχονταν από χώρες με πανούκλα, αλλά είναι σχεδόν «οικουμενικής» ισχύος. Και οι κυβερνήσεις δεν απουσιάζουν από την αντιμετώπιση του προβλήματος, αν και ο νεοφιλελευθερισμός προστρέχει σε λύσεις ελάχιστα απέχουσες από την κρατική τρομοκρατία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL