Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Ο φόβος, η αποτίμηση και οι προσδοκίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φόβος, η αποτίμηση και οι προσδοκίες

Στιγμιότυπο εν μέσω lockdown στην Αθήνα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η δεύτερη κατά σειρά έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ πραγματοποιήθηκε σε ένα ριζικά διαφορετικό πλαίσιο, αφού -με την ανεξέλεγκτη, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, εξάπλωση του ιού, αλλά κυρίως με τις τεράστιες ελλείψεις που αναδείχθηκαν στην προετοιμασία του συστήματος Υγείας- το υγειονομικό ζήτημα επανήλθε με σφοδρότητα στην κορυφή και των κοινωνικών προβληματισμών και της πολιτικής ατζέντας, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση, «σαρώνοντας» όλα τα άλλα θέματα, και ιδίως την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 53% των πολιτών από το 45% του προηγούμενου μήνα θεωρεί την πανδημία το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ενώ ακολουθούν η οικονομική κατάσταση και οι δυσοίωνες προοπτικές της με 42%, από το 33% του προηγούμενου μήνα. Η πανδημία συμβαδίζει με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Σε αντίθεση μάλιστα με τη συντονισμένη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού τις ευθύνες και όχι στις δικές της αποφάσεις, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει απολύτως αντιληφθεί την πραγματικότητα: ως πρώτες αιτίες για το νέο ξέσπασμα της πανδημίας αναγνωρίζονται το άνοιγμα του τουρισμού 45% και ο συγχρωτισμός στα μέσα μεταφοράς 32%, ενώ το 66% χρεώνει καθυστερήσεις στην κυβέρνηση στη λήψη των μέτρων που απαιτούνταν και το 69% της χρεώνει τη μη προετοιμασία του συστήματος Υγείας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέραν της φθοράς, ωστόσο, της κυβέρνησης -που σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη από όποιον παρακολουθεί προσεκτικά την κοινωνική τάση- το πιο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης έχει να κάνει με την ευρύτατη αποδοχή όλων των προτάσεων που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας: δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων 78%, δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ 96%, υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής 54%, σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη κοινού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας 72%, αλλά και «πάγωμα» του πτωχευτικού νόμου 72%.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών τάσεων (της αυξανόμενης δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση και της αναγνώρισης του συνεκτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό / κοινωνικό πεδίο της κρίσης) δημιουργεί σταδιακά τους όρους μιας ριζικότερης ανατροπής της δημοσκοπικής εικόνας που είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες.

Όταν και όποτε τελειώσει το πρόβλημα της πανδημίας, συλλογικά η κοινωνία θα αξιολογήσει με ουσιαστικότερο τρόπο και «καθαρότερη» σκέψη τη στάση όλων.

* Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL