Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
4 °C
1.6°C5.2°C
3 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
2 °C
-0.4°C3.5°C
5 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
6 °C
4.9°C7.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
8.8°C11.0°C
5 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
2 °C
0.1°C1.9°C
4 BF 55%
Κλειστόν... λόγω ανικανότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστόν... λόγω ανικανότητας

αστυνομία Θεσσαλονίκη πλατεία
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οι Έλληνες πολίτες αναλάβαμε κάθε συλλογική και ατομική ευθύνη στη μάχη για την αντιμετώπισή της. Στερηθήκαμε ελευθερίες, τηρήσαμε επιβεβλημένα μέτρα, με ηχηρό αντίκτυπο στις ζωές μας και στην οικονομία. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν ήταν αιφνίδιο. Το περιμέναμε. Ξέραμε ότι θα είναι πιο απειλητικό. Οκτώ μήνες η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε τον χρόνο που της έδωσε η ευθύνη των πολιτών αλλά και την οικονομική δυνατότητα να θωρακίσει τη χώρα, να περιφρουρήσει την αρχική καλή πορεία, να αποφύγει ένα νέο lockdown.

Σήμερα χτυπούν καμπάνες. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά σε μια χώρα που καταστρέφεται. Με την πανδημία να βρίσκεται εκτός ελέγχου, μας οδήγησαν σε μια δεύτερη σκληρή περίοδο εγκλεισμού, γιατί αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις απέτυχαν στις επιλογές τους. Η συνολική εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι η ελλιπής προετοιμασία σε όλους τους τομείς κι αυτό την καθιστά υπεύθυνη για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Δεν έκαναν ούτε τα στοιχειώδη και αυτονόητα στην Υγεία, στα σχολεία, στον τουρισμό, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εργασία, στην οικονομία, στον πολιτισμό.

Δεν ενίσχυσαν το κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες δομές, αφού στα σχέδιά τους είναι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

Άνοιξαν τη χώρα στον τουρισμό το καλοκαίρι χωρίς σχέδιο. Αφού μπήκαν εκατομμύρια τουρίστες χωρίς τεστ, χωρίς αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ελέγχους στις εισόδους της χώρας, καθιερώνουν σήμερα το αρνητικό τεστ Covid για την είσοδο στη χώρα, μέτρο που δεν πήραν τον Ιούλιο.

Άφησαν χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κύρια πηγή μετάδοσης του ιού, και δεν αύξησαν τα δρομολόγια, δεν προμηθεύτηκαν νέα λεωφορεία, ακύρωσαν μάλιστα τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για προμήθεια 750 νέων λεωφορείων. Απέτυχαν παταγωδώς να οργανώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατέψουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν δημιούργησαν συνθήκες ασφαλούς απόστασης και υγειονομικής θωράκισης στα σχολεία, ενώ έριξαν όλο το βάρος στην αναγκαιότητα της διαρκούς χρήσης μάσκας. Προχειρότητα και προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων που είτε παράγουν μάσκες, είτε χορηγούν παγουρίνια, είτε στήνουν εκπαιδευτικές πλατφόρμες. Αφού εκτέθηκαν σε κίνδυνο παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς, τώρα παραδέχτηκαν ότι και στα σχολεία κολλάει ο κορωνοϊός. Χωρίς στοιχειώδη προετοιμασία, εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως μαθησιακή διδασκαλία, την τηλεκπαίδευση με πολλές αδυναμίες και ελλείψεις.

Εστίες υπερμετάδοσης

Επέτρεψαν να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε εργασιακούς χώρους, εκκλησίες, γηροκομεία, φυλακές, δομές φιλοξενίας...

Δεν προσέλαβαν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υποστήριξαν τους «ήρωες» ανθρώπους του ΕΣΥ που χειροκροτούσαμε στα μπαλκόνια, δεν δημιούργησαν νέα νοσοκομεία, δεν αύξησαν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η ελληνική κυβέρνηση, που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού, αρκέστηκε σε ημίμετρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Τώρα που το ΕΣΥ δέχεται ισχυρές πιέσεις με τη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων, τρέχουν να προλάβουν. Φτιάχνουν τις ΜΕΘ που από τον Μάρτιο τους φωνάζαμε και τις θεωρούσαν αχρείαστες και πεταμένα λεφτά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίοδο μη πανδημίας, ενίσχυσε με 150 νέες ΜΕΘ (παρέδωσε συνολικά 568 ΜΕΘ) και 19.500 νέους εργαζόμενους τον χώρο της Υγείας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεώρησε σπατάλη και ακύρωσε την προκήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσληψη 3.500 μόνιμων γιατρών. Σήμερα έχουν αφήσει την Υγεία με 6.000 λιγότερους εργαζόμενους από πέρσι. Συνειδητή και επικίνδυνη επιλογή να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ μέσα στην πανδημία. Υπεράνω όλων οι κερδοσκόποι της Υγείας, οι αναθέσεις, οι κολλητοί. Όσο ο ελληνικός λαός έγκλειστος αγωνιά για την επιβίωσή του, κάποιοι σκανδαλωδώς συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος του.

Αφού δεν προσέλαβαν νέους γιατρούς, κάνουν τώρα έκτακτες προσλήψεις στις ΜΕΘ και βάζουν ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ με 2.000 ευρώ τον μήνα. Αποδυναμώνουν τραγικά τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, που λειτουργούσαν ως ανάχωμα στη μαζική είσοδο ασθενών στα νοσοκομεία, μετακινώντας αγροτικούς γιατρούς στις κλινικές Covid. Η κοινωνία έχει παραδοθεί στην ενημέρωση καλοπληρωμένων από την κυβέρνηση ΜΜΕ, που παράγουν και αναπαράγουν πολιτικά ψέματα και κατασκευασμένες ειδήσεις.

Και οι υπαίτιοι της πανδημίας; Τα παιδιά μας!

Εργαλειοποίηση της πανδημίας...

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παραδέχεται τις βαριές ευθύνες της, αλλά με αυταρχισμό και έλλειψη αυτοκριτικής δείχνει με το δάχτυλο, σαν υπαίτιους για την αρνητική εξέλιξη της πανδημίας, τους πολίτες και την αντιπολίτευση. Τυφλή επίρριψη ευθυνών, αρκεί να φύγει από πάνω της η ευθύνη. Στοχοποιούν τη νεολαία, αντί να σκύψουν με ενσυναίσθηση και πραγματικό ενδιαφέρον να δώσουν προοπτική στο λεηλατημένο μέλλον των παιδιών μας.

Γιατί είναι τόσο επιτακτική ανάγκη να φιμωθεί ο λαός; Σε ποια ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας απαντούσε η βαθιά αντιδημοκρατική απόφαση περιορισμού της ελευθερίας συνάθροισης, τις μέρες εορτασμού του Πολυτεχνείου; Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία. Η πανδημία πολυεργαλείο, τόσο για την ύφεση της οικονομίας όσο και για την αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου είναι πρώην βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL