Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.9°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.9°C
0 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C22.0°C
1 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C22.7°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20 °C
17.5°C19.9°C
0 BF 60%
Πολυτεχνείο / Χιλιάδες οι υπογραφές κατά της κυβερνητικής αυθαιρεσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυτεχνείο / Χιλιάδες οι υπογραφές κατά της κυβερνητικής αυθαιρεσίας

Πύλες στο Πολυτεχνείο με στεφάνι
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Το κοινό κείμενο που υπογράφουν και κατέθεσαν στην κοινωνία οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25, βρήκε από την πρώτη στιγμή τεράστια ανταπόκριση.

Χιλιάδες είναι οι πολίτες, οι συνδικαλιστές, οι εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων και φορέων, οι Πανεπιστημιακοί, οι καλλιτέχνες καθώς και οι βουλευτές των τριών κομμάτων, που υπογράφουν το κείμενο κατά της κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

Η συσπείρωση των δημοκρατικών κομμάτων κατά της χουντικής έμπνευσης της κυβέρνησης που με λογική αποφασίζουμε και διατάσσουμε, προχώρησε στην πιο ακραία έκφραση έχει κινητοποιήσει πλήθος πολιτών που απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση που αναστέλλει άρθρο του Συντάγματος με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι στιγμής υπογράφουν πάνω από 3.000 άτομα.

Επειδή η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια της συλλογής των υπογραφών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λειτουργεί πλατφόρμα στην ιστοσελίδα polytechneio2020.gr στην οποία μπορεί να συνεχιστεί «με πιο άμεσο και σύντομο τρόπο η καταδίκη της κυβέρνησης και η απαίτηση να αποσύρει έστω και τώρα αυτή τη βαθιά αντιδημοκρατική και επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού απόφαση».

Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25

Το κείμενο με τις υπογραφές που θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς είναι το εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. 

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. 

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Ακολουθούν σε μορφή pdf οι υπογραφές μέχρι τη Δευτέρα, στις 18.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL