Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.6°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.8°C14.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.9°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.9°C
0 BF 58%
Ατομικές ευθύνες και συλλογικά εγκλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατομικές ευθύνες και συλλογικά εγκλήματα

Ο «Ιανός», δυστυχώς, άφησε πίσω του ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές καταστροφές, με τραγικές συνέπειες στις ζωές μας. Κατάκοποι οι Καρδιτσιώτες παλεύουμε με τον πόνο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα σπίτια, τα καταστήματα, τις περιουσίες που καταστράφηκαν, τα όνειρά μας που πνίγηκαν σε μια νύχτα... Θρήνος στα λασπόνερα...

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επελαύνουσα κλιματική αλλαγή και οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον άφησαν ανοχύρωτο τον νομό.

Η Καρδίτσα για δεκαετίες υφίσταται σοβαρές ζημιές λόγω όχι μόνο της έντασης των φυσικών φαινομένων, αλλά και της εγκληματικής αδράνειας και αδιαφορίας της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για υποδομές και σοβαρά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αφού υπήρχε σχετική εμπειρία από προηγούμενες καταστροφικές πλημμύρες, γιατί για πολλά χρόνια χρηματοδοτούνταν κυρίως έργα βιτρίνας;

Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είδε χρηματοδοτήσεις στοχευμένες σε έργα ποιότητας ζωής (ύδρευση, βιολογικούς καθαρισμούς, αντιπλημμυρικά έργα...) με την επανακαθιέρωση της επενδυτικής ΣΑΤΑ που είχε καταργηθεί το 2012 και επανασυστήθηκε το 2017.

Το 2018 δόθηκαν στις περιφέρειες της χώρας 650 εκατομμύρια ευρώ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μέσα απ’ το πρόγραμμα «Φιλόδημος» βγήκαν στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα και βοηθήθηκε η Τ.Α. να ωριμάσει μελέτες με τη στήριξη από μηχανικούς της ΜΟΔ, ενώ δρομολογήθηκαν σχετικές προσλήψεις.

Το 2019 το αντίστοιχο ποσό που έδωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν μόλις 250 εκατ. ευρώ.

Οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, πέρα απ’ το κεντρικό κράτος, είναι προφανείς και διαχρονικές, κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν και να μας απαντήσουν: Εκμεταλλεύτηκαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι τοπικοί δήμοι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν δημιουργηθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν κρίσιμα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά έργα στον νομό;

Χαρακτηριστικά αναφέρω την πρόσκληση του προγράμματος Φιλόδημος: έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το 2018...

Το οδοιπορικό της καταστροφής

Κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ήρθαν αμέσως εδώ. Σπαρακτικές οι εικόνες μετά την καταστροφική πλημμύρα, με το σύνολο των καταστημάτων της πόλης πλημμυρισμένο και απροσπέλαστο... χωρίς τηλεπικοινωνίες και ρεύμα. Με έναν φακό στο χέρι προσπαθούσαμε να φτάσουμε παντού, να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας.

Μουζάκι, Παλαμάς, Σοφάδες... κάτοικοι απελπισμένοι, δρόμοι κατεστραμμένοι, γέφυρες γκρεμισμένες, χωριά αποκλεισμένα, πλημμυρισμένα σπίτια και αγροτικές εκτάσεις, χιλιάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα.

Ανατριχιάζεις βλέποντας κτηνοτρόφους να προσπαθούν απεγνωσμένα, ολομόναχοι, να μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος ό,τι απέμεινε από τα εγκλωβισμένα στις στάνες ζωντανά τους. Περίπου δεκατρείς χιλιάδες πνιγμένα, άθαφτα ζώα αποτελούν σήμερα υγειονομική βόμβα για τον νομό μας.

Τραγική ειρωνεία: Οι αγρότες έχασαν όλη τη σοδειά τους λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τη συγκομιδή του βαμβακιού και του καλαμποκιού. Τώρα όλος ο κάμπος είναι μια θάλασσα... 200.000 περίπου στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν. Οι μελισσοκόμοι έχασαν το 80%των μελισσών.

Το επιτελικό κράτος δοκιμάστηκε και απέτυχε. Τόσο μεγάλα λόγια και τόσο ελλιπές έργο. Η καταστροφή της Καρδίτσας δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της «κακιάς ώρας». Αναδεικνύει με τρόπο επώδυνο και δαπανηρό για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μου ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Πολιτεία να εκπονήσει άμεσα σχέδιο ανασυγκρότησης για όλο τον νομό.

Το σπουδαίο υλικό που άφησε παρακαταθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ με το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο στη Θεσσαλία, τον Οκτώβριο 2017, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και για την Καρδίτσα, αποτέλεσμα ζύμωσης και διαλόγου με παραγωγικούς φορείς και την Τ.Α. και πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ανάγκη στοχευμένων μέτρων

18 Σεπτεμβρίου 2020 η Καρδίτσα καταστράφηκε εξαιτίας της ανεπάρκειας του κράτους. Τα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι προσβολή μπροστά στην έκταση των ζημιών.

Πρέπει να οριοθετηθεί άμεσα η πληγείσα περιοχή, να ενεργοποιηθούν και να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών για την καταγραφή των ζημιών και των αναγκών που υπάρχουν και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση.

Στοχευμένα μέτρα και ολική αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι, ρευστότητα, χαμηλότοκα δάνεια, μη επιστρεπτέα ενίσχυση στους επιχειρηματίες ως κεφάλαιο κίνησης.

Ελπίδες στη λάσπη...

Μες στην απελπισία μας, η Καρδίτσα αυτές τις μέρες πλημμύρισε όμως και από αγάπη, από «Άλλους Ανθρώπους», κυρίως νέα παιδιά, που έρχονται από παντού, πρόθυμοι να προσφέρουν και να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο, μαγειρεύοντας και μοιράζοντας χιλιάδες μερίδες φαγητού και σακούλες με είδη πρώτης ανάγκης, χαμόγελα και αισιοδοξία...

Ας κρατήσουμε την αλληλεγγύη ως την κληρονομιά αυτών των ημερών για να ξαναζωντανέψουμε τα θαμμένα στη λάσπη όνειρά μας...

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου είναι πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Καρδίτσας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL