Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.0°C18.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.0°C16.7°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
8.9°C11.0°C
1 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
1 BF 93%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
9.0°C9.0°C
0 BF 87%
Αυτά που μας ετοιμάζουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτά που μας ετοιμάζουν

Όπως εύκολα παρατηρεί κανείς, πολιτική δεν υπάρχει πλέον στον τόπο.  Όλα είναι πανδημία.

Και έως κάποιον βαθμό είναι λογικό. Τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα και ο κόσμος ανησυχεί. Και για τη δημόσια Υγεία, και για τα οικονομικά του.

Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της λίστας Πέτσα, διαχειρίζεται την αποτυχία της να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αν και δεν είναι ακριβώς αποτυχία. Η αποτυχία έχει κόστος.

Εδώ είδαμε τι έγινε. Δεν έφτιαξαν ούτε μισή ΜΕΘ, πούλησαν στον κόσμο φούμαρα και τώρα που ζορίζουν τα πράγματα, στέλνουν όλα τα περιστατικά που δεν είναι Covid-19 σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

Χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς τίποτα. Πάρτε πελάτες, παιδιά.

Χρυσές δουλείες, τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά από τέτοιου είδους δουλειές βγαίνουν και μίζες.

Οπως χρυσές είναι οι δουλειές και με τα τεστ. Που ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να κάνει και πάνε όλα στον ιδιωτικό.

Ο Μαγιορκίνης κάτι πρέπει να έχει υπόψη του.

Οπως και χρυσές είναι και διάφορες άλλες δουλειές που δεν τις ξέρουμε - ούτε καν τις φανταζόμαστε.

Οσο όμως όλα στο προσκήνιο είναι πανδημία, τόσο παρασκηνιακά τα επιτελεία εργάζονται για τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης.

Και μάλιστα, θεωρώντας ότι ένα κοινωνικό τοπίο βομβαρδισμένο από την πανδημία είναι εξαιρετικά ευνοϊκό έδαφος για τις «μεταρρυθμίσεις».

Το ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές το προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Και πολύ σύντομα θα τις βρούμε μπροστά μας.

Πρώτη - πρώτη είναι η ανάθεση της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές. Είναι τεράστια μπίζνα, με τεράστιο κόστος. Και τεράστιες μίζες βεβαίως.

Γενικά, όταν τους ακούτε να ηθικολογούν, κρύβονται δουλειές με φούντες από πίσω. «Να σταματήσουν οι νεότεροι να πληρώνουν τις συντάξεις των γέρων» είχε πει ο Α. Πατέλης.

Προχθές ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα δεν ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και είναι βαρίδι για την οικονομία.

Δεύτερη μεταρρύθμιση είναι τα εργασιακά. Με 20% που θα φτάσει η πανδημία, θαύματα θα κάνουν.

Για ένα κομμάτι ψωμί θα δουλεύει ο κόσμος.  Έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις ο ΣΕΒ και προφανώς έχουν γίνει αποδεκτές.

Προφανώς και έχουν γίνει αποδεκτές. Ο ΣΕΒ ελέγχει την κυβέρνηση. Ο Σκέρτσος τι νομίζετε ότι κάνει στο Μαξίμου, μπρίκια κολλάει;

«Καταργούμε παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα...» είπε ο Μητσοτάκης. Κι εδώ ηθικολογία.  Άρα πάνε να βάλουν χοντρό χέρι.

Τρίτον: Πλαίσιο για να φάνε οι τράπεζες τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.  Έτσι ώστε να καθαρίσει και ο ανταγωνισμός για τους πιο μεγάλους. Και πλαίσιο να φαγωθούν και τα σπίτια με τα απλήρωτα δάνεια που θα προκαλέσει η κρίση.

Τέταρτον: Αλλαγές στο ΑΣΕΠ.  Ώστε να μπαίνουν τα δικά τους παιδιά με αλλοίωση των αντικειμενικών κριτηρίων. Απροκάλυπτα.

Πέμπτον: Αλλαγές στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων. Διότι, το έχουμε πει, οι άνθρωποι έχουν έρθει για μπίζνες.

Εκτον: Νέο χωροταξικό. Επίσης, δουλειές με φούντες. Για να χωροθετηθούν και όλα αυτά που θέλουν να φτιάξουν με τα αιολικά πάρκα και τις καύσεις απορριμμάτων.

Εβδομον: Χώρος για μπίζνες στην επαγγελματική εκπαίδευση - ας μην ξεχνάμε ότι οι ιδιοκτήτες ΙΕΚ και κολεγίων και οι καταρτισάδες είναι βασικοί χρηματοδότες τής Νέας Δημοκρατίας.

Ογδοον: Χώρος για μπίζνες στο ΕΣΥ. Είναι επίσης μεγάλο τους όνειρο - το λέγανε άλλωστε, απλώς μπέρδεψε τα πράγματα η πανδημία. Τώρα ψάχνουν να βρουν τι φιλέτο θα δώσουν στους ιδιώτες και στα διαγνωστικά και πώς θα το βαφτίσουν «θωράκιση της δημόσιας Υγείας».

Ενατον: Χώρος για μπίζνες στην Αυτοδιοίκηση. Βασικά, η δυνατότητα στους δημάρχους να κάνουν τις δικές τους μπίζνες με τους ιδιώτες. Και να χτίζουν το δικό τους κράτος.

Και δέκατον: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ώστε να τακτοποιούνται όπως πρέπει οι δουλειές που πρέπει. Διότι χρειάζεται κι αυτό.

Αυτά. Για να μην νομίζουμε ότι στα παρασκήνια δεν γίνεται πολιτική. Και για να μην πέσουμε από τα σύννεφα όταν θα μας τα ξεφουρνίζουν σιγά - σιγά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL