Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.8°C
6 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.1°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.9°C24.3°C
2 BF 35%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.9°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 33%
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ / Απολύμανση των φυλακών: Απευθείας αναθέσεις 740.000 ευρώ σε εταιρείες... πέντε ημερών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ / Απολύμανση των φυλακών: Απευθείας αναθέσεις 740.000 ευρώ σε εταιρείες... πέντε ημερών

Σε... πανδημία εξελίσσονται οι υποθέσεις αδιαφάνειας στο μοίρασμα δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση. Τελευταίο “κρούσμα”, αυτό που κατήγγειλε αρχικά ο Π. Πολάκης και εν συνεχεία ακόμα 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους προς τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, για δύο “απευθείας αναθέσεις” από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ύψους 739.388 ευρώ.

Η μία εταιρεία, ενώ είχε αντικείμενο τις δημόσιες σχέσεις, το εμπόριο κοσμημάτων και γλυκισμάτων, το επέκτεινε, οκτώ μέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης, για να συμπεριλάβει την απολύμανση, απεντόμωση και μυοκτονία των φυλακών της χώρας. Η άλλη εταιρεία ιδρύθηκε μόλις πέντε μέρες προτού αναλάβει την προμήθεια καθαριστικών για τις φυλακές και ήταν καταγεγραμμένη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) με υποτυπώδες μετοχικό κεφάλαιο...

Παρά τα παραπάνω στοιχεία -για τα οποία δημοσιοποιήθηκαν και τα σχετικά έγγραφα-, η κυβέρνηση και το υπουργείο τα προσπέρασαν και προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, πλην όμως οι απαντήσεις τους δεν ήταν καν υποτυπωδώς πειστικές. Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι “τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως έχουν αυτές καθοριστεί στις έκτακτες συνθήκες που περνάμε σήμερα”. Το δε υπουργείο ΠΡΟΠΟ είπε ότι “ζήτησε και έλαβε σχετικές εγγυητικές επιστολές από τις αναδόχους εταιρείες” και ότι “οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές”. Ανέφερε ότι για την απολύμανση η αμέσως επόμενη προσφορά αντί για 140.000 ήταν 390.000, ενώ δεν αναφέρθηκε στις προσφορές για την προμήθεια των καθαριστικών.

Από διοργάνωση συνεδρίων στην... απολύμανση

Με εκτενή ανάρτησή του στο Facebook, όπου επισυνάπτει τα σχετικά έγγραφα, o Π. Πολάκης κατήγγειλε ότι η διαδικασία της απολύμανσης - απεντόμωσης ανατέθηκε με απόφαση της γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου σε συγκεκριμένη εταιρεία, που ενώ, “με βάση την πράξη ίδρυσής της (2.7.2019) και την καταχώρησή της στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο,  είχε ως αντικείμενο την οργάνωση συνεδρίων”, στις 11.3.2020 προχώρησε σε τροποποίηση - επέκταση δραστηριοτήτων και στο αντικείμενο των απολυμάνσεων. Όπως αναφέρει, οκτώ ημέρες μετά, της ανατέθηκε η πρώτη από τρεις διαδοχικά συμβάσεις αξίας 145.000 ευρώ η καθεμία (οι άλλες ήταν 30.3 και 23.4). Συνολικά 506.740 ευρώ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπονόησε σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση, παραπέμποντας σε φωτογραφίες του πατέρα της ιδιοκτήτριας στο Facebook με τον υπουργό Δικαιοσύνης στη φετινή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η εταιρεία συμμετείχε ως διοργανωτής, και άλλες στις οποίες δείχνει την επίσκεψή του στη Βουλή και στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους ότι “η τροποποίηση στο καταστατικό της και η προσθήκη του σκοπού της απολύμανσης επαγγελματικών και οικιακών χώρων καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ την επομένη της υπογραφής ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου στην εν λόγω ΙΚΕ από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής”. Ρωτούν γιατί, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η έγκριση δαπανών απεντόμωσης - μυοκτονίας σε διάφορες φυλακές με σχετικά εύλογο τίμημα, το υπουργείο ΠΡΟΠΟ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου στο σύνολο των φυλακών και μάλιστα σε μια εταιρεία που δεν είχε ξανασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ακόμη ρωτούν αν η εν λόγω εταιρεία τηρεί τα προβλεπόμενα απ’ τον νόμο εχέγγυα για την ανάληψη υπηρεσιών όπως η απεντόμωση και μυοκτονία, που, λόγω των κινδύνων που ενέχει, απαιτεί αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές ασφάλειας.

Στην ανάρτηση - καταγγελία του ο Π. Πολάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάποιες φυλακές ανά την Ελλάδα την απολύμανση την έκαναν οι δήμοι με δικά τους συνεργεία και θέτει το ερώτημα αν και γι' αυτές τις περιπτώσεις έχει πληρωθεί η εταιρεία.

“Ιδρύθηκε” πέντε μέρες προτού πάρει την προμήθεια

Η άλλη απευθείας ανάθεση, στις 3 Απριλίου, αφορά προμήθεια 232.000 ευρώ σε εταιρεία που ιδρύθηκε και καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ, στις 29 Μαρτίου, “δηλαδή πέντε μέρες πριν πάρει τη δουλειά”, όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να επισημάνει ότι “καταστατικό δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα και το μόνο στοιχείο επικοινωνίας που καταχωρείται είναι το κινητό τηλέφωνο της ιδιοκτήτριας". "Μας λέει δηλαδή το υπουργείο πως έμαθε ότι ιδρύθηκε μια εταιρεία που φέρνει απολυμαντικά πέντε μέρες πριν, τους πήραν στο κινητό και τους ανέθεσαν δουλειά 232.000", σχολιάζει.

Θέτει μάλιστα το ερώτημα πώς γίνεται εταιρεία που μέσα σε πέντε μέρες ιδρύθηκε, έκανε προσφορά και της ανατέθηκε η προμήθεια, να είχε βρει τα καθαριστικά και μάλιστα εν μέσω μεγάλης έλλειψης.

Στην ανάρτηση-καταγγελία του στο Fb ο Π. Πολάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάποιες φυλακές ανά την Ελλάδα την απολύμανση την έκαναν οι δήμοι με δικά τους συνεργεία και θέτει το ερώτημα αν και γι' αυτές τις περιπτώσεις έχει πληρωθεί η εταιρεία.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL