Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.2°C23.5°C
2 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.1°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C24.9°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.1°C
0 BF 72%
ΣΤΟ EUROGROUP, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΥΠΩΝΟΤΑΝ Η "Α" / Διμερείς διαβουλεύσεις με στόχο έναν κάποιο συμβιβασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ EUROGROUP, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΥΠΩΝΟΤΑΝ Η "Α" / Διμερείς διαβουλεύσεις με στόχο έναν κάποιο συμβιβασμό

Με τη γνωστή -ασφαλή- μέθοδο των διμερών διαβουλεύσεων επιχειρήθηκε χθες να λυθεί το αδιέξοδο του Eurogroup σε ό,τι αφορά την απάντηση της Ευρωζώνης στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Mέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι διμερείς τηλεσυναντήσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί, στέλνοντας "σήμα" ότι, εφόσον βρεθεί συμφωνία στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης, τα πράγματα θα πάνε -σχετικά- γρήγορα.

Είναι πολλά αυτά “που διακυβεύονται σήμερα” προειδοποιούσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο πριν από την έναρξη της χθεσινής τηλεσυνεδρίασης, η οποία αναβλήθηκε πολλές φορές προκειμένου να μιλήσει με τους βασικούς πρωταγωνιστές της διαμάχης (Ολλανδία και Ιταλία), αλλά και αυτούς που πήραν πάνω τους την προσπάθεια συμβιβασμού (Γερμανία και Γαλλία). “Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, που είναι το θεμέλιο της ένωσής μας” δήλωνε χθες ο Μ. Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι “είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε όλοι μαζί”.

Τα “καλά νέα” για τα οποία έκανε λόγο ο ίδιος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία” προέρχονταν από το γαλλογερμανικό σχέδιο, που φάνηκε εξαρχής να αποτελεί τη βάση για τον τελικό συμβιβασμό.

Όπως είναι γνωστό, τα δύο “αγκάθια” αφορούσαν αφενός το κατά πόσο θα μείνει ζωντανή η προοπτική έκδοσης αμοιβαιοποιημένου χρέους και αφετέρου το αν ενδεχόμενος δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα συνδέεται με οικονομικές προϋποθέσεις, δηλαδή με μνημονιακού τύπου υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Για το πρώτο, Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία έκαναν εξαρχής σαφές ότι δεν θα δεχτούν καμία διατύπωση, ακόμη και αόριστη, όπως η αναφορά σε “καινοτόμα οικονομικά εργαλεία” για την επόμενη μέρα της κρίσης. Όσον αφορά το δεύτερο, όμως, φαίνεται πως η Ολλανδία ήταν μόνη της στην εμμονή της για συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή που η οικονομική καταστροφή δεν προήλθε από δημοσιονομικά ή άλλα ατοπήματα των χωρών που πλήττονται. Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν πως ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να “χαλαρώσει” τη στάση της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς έστειλε μήνυμα πριν από την έναρξη των τηλεργασιών του Eurogroup ότι μια συμφωνία είναι “εφικτή” και ότι υπάρχει περισσότερη “βούληση” γι’ αυτή. “Είναι ευθύνη μας να κάνουμε το σωστό” δήλωσε.

Και από την πλευρά της Ιταλίας, παρ’ όλο που αρχικά απέρριπτε συνολικά τη λύση του ESM, ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί τις πιστωτικές γραμμές του ESM αν δεν συνδέονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει με κάποιον τρόπο έκδοση κοινού χρέους.

Παρέμβαση Λαγκάρντ

Εξάλλου, και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ότι “δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορωνομόλογα”. “Στην Ευρώπη τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση» είπε η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών” και ότι “σ’ αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL