Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.3°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C21.0°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.9°C20.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 52%
Γιάννης Μουζάλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: / Γιάννης Μουζάλας: Η λάθος πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οδηγεί σε οργανωτική αποτυχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μουζάλας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Αθηνών, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: / Γιάννης Μουζάλας: Η λάθος πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οδηγεί σε οργανωτική αποτυχία

«Η επαναδημιουργία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αποδοτική διαχείριση του προβλήματος. Αν δεν αλλάξει η πολιτική, κι αυτή η κίνηση θα είναι αποτυχημένη» τονίζει στην «Αυγή» ο Γιάννης Μουζάλας σχετικά με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από την κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θυμίζει ότι η κυβέρνηση άλλαξε έξι φορές οργανωτική δομή στις δομές διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, με αποτέλεσμα ισάριθμες αποτυχίες. «Η λάθος πολιτική οδηγεί σε οργανωτική αποτυχία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μουζάλας αποδίδει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχή ψεύδη στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού που έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τις ιδεοληψίες της, διαψεύστηκαν όμως από την πραγματικότητα. Ο Γ. Μουζάλας καλεί την κυβέρνηση να πει ανοιχτά αν συμφωνεί με τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών της για την «αναγκαιότητα» νεκρών ώστε να φυλαχθούν τα σύνορα, ενώ επισημαίνει ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης είναι και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και αναποτελεσματικά.

Υπογραμμίζει ότι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «βοήθησε να αναδυθεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων», η οποία με τη σειρά της «βοήθησε στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού». Αντίθετα, η Ν.Δ. ακολουθεί ξενοφοβική διαχείριση, που όμως «οδηγεί σε αποτυχία, η οποία βαθαίνει όσο τα ξενοφοβικά ένστικτα καλλιεργούνται κι απλώνονται». Παρατηρεί επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως «μία διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού που παίρνει υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών βοηθά και τα δικαιώματα των Ελλήνων».

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις στα νησιά με τον έντονο ξενοφοβικό χαρακτήρα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζει ότι η κούραση των νησιωτών είναι κατανοητή, αλλά «είναι ντροπή και αδιέξοδο” να γίνονται εκδηλώσεις με αφίσες με κρεμάλες ή με αιτήματα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας» και «κανένας μετανάστης στα νησιά». Σημειώνει ότι «οι νησιώτες οφείλουν να ξέρουν ότι το αδιέξοδο το δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση» και δεν παραλείπει να στηλιτεύσει την «άθλια» στάση της Ε.Ε. στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, επισημαίνει όμως ότι «δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση».

Τέλος, σε σχέση με την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Μουζάλας υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται χρόνος για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από την πολιτική της Ν.Δ.», προειδοποιεί όμως ότι αυτό «δεν αρκεί». Παρατηρεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα από τη διεύρυνσή του. Να εκφράσει συνολικά τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, που είναι πλειοψηφική μέσα στον ελληνικό λαό», και ζητάει «ενότητα στη βάση της διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής», «διεύρυνση χωρίς ‘επαναστατικές’ αναστολές» και απόρριψη της εσωστρέφειας.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς σχολιάζετε την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από την κυβέρνηση μόλις έξι μήνες μετά την κατάργησή του;

Πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας λάθος πολιτικής. Η οποία, ακριβώς επειδή είναι λάθος και ανεφάρμοστη, δεν μπόρεσε να πάρει ποτέ οργανωτική μορφή. Μέσα σε επτά μήνες έξι φορές άλλαξαν οργανωτική δομή, αφού πρώτα κατήργησαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με χλευασμό και απαξίωση. Και τις έξι φορές έγιναν κινήσεις με έντονο προπαγανδιστικό χαρακτήρα, που υποτίθεται ότι θα έλυναν το πρόβλημα. Όλες τις φορές απέτυχαν. Η λάθος πολιτική οδηγεί σε οργανωτική αποτυχία. Η επαναδημιουργία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αποδοτική διαχείριση του προβλήματος. Αν δεν αλλάξει η πολιτική, κι αυτή η κίνηση θα είναι αποτυχημένη.

* Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας της;

Λένε ψέματα για να υποστηρίξουν τις ιδεοληψίες τους, όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε. Μιλούσαν για τη φύλαξη των συνόρων κι ότι «τους μετανάστες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ». Πέρα από την ανοησία που κι οι ίδιοι παραδέχτηκαν με τις αναφορές στις γεωπολιτικές συνθήκες, ξεφτίλισαν θεσμούς, όπως ο στρατός κι η αστυνομία. Ισχυρίστηκαν πρακτικά ότι οι στρατηγοί φυλάνε ή όχι τα σύνορα ανάλογα με την κυβέρνηση.

Προβάλλουν κάτι που δεν γίνεται. Εκτός κι αν θέλουν να εφαρμόσουν τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών τους, που μιλούν για την «αναγκαιότητα» νεκρών ώστε να φυλαχθούν τα σύνορα, όπως έχουν κάνει οι κ. Βορίδης, Πλεύρης, Γεωργιάδης και Πορτοσάλτε. Αν αυτό είχαν ως πρόθεση, να το πουν ανοιχτά.

Μιλούν για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και αύξηση των επιστροφών μεταναστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες εφόσον γίνουν σε συμφωνία με τις διεθνείς συνθήκες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «χωροτακτική» κι όχι «χρονοτακτική» λύση στο ζήτημα των επιτροπών ασύλου. Να εγκατασταθούν αυτές στα νησιά και να ασχολούνται κατά προτεραιότητα με τις αιτήσεις όσων βρίσκονται εκεί. Παρά τις διακηρύξεις τους όμως, δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε προσλήψεις προσωπικού ούτε στον διπλασιασμό των επιτροπών ασύλου.

Με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισαν παραβίασαν το δίκαιο του ασύλου. Για παράδειγμα, το αφαίρεσαν από άτομα που δεν μπόρεσαν να το διεκδικήσουν λόγω έλλειψης μεταφραστών.

Σχεδιάζουν κλειστά κέντρα κράτησης των 7.000 ατόμων, ενώ η αρχική τους πρόθεση ήταν να τα εγκαταστήσουν σε ξερονήσια, όπως η Λέβιθα. Τα κέντρα αυτά αποτελούν σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Θα αυξηθεί ο χρόνος κράτησης στους 36 μήνες, ενώ θα οδηγηθούν εκεί όλοι οι αιτούντες άσυλο. Πέρα από παραβίαση του Δικαίου, αυτό το μέτρο είναι αναποτελεσματικό κι ανεφάρμοστο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Ας σκεφτούμε ένα κλειστό κέντρο κράτησης των 7.000 ατόμων, ένα κέντρο δηλαδή με πληθυσμό όσο το Ξυλόκαστρο, η Άμφισσα ή η Χώρα της Νάξου τον χειμώνα, περιφραγμένο με τοίχους και συρματόπλεγμα. Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Αστυνομίας, για τη φύλαξη κάθε τέτοιου κέντρο χρειάζονται 1.520 αστυνομικοί. Είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθούν οι υγειονομικές ή σχολικές ανάγκες και οι ανάγκες τροφοδοσίας. Η εμπειρία δείχνει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων και οι εξεγέρσεις είναι αναπόφευκτες.

* Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού;

Λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την πιθανότητα της ανικανότητας , αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ν.Δ. εργαλειοποίησε το προσφυγικό - μεταναστευτικό για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε πράγματα που δεν γίνονται, ενίσχυσε τα ξενοφοβικά, φασιστικά και ρατσιστικά ένστικτα και τώρα είναι εγκλωβισμένη. Παρότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειαρχών και των δημάρχων πρόσκεινται στη Ν.Δ., η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκαταστήσει κέντρα κράτησης πουθενά. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. θέλει να οδηγηθούμε σε κοινωνικές εκρήξεις και να αυξηθεί η ξενοφοβία κι ο ρατσισμός, γιατί σε τέτοιες καταστάσεις ο κόσμος πάει «προς τα δεξιά».

* Πού διαφέρει η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό από την πολιτική της Ν.Δ.;

Εμείς αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό - μεταναστευτικό σε τραγικά χειρότερες συνθήκες, με 10.000 αφίξεις την ημέρα. Η διαχείρισή μας βοήθησε να αναδυθεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων. Κι η αλληλεγγύη αυτή βοήθησε στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η ξενοφοβική διαχείριση οδηγεί σε αποτυχία, η οποία βαθαίνει όσο τα ξενοφοβικά ένστικτα καλλιεργούνται κι απλώνονται.

Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε πολιτικές που ενίσχυσαν και τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών και τα δικαιώματα των Ελλήνων ταυτόχρονα. Όταν δώσαμε ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, διασφαλίσαμε την υγεία τους, αλλά και την υγεία των Ελλήνων. Όταν εμβολιάσαμε όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών, διασφαλίσαμε τη δική τους υγεία, αλλά και την υγεία των δικών μας παιδιών.

Όταν βελτιώσαμε τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, διασφαλίσαμε ότι δεν θα δημιουργηθούν συμμορίες με καλάσνικοφ κι ότι οι προσφυγικές ροές δεν θα αυξήσουν την εγκληματικότητα. Όταν δημιουργήσαμε προγράμματα ένταξης και φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εξασφαλίσαμε στην ομαλότερη διάχυση των μεταναστών και των προσφύγων στην κοινωνία. Όταν τα παιδιά πήγαν σχολείο, αυτό έδωσε προοπτικές στις οικογένειές τους.

Αυτά όλα τα κατήργησε η Ν.Δ. Κι ενώ εμείς παραδώσαμε 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, τώρα έχουν συσσωρευτεί 50.000. Αποδείξαμε δηλαδή ότι μια διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού που παίρνει υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών βοηθά και τα δικαιώματα των Ελλήνων.

* Πώς είδατε τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα νησιά, κινητοποιήσεις με έντονο ξενοφοβικό χαρακτήρα;

Το κλίμα στα νησιά είναι εκρηκτικό, οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι κι αυτό είναι κατανοητό. Ο τρόπος που λειτούργησε κι αυτά που καλλιέργησε η Ν.Δ. οδηγούν σε εκδηλώσεις που όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά επιτείνουν το πρόβλημα. Είναι ντροπή κι αδιέξοδο να γίνονται εκδηλώσεις με αφίσες με κρεμάλες ή με αιτήματα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας» και «κανένας μετανάστης στα νησιά». Οι νησιώτες οφείλουν να ξέρουν ότι το αδιέξοδο το δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Εμείς παραδώσαμε τη Μόρια με 5.500 άτομα, χωρίς όμως να ήταν ούτε τότε καλά, και τώρα έχει 20.000 άτομα. Χρειάζονται πρακτικές άμεσης αποσυμφόρησης όσων δεν εμπίπτουν στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

* Ποία είναι η εκτίμησή σας για τη στάση της Ε.Ε. στο προσφυγικό-μεταναστευτικό;

Η συμπεριφορά της Ε.Ε. είναι άθλια, θεωρεί ότι μπορεί να μετατρέψει τις χώρες του Νότου σε «κυματοθραύστες» κι «αποθήκες» ανθρώπων. Η πολιτική που είχε συνομολογηθεί επί Γιούνκερ από το Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά για μετεγκαταστάσεις και απευθείας εγκαταστάσεις, η πολιτική της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. έχει πάψει. Για παράδειγμα, τα 4.000 ανήλικα προσφυγόπουλα θα μπορούσαν εύκολα να έχουν απορροφηθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η άθλια στάση όμως της Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση. Παλεύουμε στην Ευρώπη, τονίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα. Όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι το πρόβλημα των ροών σήμερα είναι χειρότερο από ό,τι το 2015. Σήμερα έχουμε 400-500 αφίξεις την ημέρα και δεν συγκρίνονται με τις 10.000 αφίξεις την ημέρα.

* Είστε ικανοποιημένος από την πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα πρέπει να προσεχτεί ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών;

Να θυμηθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε την ήττα σε τρεις εκλογές και στις τέταρτες εκλογές, στις εθνικές, μπόρεσε να ανεβάσει τα ποσοστά του και να καθιερωθεί ως κεντρικό κόμμα εξουσίας, που μπορεί να εκπροσωπήσει τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Προφανώς, χρειαζόταν χρόνος για να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον βηματισμό του.

Είναι λάθος η αντίληψη ότι η κυβέρνηση αυτής της Δεξιάς θα πέσει «σαν ώριμο φρούτο». Η Ν.Δ. θυμίζει περισσότερο μια ΕΡΕ της δεκαετίας του ’60, είναι σε αναντιστοιχία με την Ευρώπη του 2020. Χρειάζεται χρόνος για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια από την πολιτική της Ν.Δ. σε σχέση με τις συντάξεις, τα επιδόματα και την Παιδεία. Είναι σαφής η έλλειψη σχεδίου για τα εθνικά θέματα, το βιώσαμε με την επίσκεψη στις ΗΠΑ, με τη συνδιάσκεψη για τη Λιβύη, το βιώνουμε στη «διαμάχη» με την Τουρκία.

Όμως δεν αρκεί αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενεργοποιηθεί μέσα από τη διεύρυνσή του. Να εκφράσει συνολικά τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη που είναι πλειοψηφική μέσα στον ελληνικό λαό.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη για ενότητα στη βάση της διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής, διεύρυνση χωρίς «επαναστατικές αναστολές» προκειμένου η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα να ανταποκριθεί στην ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία. Όχι εσωστρέφεια, όχι «αριστερός αυτισμός», διάχυση στην κοινωνία, κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL