Live τώρα    
Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή / Ρύθμιση των προβλημάτων που καταγράφηκαν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή / Ρύθμιση των προβλημάτων που καταγράφηκαν στην ανάρτηση των δασικών χαρτών

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καλούνται να απαντήσουν σε πραγματικά προβλήματα που καταγράφηκαν κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά την έναρξη της επεξεργασίας του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος. Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος, από τη μεριά του, επισήμανε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι «μία από τις σημαντικότερες πολιτικές αλλαγές στην ουσία της Δημόσιας Διοίκησης», ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνο» να ακούγονται φωνές για αναστολή της ανάρτησης.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων είναι «φιλική προς τον πολίτη», αλλά εντός του πλαισίου της συνταγματικής προστασίας των δασών. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις, ο Σ. Φάμελλος προειδοποίησε τους πολίτες ότι δεν είναι το εργαλείο για να μπορέσουν να αλλάξουν τη χρήση γης, αλλά το εργαλείο για όποιον διαφωνεί με την αποτύπωση που καταγράφεται στους χάρτες. Ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε επίσης ότι για την στοιχειοθέτη έννομου συμφέροντος για μια έκταση αρκεί το Ε9, ενώ προανήγγειλε ότι για τις διαδικασίες μετά την ανάρτηση των χαρτών θα απαιτηθεί προσωπικό.

Οι δήμοι να αποστείλουν τα στοιχεία για την οικιστική πύκνωση

Ο Σ. Φάμελλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι δήμοι να αποστείλουν τα στοιχεία για την οικιστική πύκνωση λέγοντας ότι το ποσοστό ενσωμάτωσης των ορίων των δήμων είναι ακόμα στο 40%. Με ρύθμιση του νομοσχεδίου δίνεται παράταση ώστε τα στοιχεία να αποσταλούν μέχρι το τέλος των αναρτήσεων, ενώ προειδοποίησε διακριτικά ότι τα δημοτικά συμβούλια που δεν θα στείλουν τελικά τα σχετικά στοιχεία θα φέρουν την αντίστοιχη ευθύνη. Ο Σ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί το ισοζύγιο του δάσους.

Πολύ μεγάλη ελάφρυνση για τον αγροτικό κόσμο

Σχετικά με τις δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως αγροτική γη, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν μόνο εκτάσεις για τις οποίες υπάρχει αποκλειστική χρήση στον αγροτικό τομέα, παρατηρώντας ότι δεν περιλαμβάνεται «κανένα χτύπημα στην πλάτη», όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στη μείωση των σχετικών τιμημάτων, μιλώντας για «πολύ μεγάλη ελάφρυνση για τον αγροτικό κόσμο», καθώς το τίμημα μειώνεται από το 1/3 στο ¼ της αντικειμενικής αξίας.

«Υποκρυπτόμενο χαράτσι» βλέπει η Ν.Δ.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Σκρέκας κατέφυγε στην κινδυνολογία, μιλώντας για «υποκρυπτόμενο χαράτσι» πίσω από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, υπολογίζοντάς το μάλιστα στα 300 εκατ. ευρώ. Έντονη ήταν η αντίδραση της Χ.Α., η οποία έφτασε να μιλήσει για «κολχόζ». Κριτική σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου έκαναν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο, ισχυριζόμενο πως εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0