Συμπτώματα ενός πολέμου του παλιού πολιτικού συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει η κυβέρνηση με αφορμή την ξαφνική ταύτιση του Κ. Σημίτη με το κεντρικό πολιτικό αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για “λύση” μέσα από εκλογές. Ενδείξεις που την κάνουν να σκέφτεται φωναχτά: “Μήπως χτυπήσαμε κάποιο νεύρο με την προσπάθεια μας να ξεκουκουλώσουμε υποθέσεις που έμεναν στη σκιά;”.
Μια “δυναμική” (τηλεοπτική) επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού σε μια συγκυρία που αφενός είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό η συζήτηση στη Βουλή για την κυβερνητική πρόταση για συγκρότηση Προανακριτική Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί Γ. Παπαντωνίου. Και που, αφετέρου, συμπίπτει με άλλες “δυναμικές” παρεμβατικές και διαδοχικές εμφανίσεις εξεχόντων θεσμικών παραγόντων τις ίδιες ημέρες, προεξάρχοντος του Γ. Στουρνάρα. Κοινή διαπίστωση όλων οι ανησυχητικές προβλέψεις τους για την πορεία της αξιολόγησης και της οικονομίας.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν την επιθετική κριτική που της ασκεί ο Κ. Σημίτης τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο αυτό που προκαλεί τα ερωτήματα είναι το γεγονός ότι πρώτη φορά ζήτησε εκλογές: “Και στην Ελλάδα είναι μία έκτακτη κατάσταση, η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές, χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις...” δήλωσε ο Κ. Σημίτης.
Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με το ζήτημα της διαφθοράς, είπε ότι αυτή είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και πως η καταπολέμησή της δεν γίνεται με Εξεταστικές Επιτροπές και εχθρότητα. “Τι θα πει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο; Δεν υπήρξαν πολιτικές ευθύνες για τη διαφθορά;” σχολίασε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος.
Δ. Τζανακόπουλος: Ανάσυρση αποκαθηλωμένων εφεδρειών
Απαντώντας συνολικά με αφορμή τη συνέντευξη Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη θέση (Star) ότι “το παλιό πολιτικό σύστημα ανασύρει μια πλήρως αποκαθηλωμένη εφεδρεία για να το στηρίξει”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε την “απόλυτη ταύτιση” του πρώην πρωθυπουργού με τη σημερινή γραμμή της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη. Υπογράμμισε ότι “αυτά, βεβαίως, είναι συμπτώματα ενός πολέμου του παλιού πολιτικού συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ” και πως “φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει χτυπήσει κάποιο ‘νεύρο’.
Και νομίζω ότι αυτό σχετίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την προσπάθειά μας να ρίξουμε άπλετο φως σε μια σειρά από υποθέσεις που για δέκα - δεκαπέντε χρόνια έμεναν στη σκιά, να τις ‘ξεκουκουλώσουμε’, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή”.
Σχολίασε δηκτικά ότι “ο κ. Σημίτης, ο οποίος χθες έδινε και συμβουλές για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είδε από μπροστά του να περνούν η Siemens, το χρηματιστήριο, τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο κ. Μαντέλης, ο κ. Τσουκάτος, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Παπαντωνίου".
"Ο κ. Σημίτης", είπε, "ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν" και διερωτήθηκε: "Είτε δεν γνώριζε, επομένως είναι πλήρως ανίκανος και μάλλον θα έπρεπε να διατηρεί μια συνεσταλμένη σιωπή, ή ο κ. Σημίτης γνώριζε, πράγμα το οποίο είναι πολύ χειρότερο για τον ίδιο". Εξέφρασε δε εντύπωση για το ότι δεν ρωτήθηκε για όλα αυτά.
Ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε και στην αναφορά του περί ενδεχόμενου “ατυχήματος”: “Δεν φοβάμαι κανένα ατύχημα. Δεν υπάρχουν ατυχήματα όταν κρίνεται το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης. Όλοι έχουν τη σωφροσύνη και την υπευθυνότητα για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία”.
Κληθείς να σχολιάσει τις παρεμβάσεις του επικεφαλής της ΤτΕ ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε δύο τινά: Πως δεν μπορεί να μιλά για την ελληνική οικονομία σαν να μην είχε καμία σχέση, ενώ ήταν ενεργά εμπλεκόμενος το 2012 - 2014. Και δεύτερον, όταν θεσμικοί παράγοντες επικαλούνται την ανεξαρτησία τους, να αποφεύγουν την πολιτικολογία και να αποφεύγουν να ταυτίζονται με συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα.
Π. Ρήγας: Πώς είχαμε ανάπτυξη και μεγάλωνε το χρέος; Πού πήγαν τα χρήματα;
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας (ρ/σ ΣΚΑΪ), αφού χαρακτήρισε "τεράστιες" τις ευθύνες Σημίτη για όσα συνέβησαν επί πρωθυπουργίας του, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη "να απαντηθούν τα ερωτήματα που ήδη από τότε διατύπωνε στη Βουλή ο Γ. Δραγασάκης, πώς δηλαδή γίνεται να έχουμε ανάπτυξη 4% και παράλληλα το χρέος να μεγαλώνει". "Πρέπει να μάθουμε πού πήγαιναν εκείνα τα χρήματα" σημείωσε.
ΑΝΕΛ: "Ηθικός αυτουργός της αδιαφάνειας”
Η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μ. Παπαδοπούλου σχολίασε: “Ο κ. Σημίτης δεν είδε ποτέ τις σκανδαλώδεις συμβάσεις που υπέγραφαν οι υπουργοί του επί των ημερών του και για τα εξοπλιστικά και για τις θηριώδεις προμήθειες του Δημοσίου. Δεν αντιλήφθηκε ποτέ την παντελή έλλειψη διαφάνειας και απουσίας ελέγχου, προφανώς γιατί ο ίδιος ήταν ο εντολέας και ο ηθικός αυτουργός της αδιαφάνειας”.