Μόλις εννέα, μαζί με τον Στ. Θεοδωράκη, απομένουν οι βουλευτές του Ποταμιού μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου. Είχαν προηγηθεί ο Χ. Θεοχάρης και πρόσφατα ο Ι. Φωτήλας, διατρανώνοντας την υποστήριξή του προς τη Ν.Δ.
Η κατεύθυνση της Κ. Μάρκου είναι ωστόσο προς την “Κεντροαριστερά”, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να την κατηγορεί ότι έφυγε για να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ και την ίδια πάντως να έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και άλλες δυνάμεις.
Δείχνει "ομοσπονδία του δημοκρατικού κέντρου"
Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης της η Κ. Μάρκου δηλώνει ότι ασφυκτιά στο Ποτάμι, σε έναν χώρο που “κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του”. Αναφέρει ειδικότερα ότι η απόφαση του Στ. Θεοδωράκη για συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού και αναζήτησης συμμάχων στην κοινωνία "είναι μεν θεμιτή αλλά, φοβούμαι, αναποτελεσματική, χωρίς πιθανότητες πια επιτυχίας". "Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο, και η στιγμή απαιτεί ρεαλιστική εξέταση της κατάστασης" συνεχίζει, προσθέτοντας ότι έχει πει πολλές φορές και στα όργανα, και δημόσια ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και το Ποτάμι δεν μπορεί να θέτει όρους, ούτε βέβαια όμως και να παραδίνεται και πως “η συζήτηση με όμορες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προχωρήσει με κάθε θυσία". Τάσσεται υπέρ της "ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης, στην ανάγκη δημιουργίας μιας ομοσπονδίας του προοδευτικού κέντρου και της συμμαχίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων ευρύτερα σε μια μετεκλογική προοπτική, με όλες τις αποχρώσεις μέσα".
Απάντηση Θεοδωράκη κατά "παλιών συστημάτων"
Η απάντηση του Στ. Θεοδωράκη ήρθε ακαριαία: “Ο κ. Φωτήλας έφυγε γιατί, όπως είπε, είχε κάλεσμα από τη Ν.Δ. Η κ. Μάρκου έφυγε γιατί, όπως λέει, έχει κάλεσμα από το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί ο κ. Θεοχάρης που έφυγε γιατί είχε κάλεσμα από παντού” σχολίασε σκωπτικά. Είπε ότι "οι πιέσεις των παλιών συστημάτων δεν θα μας ενσωματώσουν", ενώ, χωρίς να κρύβει τον θυμό και την απογοήτευσή του, ανέφερε ότι χρεώνεται προσωπικά την ένταξη στα ψηφοδέλτια "προσώπων που το μόνο που τελικά τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός". "Και τρέχουν (φευ!) σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τους τα εξασφαλίσουν. Περιμένουμε να τους δούμε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Για να θυμίσουν και τότε σε όλους τους πολίτες τους λόγους που τους κάνουν να απεχθάνονται την πολιτική" πρόσθεσε.