Live τώρα    
Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τα δάνειά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τα δάνειά του

Απολύτως ενήμερο είναι το ένα και μοναδικό δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κατέβει κάτω από τα 8 εκατ. ευρώ, όπως κατέθεσε ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος Μίμης Δαρειώτης στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ οφείλουν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ (περίπου 210 εκατ. η Ν.Δ., περίπου 189 εκατ. το ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζουν να μην πληρώνουν. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τη Ν.Δ. να επιχειρεί να δημιουργεί εντυπώσεις για την ιδιοκτησία των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, αλλά και την κυπριακή εταιρεία που κατέχει το 2,5% των μετοχών της "Αυγής".

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο ένα δάνειο στην Εθνική Τράπεζα. Ο Μ. Δαρειώτης είπε ότι το υπόλοιπο είναι 7.950.000 ευρώ. Το συνολικό δάνειο ελήφθη το 2002 και ήταν 27.000.000 ευρώ. Έχει εξοφληθεί το 70%-71% του κεφαλαίου και συγκεκριμένα 19.114.510 ευρώ (ενδεικτικά το 2016 πληρώθηκαν 1.150.000 ευρώ σε κεφάλαιο και 480.000 ευρώ σε τόκους) και έχουν πληρωθεί όλοι οι τόκοι μέχρι και το τέλος του 2016, περίπου 4.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποπληρώσει όλα τα παλιότερα δάνεια που είχε την περίοδο 2012-2013 και ήταν 150.000 ευρώ στην Attica Bank και 200.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Ν.Δ. αμφισβητεί την ιδιοκτησία της Κουμουνδούρου!

Αντιπαράθεση υπήρξε από τη Ν.Δ. για τον ιδιοκτήτη του κτηρίου της Κουμουνδούρου. Ο Μ. Δαρειώτης κατέθεσε τη μεταγραφή που έγινε στο υποθηκοφυλακείο και υπενθύμισε την ιστορία της Κουμουνδούρου: "Η διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου έγινε με όλη τη νόμιμη διαδικασία. Το 1990 η ΕΑΡ αγόρασε το ακίνητο από την ΙΖΟΛΑ με 115 εκατ. δραχμές. Για την αποπληρωμή του δανείου πήρε δάνειο 80 εκατ. από την Ιονική Λαϊκή Τράπεζα, το οποίο δεν εξυπηρετήθηκε. Το 1992 η ΕΑΡ και το ΚΚΕ ίδρυσαν τον Συνασπισμό μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Με την αποχώρηση του ΚΚΕ, στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 1992, όπου ο Συνασπισμός έγινε ενιαίο κόμμα, η ΕΑΡ ενσωματώθηκε με όλα της τα περιουσιακά στοιχεία. Άρα το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του νέου κόμματος, με τις διαδοχικές μετονομασίες του, που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δάνειο ανέλαβε να εξοφλήσει ο Συνασπισμός το 1997 και εξοφλήθηκε με 175 εκατ. δραχμές, όπως και άλλα χρέη της ΕΑΡ. Εξοφλήθηκε ολοσχερώς» τόνισε ο Μ. Δαρειώτης και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε κανένα λόγο να μεταγράψουμε το κτήριο. Ήταν η έδρα της ΕΑΡ, παρέμεινε ως έδρα του Συνασπισμού, το ΑΦΜ είναι το ίδιο και δεν έχει αλλάξει. Όταν η τράπεζα ζήτησε κάποια εγγύηση, ευχαρίστως το κάναμε γιατί ξέραμε ότι το κτήριο μας ανήκει. Και όταν έφυγε η ΔΗΜ.ΑΡ., δεν υπήρξε αμφισβήτηση ότι το κτήριο μας ανήκει. Υπήρξαν αβελτηρίες και καθυστερήσεις στη μεταγραφή που δεν συνδέονται με θέματα ιδιοκτησίας".

Διευθέτηση

Ο Μ. Δαρειώτης είπε ότι το 1998 με την Ιονική Τράπεζα έγινε διευθέτηση κατά 225 εκατ. δραχμές του δανείου που είχε συνάψει η ΕΑΡ για την αγορά του κτηρίου. Όπως είπε, υπήρχε διαταγή πληρωμής ύψους 400 εκατ. δραχμών για το δάνειο, αλλά έπειτα από διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές ήρθαν σε διακανονισμό και εξοφλήθηκαν 175 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή ένα ποσό που αντιστοιχούσε στο διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Το ποσό το αποδέχθηκε η Επιτροπή Εμπλοκών Ιονικής και ο τότε διοικητής της τράπεζας ευχαρίστησε τον Συνασπισμό για την ικανοποίηση της συμφωνίας.

ΚΚΕ: Υπόλοιπο 8,3 εκατ. και leasing 6,2 εκατ.

Υπόλοιπο δανείου 8,3 εκατ. ευρώ και ένα leasing 6,2 εκατ. ευρώ έχει το ΚΚΕ. Ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος Νίκος Σοφιανός κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δύο δάνεια και το leasing εξυπηρετούνται κανονικά. Η δανειακή κατάσταση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

* Εθνική Τράπεζα: Το υπόλοιπο είναι 7.093.641 ευρώ. Ως εγγύηση δόθηκε η κρατική χρηματοδότηση και αργότερα δόθηκαν επιπρόσθετες εγγυήσεις από ακίνητα ιδιοκτησίας του ΚΚΕ και από συνολικότερα περιουσιακά στοιχεία.

* Attica Bank: Το δάνειο ήταν 1.300.000 ευρώ με επιτόκιο 8,6% για 10 χρόνια. Το υπόλοιπο είναι 1.221.000 ευρώ (έχουν πληρωθεί, δηλαδή, 677.000 ευρώ συνολικά). Η τράπεζα το 2011 είχε προσημειώσει υποθήκη πρώτης τάξης σειράς μέχρι του ποσού του 1.800.000 ευρώ σε εννιαώροφο ακίνητο του ΚΚΕ στην Ομόνοια (Βερανζέρου) αξίας 2.264.000 ευρώ, με εμπορική αξία 1.795.000 ευρώ κατ’ εκτίμηση της τράπεζας.

* Leasing στην Πειραιώς: 6,2 εκατ. ευρώ με συμφωνία πάνω σε τρία ακίνητα του ΚΚΕ στον Πειραιά, στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0