Την Παρασκευή η Φ. Γεννηματά μίλησε σε πρώτο ενικό, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: “Η εντολή που έχω πάρει από τη βάση του Κόμματός μου”. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συνηθίζει αυτόν τον αριθμό. Ίσα - ίσα, που αξιοποιεί κυρίως τον πρώτο πληθυντικό, ώστε να προσδίδει διάθεση διαρκούς ανοιχτού καλέσματος συμπόρευσης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Συμπίπτει με μια σειρά εξελίξεων των τελευταίων δέκα ημερών -με σημαντικό κάβο την ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών της από τον Ευ. Βενιζέλο- και καταλήγει στην πρόθεσή της για παγίωση, άνευ αστερίσκων ή αμφισβητήσεων, της στρατηγικής επιλογής του διακηρυγμένου στόχου του συνεργατικού σχήματος για έναν αυτόνομο πόλο απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. Ως προς τις κυβερνητικές συνεργασίες, αυτό μεταφράζεται σε “κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης”, δηλαδή και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Ν.Δ. απαρέγκλιτα.
Αυτές οι δύο βασικές επιλογές επικυρώνονται στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., των Κινήσεων Πολιτών, δηλαδή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η κίνηση απομόνωσης της Ν.Δ. από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, που στην προτελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχαν υπερψηφίσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. την πρόταση για συγκρότηση του ΕΣΡ, εξελίσσεται σε κομβικής σημασίας για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ανάγκασε τον Ευ. Βενιζέλο να διαφοροποιηθεί ευθέως, δηλώνοντας τη διαφωνία του. Να πει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση από την παρούσα Βουλή (όπως λέει η Φ. Γεννηματά), αλλά και ακόμα ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στις οποίες προτιμάει να κερδίσει η Ν.Δ. αντί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η έντονη αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου ενδεχομένως προδίδει μια δυσφορία που βασίζεται σε δικές του βάσιμες εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να προσεγγίζει τη Ν.Δ.
Παράλληλα, όμως, στο πλαίσιο της "ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς", το προσκλητήριο και οι συζητήσεις αφορούν και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου. Ενδεχόμενη συμπόρευση θα διευκρίνιζε ακόμα περισσότερο το στίγμα του σχήματος, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει προειδοποιήσει ότι δύσκολα θα μπορούσε να συγκατοικήσει μαζί του.
Ο πρώτος ενικός της Φ. Γεννηματά αποτελεί το μήνυμά της προς το εσωτερικό του κόμματος ότι δεν θα ανεχτεί διαφοροποιήσεις ως προς τον στόχο. "Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ούτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτή την πορεία ανάκαμψης της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της χώρας" δήλωσε την Παρασκευή. Αναφερόμενη επίσης στον Ευ. Βενιζέλο, είπε ότι “τα κόμματα δεν προχωρούν με ομοφωνίες, προχωρούν όμως με σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις" και ότι "στον δημόσιο λόγο όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται δημοκρατικά. Κανένας δεν μπορεί να βάζει το εγώ μπροστά από το εμείς".
Ενδεικτικό στην ίδια κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι -παρ’ ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, πέραν του Ευ. Βενιζέλου, για τη στόχευση των κυβερνητικών συνεργασιών του “αυτόνομου πόλου”- η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκρινε να μην επικυρωθεί αυτός ο στόχος από συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, αλλά από μια κοινή συνεδρίαση πιο περιορισμένη και ελεγχόμενη, δηλαδή τη σημερινή συνεδρίαση.
Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι “το Ποτάμι θέλει να είναι ένας καινούργιος πόλος” και ότι δεν θα ενταχθεί είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είτε στη Ν.Δ., είτε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το ρευστό τοπίο, πάντως, προκαλεί ενδιαφέρον η κοινή παρουσία τη μεθεπόμενη Δευτέρα των Κυρ. Μητσοτάκη, Ευ. Βενιζέλου, Στ. Θεοδωράκη ως βασικών παρουσιαστών βιβλίου του καθηγητή Γ. Παγουλάτου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου και μεταξύ των υπογραφόντων της διακήρυξης των “58” ενώ το 2015 “φλέρταρε” με αρθρογραφία του με το Ποτάμι.