Live τώρα    
Επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου

Ολοκληρώθηκε χθες ο εντατικός κύκλος των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό με κοινό δελτίο Τύπου. Στο δελτίο αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες "έκαναν έναν απολογισμό έπειτα από 16 μήνες διαπραγματεύσεων. Χρόνος και προσπάθεια δόθηκαν. Όλα τα κεφάλαια συζητήθηκαν, σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε θέματα οικονομίας, περιουσίας, Ε.Ε. και αλλού, αλλά μένουν ακόμη ανοιχτά θέματα".


Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Στη συνάντησή τους με τον Μπαν Κι Μουν, οι δύο ηγέτες θα του ζητήσουν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Το δελτίο Τύπου ανάγνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπέν Μπαρθ Αϊντά. Στο δελτίο, το οποίο είναι ο τρόπος που επέλεξαν οι δύο ηγέτες να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους, καθώς απέφυγαν τις δηλώσεις μετά τις συναντήσεις, αναφέρεται ότι επιπρόσθετα των ουσιαστικών συζητήσεων για μια σειρά θεμάτων, οι ηγέτες προχώρησαν σε μια αξιολόγηση της διαδικασίας έπειτα από δεκαέξι μήνες διαπραγματεύσεων, “κατά τους οποίους έχει επενδυθεί ένα σημαντικό μέρος εργασίας, χρόνου και προσπάθειας».

Η βούληση για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης είναι ρητή. «Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να κάνουν καθετί δυνατό για να φθάσουν σε μια συνολική λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014» πρόσθεσε ο ειδικός σύμβουλος και τόνισε πως «συζητούνται αλληλένδετα όλα τα κεφάλαια». Ασφάλεια, εγγυήσεις και εδαφικό παραμένουν "αγκάθια", ωστόσο «υπάρχει σθεναρή αποφασιστικότητα για επίλυσή τους κατά έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» επεσήμανε.

«Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που παραμένουν, οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, των οποίων ηγούνται, τους επόμενους μήνες, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για λύση εντός του 2016» σημείωσε.

Ο κ. Αϊντά ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες με τον γ.γ. του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη θα συζητηθούν όλες οι πτυχές μιας λύσης του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησής της, αλλά δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλιο ως προς τη μορφή ή το πλαίσιο μιας τέτοιας χρηματοδότησης. Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για πιθανή συνάντηση δωρητών, ο κ. Αϊντά ανέφερε ότι «σίγουρα θα συζητήσουμε τα πάντα, που περιλαμβάνουν φυσικά και τη χρηματοδότηση και φυσικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζουμε οικονομική στήριξη. Δεν έχω περαιτέρω σχόλιο ως το ποια μορφή, συνάντηση ή πλαίσιο θα έχει είπε.

Νωρίτερα, στις 8.30, ο πρόεδρος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Αϊντά, στο Προεδρικό Μέγαρο. Χθες το απόγευμα συνήλθε και το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για το Κυπριακό στη συνάντηση Τσίπρα - Συλλούρη

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις υπερασπιζόμενη πάγιες θέσεις και η ελληνική πλευρά παρακολουθεί και στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης» τόνισε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως πρέπει να «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι" και να μην "ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου εδώ και 42 χρόνια, συνεπώς αυτό το πρόβλημα πάμε να λύσουμε. Από εκεί και πέρα η διάθεσή μας για λύση είναι πανθομολογούμενη».

«Υπάρχει μια αισιοδοξία την οποία δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε, αλλά ας μείνουμε στην αισιοδοξία, που από μόνη της είναι χρήσιμη, όχι βέβαια αρκετή» είπε από την πλευρά του ο Δ. Συλλούρης και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη στάση της Ελλάδας ως εγγυήτρια δύναμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0