ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ηχηρή απουσία της στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, επέστρεψε χθες στο τραπέζι του Eurogroup, όπου παρουσίασε την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη.
Κληθείσα να σχολιάσει κατά τη συνέντευξη Τύπου τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της κατέληξαν σε μια συμφωνία και πως το ΔΝΤ αναμένει πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το χρέος και πως το Ταμείο δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή με δικό του πρόγραμμα. Όπως πρόσθεσε, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επαναξιολογηθεί από το ΔΝΤ «αργότερα», στη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων που θα έχει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, το τότε μακροοικονομικό πλαίσιο και οι τότε εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως οι Ευρωπαίοι ενσωμάτωσαν στη συμφωνία τους με την Ελλάδα κάποιες από τις προτάσεις του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε και αυτός να διευκρινίσει πως τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης δέχθηκαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι ρεαλιστικά, ενώ ξεκίνησαν να εργάζονται για το τι είδους παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.