Έντονη δυσφορία στις τάξεις των "γαλάζιων" βουλευτών προκάλεσε η απόφαση Μητσοτάκη να δραπετεύσει προσωπικά από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλής παίρνοντας μαζί του σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
Η κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. να απουσιάσει (το έχει κάνει μια ακόμη φορά) και να συμπαρασύρει και όλους τους βουλευτές του διαμόρφωσε πολύ έντονα την εικόνα μιας αυτοπαγίδευσής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: οι βαρείς χαρακτηρισμοί όλων αυτών των ημερών για τη διάταξη αλλά και οι δηλώσεις περί απώλειας του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς βούλιαξαν μέσα σε ένα λεπτό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέλοντας να αποφύγει την προσωπική αντιπαράθεση και τα βέλη της κυβέρνησης για το καυτό αυτό ζήτημα, αποχώρησε και δεν έδωσε συνέχεια σε ένα θέμα που έτρεξε να κάνει "σημαία" κατά του Μαξίμου. Η επίκληση του επιχειρήματος γι' αυτήν την πρωτοβουλία ότι η νέα τροπολογία είναι μια αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη ρύθμιση, που δεν μπορεί να την ψηφίσει, πέρα από αντιφατική προς τις κατηγορίες που εξαπέλυε για την προηγούμενη διάταξη, μοιάζει και εξαιρετικά αδύναμη.
Η αναστάτωση και οι ενοχλήσεις στην Κ.Ο. της Ν.Δ. προκλήθηκαν για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι πολλοί ήταν εκείνοι οι βουλευτές που δεν γνώριζαν την ξαφνική απόφαση που έλαβε ο αρχηγός τους, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν απευθείας και δημόσια από τη σχετική ανακοίνωση της απόφασης που μετέφερε από βήματος της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Ν. Δένδιας ενημερώθηκε για την απόφαση την τελευταία στιγμή.
Δεύτερον, διότι μερίδα βουλευτών διαφώνησε με την αποχώρηση υπό το σκεπτικό ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν το κατάλληλο και το πλέον ενδεδειγμένο πεδίο ώστε η Ν.Δ. να συνεχίσει την κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση για ένα ζήτημα που από την πρώτη στιγμή έσπευσε να "σηκώσει" στα ύψη της αντιπαράθεσης. Κατά την ίδια θεώρηση, η κίνηση της αποχώρησης διαμόρφωσε την εικόνα ότι το κόμμα θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση γιατί "φοβόταν" και έτσι έμεινε μόνος του ο Αλ. Τσίπρας να επιτίθεται στον απόντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα απάντησης.
Μεταξύ αυτών που δυσφόρησαν για την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να αποχωρήσει το κόμμα ήταν και "καραμανλικοί".
ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ