Το "ενδεχόμενο νομοθέτησης της απαγόρευσης ρίψης δακρυγόνων και χημικών" θέτουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών για την αστυνομική βία στο Σύνταγμα την Κυριακή.
"Η υπεράσπιση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί, εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, περιστατικά που συνιστούν παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην Υγεία και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι" επισημαίνουν, ρωτώντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική διερεύνηση των γεγονότων και τιμωρία των υπευθύνων και ζητώντας να ενημερωθούν για την κατάληξη των ΕΔΕ σε σχέση με περιστατικά αστυνομικής βίας των τελευταίων δύο ετών.
Οι 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σκεπτικό της ερώτησης που κατέθεσαν τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως κατά τη διαδήλωση της 8ης Μαΐου στο Σύνταγμα «υπήρξε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον του κυρίου όγκου της ειρηνικής διαδήλωσης, χρήση εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων δακρυγόνων και πολλά περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, η οποία οδήγησε στον τραυματισμό διαδηλωτών/τριών, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπήρξε ανάγκη διακομιδής των τραυματισμένων στο νοσοκομείο». Παράλληλα, επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία «καταγράφονται σαφείς ενδείξεις και αναφέρονται στοιχεία που καταδεικνύουν την ύπαρξη θυλάκων ακροδεξιάς ιδεολογίας που δρουν συντονισμένα εντός του αστυνομικού σώματος». Μάλιστα, αναφέρουν ως παράδειγμα την 8η Απριλίου στον Πειραιά, οπότε και σημειώθηκε περιστατικό που άτομα με πολιτικά ρούχα βρίσκονταν ανάμεσα σε αστυνομικούς και στρέφονταν κατά διαδηλωτών και μελών τηλεοπτικού συνεργείου.
Ασυλία τέλος
"Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσουν" υπογραμμίζουν και υπενθυμίζουν ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετική ανακοίνωσή του δήλωσε ρητά ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει» προκειμένου να θέσουν τα ερωτήματα.
Την ερώτηση υπογράφουν οι: Καββαδία Αννέτα, Αυλωνίτου Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Βράντζα Παναγιώτα, Γκιόλας Γιάννης, Δημαράς Γεώργιος, Δουζίνας Κώστας, Δριτσέλη Παναγιώτα, Εμμανουηλίδης Δημήτρης, Θελερίτη Μαρία, Θεωνάς Ιωάννης, Θραψανιώτης Μανώλης, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Εύη, Καστόρης Αστέρης, Κατριβάνου Βασιλική, Κουράκης Αναστάσιος, Μαντάς Χρήστος, Μουσταφά Μουσταφά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαλλής Συμεών, Μπγιάλας Χρήστος, Ντζιμάνης Γεώργιος, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ριζούλης Ανδρέας, Σιμορέλης Χρήστος, Σκουρολιάκος Πάνος, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Τζαμακλής Χάρης, Τζούφη Μερόπη, Χριστοδουλοπούλου Αναστασία και Ψυχογιός Γιώργος.
Μήνυση και κατά Τόσκα από τη ΛΑΕ
Μήνυση όχι μόνο κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ αλλά και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη καταθέτει σήμερα η Σόφη Παπαδόγιαννη, συνοδευόμενη από τον Π. Λαφαζάνη και ευρεία αντιπροσωπεία της ΛΑΕ.
"Ο τραυματισμός της Σ. Παπαδόγιαννη από δακρυγόνο στο κεφάλι από τύχη και μόνο δεν ήταν θανατηφόρος" αναφέρει η ΛΑΕ, μνημονεύοντας "πολλές άλλες περιπτώσεις: του 15χρονου Μπερκιν Ελβάν στην Τουρκία, του νεαρού Κούρδου Tarik Ataykaya επίσης στην Τουρκία, του Παλαιστίνιου Mohammad Abu Awwad στο Ισραήλ κ.ά.". Η ΛΑΕ αποδίδει ευθύνες στη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι "διεύθυναν από τα κέντρα επιχειρήσεως την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτήριο της Βουλής" και ότι έδωσαν εντολή για τη ρίψη δακρυγόνων και βομβίδων στη βάση σχεδίου για τη διάλυση των ειρηνικά συγκεντρωμένων διαδηλωτών".