ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ
Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου επιδιώκει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια φορο-τρόμου που κυκλοφορούν στα δελτία ειδήσεων, κάτι που έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου των τεσσάρων θεσμών, "η διαπραγμάτευση έχει πάει πάρα πολύ καλά στα δύο βασικά ζητήματα: την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος και το ασφαλιστικό" και έδωσε το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης:
- Οι θεσμοί επιστρέφουν το Σάββατο, 2 Απριλίου.
- Οι συζητήσεις αρχίζουν τη Δευτέρα, 4 Απριλίου.
- Ο σκοπός είναι η πρώτη φάση αυτών των διαπραγματεύσεων να έχει τελειώσει μέχρι τις 12-13 Απριλίου, καθώς αρχίζει στην Ουάσιγκτον η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ. "Στόχος είναι να υπάρχει μια τελική συμφωνία για όλο το πακέτο, δηλαδή και τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που βγαίνουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και το χρέος", υπογράμμισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί παίκτες που θέλουν να βρεθεί λύση. Και νομίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Απριλίου".
Τρ. Αλεξιάδης: Παραποίηση και διαπλοκή
Αναφερόμενος στα δελτία ειδήσεων και στις πληροφορίες που μεταδίδονται ή γράφονται σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης ο Ευκλ. Τσακαλώτος ήταν εμφατικός: "Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι λέμε εμείς για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό. Απλώς να κάνω μια προειδοποίηση στον κόσμο, ότι αυτά που διαβάζω στα δελτία των 8 και των 9 το βράδυ είναι πολύ μακριά απ' αυτά που συζητάμε. Ξαφνιάζομαι με το τι έχω διαβάσει και το τι έχω δει. Δεν ξέρω σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται και σε ποιες συζητήσεις. Πάντως όχι σε αυτές όπου έχω εγώ κάποια συμμετοχή".
Στο ίδιο κλίμα, ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε την "παραποίηση της ομιλίας του" στη Βουλή, όταν εμφανίστηκε να λέει ότι στα φορολογικά τα άσχημα πέρασαν και έρχονται τα χειρότερα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τον ρόλο "ορισμένων δημοσιογράφων" και δεν έκρυψε πως "εντύπωση προκαλεί ότι βουλευτές υιοθετούν την παραποίηση των πρακτικών της Βουλής, της πραγματικότητας. Είναι σαφές ότι αναφερόμουν στη φορολογική ιστορία του τόπου, στο παρελθόν, ακριβώς σε αυτό το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση". "Την Παρασκευή η διαπλοκή δεν ήθελε να παίξει αυτό σαν είδηση και βρήκε τη δήλωση για να δημιουργήσει πρόβλημα", πρόσθεσε.
Συμβάσεις με εμπειρογνώμονες
Η Βουλή ψήφισε χθες τροπολογία με την οποία το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για τη διαπραγμάτευση θα υπογράφει με εμπειρογνώμονες συμβάσεις 6 μηνών (αντί για 3 μήνες), που θα μπορούν να ανανεώνονται, όπως ισχύει και τώρα. "Όχι μόνο δεν έχουμε πληθώρα συμβούλων, αλλά είμαστε σε μια κατάσταση που πολύ συχνά η άλλη πλευρά, το ΔΝΤ, που έχει τεράστια εμπειρία σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, αλλά και οι άλλοι θεσμοί, είναι οπλισμένοι με πάρα πολύ μεγάλη τεχνοκρατική βοήθεια", επεσήμανε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε πως είναι πιο οικονομική και διαφανής διαδικασία η πρόσληψη μέσω ΚΥΣΟΙΠ, παρά μέσω ΟΔΔΗΧ ή ΤΧΣ όπως γινόταν ώς τώρα.