Live τώρα    
Αποκαλυπτική εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Η κρίση αυξάνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτική εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Η κρίση αυξάνει τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και άλλους βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες για την αγορά εργασίας αναδεικνύει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις 2015 (ESDE 2015) που δημοσιεύτηκε χθες.

Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο για την Απασχόληση Μαριαν Τίσεν, η οποία παρουσίασε χτες τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη αισθητές και οι τάσεις δείχνουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών «αυξάνονται». Συγκεκριμένη αναφορά έκανε η Μ. Τίσεν στην Ελλάδα και στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης (55%) σε σχέση με άλλες χώρες όπως είναι η Σουηδία (81%) καθώς και στα ποσοστά ανεργίας που παραμένουν πάνω από 20% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία είναι μόλις 5%. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε η ίδια, τα «καλά νέα» είναι ότι η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται στην Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο την «επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στη σύγκλιση, να αναπτυχθούμε μαζί».

Μείωση εισοδημάτων: Πρώτο θύμα η Ελλάδα

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει πως η σύγκλιση που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν μεταξύ των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά την εισοδηματική ανισότητα σταμάτησε με το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς τα επίπεδα ανισότητας αυξήθηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και μειώθηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Επίσης, όπως σημειώνει η έκθεση, σε ορισμένες χώρες τα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν από το 2008 έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, με πρώτο θύμα την Ελλάδα (-17%) και ακολουθούν με διαφορά η Λετονία (-4,5%), η Ιταλία και η Εσθονία (-4%), ακόμη και αν οι επιπτώσεις ήταν γενικά μεγαλύτερες για τα υψηλά εισοδήματα από ό,τι για τα χαμηλά εισοδήματα.

Μειώθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με την έκθεση, το 2014, όταν το οικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε, αυτές αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. με γρήγορο ρυθμό, με εξαίρεση την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και τη Σλοβενία. Εξάλλου, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις καθώς σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Ισπανία, η πτώση των επενδύσεων ήταν δραματική (-30% σε σχέση με το 2007). Τέλος, ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η αναφορά της έκθεσης στην αύξηση της ποικιλίας των συμβάσεων εργασίας, γεγονός το οποίο επιτρέπει ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις οι οποίες όμως, εκτός από αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, μπορεί να οδηγήσουν και σε κατακερματισμό της αγοράς εργασίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό μας δίκαιο και τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας είναι κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων τους στον 21ο αιώνα και πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό», δήλωσε σχετικά η επίτροπος Απασχόλησης Μ. Τίσεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0