Live τώρα    
Αισιοδοξία Νταβούτογλου για το Κυπριακό από το Λονδίνο ενόψει Νταβός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιοδοξία Νταβούτογλου για το Κυπριακό από το Λονδίνο ενόψει Νταβός

Σε λύση του Κυπριακού εντός του έτους δήλωσε ότι ελπίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στις αποσκευές του Νταβούτογλου υπήρχε και πρόταση για πενταμερή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο πλευρών στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο προς το παρόν φαίνεται να αποκλείει η κυπριακή κυβέρνηση.

Η πρόταση αυτή αναμενόταν να τεθεί και στη συζήτηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Στο θέμα των εγγυήσεων το Λονδίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν έχει ίδιον όφελος από τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος εγγυήσεων με το οποίο Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν θεωρώντας το αναχρονιστικό. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις από την Αθήνα του Βρετανού ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ την περασμένη εβδομάδα: "Η Βρετανία δεν έχει ίδιον συμφέρον για τη διατήρηση του συστήματος αυτού ή οποιουδήποτε συστήματος για το μέλλον".

Μετά το Λονδίνο ο Αχ. Νταβούτογλου μεταβαίνει στο Νταβός ενώ σήμερα αναχωρεί για το Νταβός, όπου θα παραμείνει μεταξύ 20 και 23 Ιανουαρίου, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. H τριμερής συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη με τον Μπαν Κι Μουν έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Στο μεταξύ ο ΟΗΕ φαίνεται πως προχωράει σε αναπροσαρμογή των άτυπων χρονοδιαγραμμάτων που ήθελαν τον Μάρτιο να είναι μήνας - κλειδί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι ειδικοί επί του θέματος τόνιζαν πως ο Μάρτιος είναι πολύ κοντά, ιδίως αν ληφθεί υπόψη πως μεσολαβούν βουλευτικές εκλογές στη Μεγαλόνησο τον Μάιο. Έτσι φαίνεται πως πλέον στόχος είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Καμμένος - Φωκαΐδης: Όχι σε λύση με τουρκικά στρατεύματα

Η επίλυση του Κυπριακού περνά μέσα από την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής από τη Μεγαλόνησο, τόνισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Πάνος Καμμένος και Χριστόφορος Φωκαΐδης, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο Κύπριος ΥΠΑΜ χαρακτήρισε παραλογισμό σε ένα σύγχρονο κράτος - μέλος της Ε.Ε. να υπάρχει καθεστώς κυβέρνησης μέσω αναχρονιστικών μηχανισμών εγγυήσεων και πρόσθεσε πως η " αποδεκτή λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και να αίρει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων".

Από την πλευρά του ο Π. Καμμένος τόνισε πως "πρώτη φορά υπάρχει ελπίδα για λύση του Κυπριακού", πως ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να συμμετέχει στην επίλυση του Κυπριακού και κατέστησε σαφές ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, άνευ εγγυητών, δανειστών και προστατών.

Οι δύο ΥΠΑΜ συζήτησαν ακόμη για τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0