* Μέσω "liberal.gr" εκφράζεται ο Ευ. Βενιζέλος
* Κυβέρνηση που δεν βγάζει τα Χριστούγεννα προβλέπει ο Γρ. Ψαριανός
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
Εκτιμήσεις για ενδεχόμενο "ατύχημα" της κυβέρνησης, υπό το βάρος των δυσκολιών που "βλέπουν" ότι θα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, διατυπώνουν ξαφνικά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σε μια προσπάθεια να μεγεθύνουν τις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου και να τροφοδοτήσουν μια εικόνα επικείμενης "καταστροφής" και "ασφυξίας".
Κεντρικά στελέχη και των δύο κομμάτων, ως συμπλήρωμα σε αυτές τις εκτιμήσεις τους, σπεύδουν να επαναφέρουν ευθέως ή λιγότερο άμεσα τις θέσεις τους για τον "μονόδρομο" της συγκρότησης μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Χθες τόσο ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης όσο και ο Ευ. Βενιζέλος μίλησαν για αδιέξοδο. Ενδεχομένως, ωστόσο, να το κάνουν από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας, καθώς ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπεί πάντα στις τοποθετήσεις του την επίσημη γραμμή του κόμματος, αλλά, αντίθετα, επιτυγχάνει συνήθως, με τις ολοένα εντεινόμενες παρεμβάσεις του, να ενισχύει ένα προφίλ αυτόνομης πορείας που φιλοτεχνεί. Ομοίως από το Ποτάμι ο Γρ. Ψαριανός έσπευσε να "ξορκίσει" τέτοιο ενδεχόμενο εντάσσοντας στη συζήτηση ακόμα και την περίπτωση πρόωρων εκλογών, για να προσθέσει ότι τις απεύχεται.
Ειδικότερα ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Στ. Ξεκαλάκης, ερωτηθείς (εφ. "Μακεδονία της Κυριακής") εάν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα αντέξεις τις πιέσεις, είπε ότι "η κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε αρχικά μέσα από την πολιτική της ρητορεία και εν συνεχεία μέσα από την κυβερνητική της αδυναμία" και ότι "αδυνατεί ακόμα και σήμερα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών".
Επανέλαβε ότι "ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αποτελέσει δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά αξιόπιστη πολιτική επιλογή των πολιτών για να βγει η χώρα απ' τα αδιέξοδα της ερμαφρόδιτης αριστεροδεξιάς διακυβέρνησης". Μάλιστα, για να δώσει έμφαση σε αυτή τη θέση, πρόσθεσε ότι στην πλειονότητα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ λένε "ορθά κοφτά" ότι δεν πρέπει να συγκυβερνήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ "με καμία κυβέρνηση".
Ο Ευ. Βενιζέλος περιέγραψε ("liberal.gr") με τα πιο μελανά χρώματα το προσεχές μέλλον της χώρας δηλώνοντας ότι "η κατάσταση στην οποία κινδυνεύουμε να έρθουμε σε λίγο, θα είναι μια κατάσταση 'στασιμοχρεοκοπίας'". Στο ερώτημα αν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση επί τέσσερα χρόνια, απάντησε "όχι βέβαια" και μίλησε για "πολιτικό πρόβλημα", ώστε να επαναφέρει τη θέση του ότι "η χώρα έχει ανάγκη από μια άλλου τύπου διακυβέρνηση, από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας", "στις οποίες πλέον (σ.σ.: ανήκει) και ο ΣΥΡΙΖΑ". Πρόσθεσε πως "το σχήμα από το οποίο έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα σχήμα άλλου τύπου. Μια εθνική συνέγερση".
Σε παρόμοιο πνεύμα ο βουλευτής του Ποταμιού Γρ. Ψαριανός εμφανίστηκε (ρ/σ Αθήνα 9,84) "προβληματισμένος" για το "εάν αυτή η κυβέρνηση θα κάνει Χριστούγεννα", για να προσθέσει ότι απεύχεται να γίνουν εκλογές σε πέντε μήνες. Εκτίμησε ότι αυτό δεν θα γίνει, για να προσθέσει πως "θα βρεθεί λύση από αυτή τη Βουλή αυτή τη φορά, όπως θα μπορούσε να είχε γίνει και την προηγούμενη". Ανέφερε ακόμη ότι "θα μπορούσε να έχει βρεθεί ένα μίνιμουμ πρόγραμμα εθνικής συναίνεσης για να βγούμε από το αδιέξοδο" και πως "εάν είχαμε συγκροτήσει ένα εθνικό φιλοευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό μέτωπο και με αυτή τη βάση είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα, από το 2010 ακόμα, από το πρώτο Μνημόνιο, μέσα σε ένα χρόνο θα είχαμε τελειώσει".