Με αιχμές για τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εθν. Άμυνας, Π. Καμμένο, συνοδεύτηκε η δημόσια ακρόαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθν. Άμυνας, Κ. Ήσυχου, στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Ο Κ. Ήσυχος υποστήριξε ότι είχε αρνητική θέση ως προς την υπογραφή της σύμβασης για τα αεροσκάφη Ρ3, σύμβαση που είχε προκηρυχθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και υπογράφτηκε από τον Π. Καμμένο.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας και νυν στέλεχος της ΛΑΕ επισήμανε ότι τα 500 εκατ. ευρώ της σύμβασης ήταν ένα υψηλό ποσό για να διατεθεί την εποχή της κρίσης. Παράλληλα σημείωσε ότι η συναρμολόγηση των αεροσκαφών στα εργοστάσια της ΕΑΒ δεν θα επιφέρει ουσιαστικά οφέλη στην εταιρεία.
Ο Κ. Ήσυχος υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι φτιαγμένα για πολύωρες πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κι όχι για τη Μεσόγειο, ενώ μπορούσαν να ανευρεθούν άλλου τύπου αεροσκάφη σε χαμηλότερη τιμή, επιλογή που δεν έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προμηθειών αμυντικού υλικού ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας ισχυρίστηκε ότι εταιρείες διαμεσολάβησης αμυντικού υλικού τον προσέγγισαν, αλλά σταμάτησαν όταν πρότεινε οι συνομιλίες τους να καταγράφονται. Ο Κ. Ήσυχος επισήμανε ότι διαχρονικά η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια στην εισαγωγή όπλων.
Συζήτηση για τις αυτοκτονίες
Παράλληλα η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους ακροάστηκε δημοσίως τα μέλη του Δικτύου για τις Αυτοκτονίες. Ο Φ. Σαγόνας σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε «συνειδητή προσπάθεια αποσύνδεσης της φτωχοποίησης από τις αυτοκτονίες». Τον λόγο πήρε και η Έμ. Χριστούλα, κόρη του Δ. Χριστούλα, που είχε συγκλονίσει με την αυτοκτονία του στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος.
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση του ζητήματος των αυτοκτονιών και της σύνδεσής τους με τις μνημονιακές πολιτικές. Επίσης αναφέρθηκε στο συνολικό έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους δηλώνοντας για ακόμη μια φορά «πραγματικά περήφανη» και τονίζοντας ότι «η επιτροπή θα συνεχίζει να κάνει το έργο της σε πείσμα όσων επιχειρήσουν να τη φιμώσουν».
Κώστας Παπαγιάννης