Live τώρα    
Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός της αποσταθεροποιεί κοινωνία και οικονομία / Η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τις θέσεις και τα πεπραγμένα της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός της αποσταθεροποιεί κοινωνία και οικονομία / Η Ν.Δ. προσπαθεί να κρύψει τις θέσεις και τα πεπραγμένα της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσαν χτες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη ότι κρατά στη σκιά τις θέσεις της και τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε. Όπως επισήμανε ο Ν. Παππάς στον ρ/σ "Παραπολιτικά", η Ν.Δ. "προσπαθεί να αποκρύψει τις  δεσμεύσεις, τις προτεραιότητες και τις ιδεολογικές της αρχές" και ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι "ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός που εξέφρασε η Ν.Δ." θα αποσταθεροποιήσει "και την οικονομία και την κοινωνία και θα βάλει ερωτηματικό στη βιωσιμότητα της συμφωνίας την οποία πέτυχε η κυβέρνησή μας".

Κύκλοι της Κουμουνδούρου, επιπλέον, υπογράμμιζαν ότι η Ν.Δ. επιδίδεται "σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει εαυτόν και πεπραγμένα εκτός κάδρου", αγνοώντας την "πραγματικότητα", δηλαδή τις συνέπειες που "υπέστη ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας". "Δυστυχώς, όμως, για την ίδια τη Ν.Δ., οι Έλληνες πολίτες έχουν νωπές μνήμες τόσο από τον προεκλογικό εμπαιγμό του κ. Σαμαρά και των Ζαππείων όσο και από την πολιτική που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός αμέσως μετά τη μεταμέλειά του ενώπιον της κ. Μέρκελ" υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, ο Ν. Παππάς, απαντώντας σε ερώτηση για το αν διακρίνει στροφή της Ν.Δ., σημείωσε ότι δεν βλέπει "καμία στροφή" και "καμία ρητή αποστασιοποίηση".

Δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ

Σκληρή κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην παντελή απουσία βούλησης της Ν.Δ. για διαπραγμάτευση έναντι των δανειστών, καθώς ταυτίζεται με τα μνημόνια ιδεολογικά. Η Ο. Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο euro2day υπογράμμισε ότι "το μόνο που ήξερε να κάνει είναι να πιέζει να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν". Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν ότι "ο κ. Σαμαράς, χωρίς καμία προσπάθεια να κερδίσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής από όσες υποσχόταν", προχώρησε στην εφαρμογή της πολιτικής "της ακραίας λιτότητας, δηλώνοντας απλώς 'ουδείς αναμάρτητος'". Επιπλέον, υπενθύμιζαν το e-mail Χαρδούβελη, για το οποίο σχολίαζαν ότι ήταν "η εισαγωγή ενός νέου τεράστιου προγράμματος λιτότητας".

Επιπλέον, υπογράμμιζαν ότι η προσπάθεια της Ν.Δ. να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως «μια από τα ίδια» πέφτει στο κενό. "Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει την προσπάθεια και τη μάχη μέχρις ορίων που δόθηκε επί επτά μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης" και να τη συγκρίνει "με την πειθήνια εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών από τις κυβερνήσεις με κορμό τη Ν.Δ.". Μάλιστα, ο Ν. Παππάς ανέφερε με σκωπτική διάθεση ότι η Ν.Δ. θα ήθελε να ζητήσουμε συγνώμη "διότι αποδείξαμε ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης".

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε 7 μήνες, τι δεν έκανε η Ν.Δ. σε 2,5 χρόνια

Ιδιαίτερη στόχευση από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για το θέμα του χρέους και των ιδιωτικοποιήσεων. Η Όλ. Γεροβασίλη τόνισε πως το χειρότερο στη στάση της Ν.Δ. είναι ότι "τη στιγμή που εμείς καταφέραμε να μπει στο τραπέζι και έχουμε δώσει χρονικό πλάνο για την απαραίτητη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η Ν.Δ. συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι βιώσιμο". Παράλληλα, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι "ο νεοφιλελεύθερος πιστεύει ότι πρέπει να πουλήσουμε και τη μικρή ΔΕΗ, και τον ΑΔΜΙΕ, και την ΕΥΔΑΠ, και την ΕΥΑΘ". "Αυτό πιστεύει γιατί πρέπει όλες οι υποδομές μας να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είχε δεσμευτεί να κάνει" συμπλήρωσε.

Πηγές της Κουμουνδούρου προχωρούσαν σε μια αναλυτική αντιπαράθεση της επτάμηνης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων και πεπραγμένων της ΝΔ. Συγκεκριμένα, ανέφεραν:

* Η Ν.Δ. μονιμοποίησε το χαράτσι με τη νομοθέτηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπαθεί να ανακατανείμει τα βάρη του υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικροϊδιοκτητών.

* Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε προτείνει μέσω του e-mail Χαρδούβελη την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στις αρχές του 2015. Πριν το δημοψήφισμα, μάλιστα, η Ν.Δ. και ο συνασπισμός του "Ναι" ζητούσε να ψηφιστεί η πρόταση των δανειστών, η οποία προέβλεπε αυξημένη φορολογία σε όλο το τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση).

* Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεσμευόταν μέσω του e-mail Χαρδούβελη για δραστική μείωση του ΕΚΑΣ το 2015 αλλά και την πλήρη κατάργησή του για ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και για την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η εφαρμογή της ρήτρας ανεστάλη από την κυβέρνηση της Αριστεράς, στη συμφωνία προβλέπεται η δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων.

* Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθιέρωσε εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε.

* Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε υπογράψει συμφωνία η οποία προέβλεπε υπέρογκα πλεονάσματα ύψους 3% και 4,5% για τα επόμενα χρόνια και οδηγούσε σε χρηματοδοτικό κενό 12,7 δισ. το 2015. Επιπλέον, προέβλεπε και απροσδιόριστα μέτρα ύψους 5,7 δις. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα πέτυχε νέα (λογικά) πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, αποτρέποντας μέτρα 20 δισ.

* Σε αντίθεση με το βάθεμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, σταμάτησε τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ αποκατέστησε καταφανώς άδικα απολυμένους και εκκίνησε προγράμματα απασχόλησης με βασικούς ωφελούμενους τους εργαζόμενους. Επιπλέον, άνοιξε τη συζήτηση με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών.

* Η κυβέρνηση της Αριστεράς σύναψε συμφωνία που διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, διατηρώντας όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας, σε αντίθεση με το αγγλικό δίκαιο αποικιοκρατικής έμπνευσης το οποίο ρύθμιζε τη σύμβαση που υπέγραψε η Ν.Δ.

* Ενώ η Ν.Δ. "ξέχναγε" τις υποθέσεις φοροδιαφυγής στα συρτάρια, η κυβέρνηση της Αριστεράς βάζει τέλος στην ασυλία των ισχυρών, ανοίγει τις υποθέσεις (βλ. λίστα Λαγκάρντ) και φέρνει έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0