Πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες στην Αθήνα και ενώ το αποτέλεσμα θεωρούνταν ώς εκείνη την ώρα αμφίρροπο, τα σημάδια του ρήγματος στο "οχυρωματικό" μπλοκ αδιαλλαξίας Βερολίνου - Βρυξελλών ήταν ήδη ορατά, κυρίως με την εμφανή διαφοροποίηση της κυβέρνησης του Παρισιού. Η Γαλλία φαίνεται ότι αποφασίζει να πάρει στα χέρια της την καυτή πατάτα της ελληνικής κρίσης, αναλαμβάνοντας άτυπα μεσολαβητική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Άλλωστε, λίγη ώρα αφότου οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνοντας τον για την απόφαση σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η συντριπτική αποδοχή εκ μέρους της γαλλικής κοινής γνώμης της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο προτεινόμενο από τους δανειστές νέο "πρόγραμμα διάσωσης", όσο και οι μαχητικές κινητοποιήσεις χιλιάδων Γάλλων πολιτών υπέρ της Ελλάδας την τελευταία εβδομάδα, συνέτειναν καθώς φαίνεται καθοριστικά στην εκδήλωση του "σχίσματος" Παρισιού - Βερολίνου (αναλυτικό ρεπορτάζ για τις γερμανικές αντιδράσεις, σελ. 15).
Το "σύνθημα" της αλλαγής στάσης έδωσε ο ίδιος ο Ολάντ από το πρωί της Κυριακής ήδη, διαμηνύοντας μέσω συνεργατών του στα γαλλικά ΜΜΕ ότι "είτε οι Έλληνες ψηφίσουν Ναι είτε Όχι, εγώ θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ". Άνθρωποι του περιβάλλοντός του δήλωναν στην εφημερίδα "Journal du Dimanche" ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν εξ αρχής "μεσολαβητής στην ελληνική υπόθεση". Εξήγγειλαν παράλληλα πρωτοβουλία εκ μέρους του προέδρου για άμεση συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση στην ελληνική κρίση.
Μοσκοβισί: Ξεκολλήστε επιτέλους με τις "μεταρρυθμίσεις"
Στη γραμμή Ολάντ "στοιχίστηκε" και ο μέχρι πρότινος αυστηρών τόνων επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, καλώντας "κάποια κράτη - μέλη" της ΕΕ να... ξεφορτωθούν επιτέλους τις εμμονές τους με τις "οικονομικές μεταρρυθμίσεις". "Κάποια κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα ήταν σωστό να ξεφορτωθούν συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν για οικονομικές μεταρρυθμίσεις λόγω της μονοτονίας τους" είπε συγκεκριμένα ο Γάλλος επίτροπος, χωρίς βεβαίως να κατονομάσει τις χώρες αυτές.
«Είναι σχεδόν ανυπόφορο να βλέπω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπουργούς Οικονομικών που πιστεύουν ότι είναι θεμιτό να παρουσιάζουν συνεχώς τις ίδιες μεταρρυθμίσεις μέσω ενός γραφειοκρατικού τρόπου» τόνισε ο Μοσκοβισί σε ομιλία του στο συνέδριο του Le Cercle des Economistes. Οι συστάσεις της Ε.Ε. προς τα κράτη - μέλη πρέπει να είναι «περισσότερο στρατηγικές» και «λιγότερο παρεμβατικές» για τις κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να μπορούν να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί, ενώ, αναφερόμενος στον ελληνικό λαό και στην αντίστασή του ενάντια στη λιτότητα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Μερικές φορές τους καταλαβαίνω»...
Μακρόν: Όχι στον πειρασμό να συντρίψουμε έναν λαό
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε το "μήνυμα" Ολάντ, λέγοντας πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι οφείλουν "να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες" με την Αθήνα.
"Έστω κι αν κερδίσει το ελληνικό Όχι, η ευθύνη μας θα είναι να μην κάνουμε την Ευρωζώνη μια 'Συνθήκη των Βερσαλλιών'" τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι Συνθήκη των Βερσαλλιών, που υπογράφηκε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, επέβαλε σκληρούς και δυσβάσταχτους όρους στην ηττημένη Γερμανία. Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε κατά του πειρασμού "να συντρίψουμε έναν λαό" επειδή κέρδισε ένα δημοψήφισμα. "Δεν μπορώ να συνηθίσω ούτε τον κυνισμό των Ελλήνων ηγετών οι οποίοι έθεσαν ένα μεροληπτικό ερώτημα, ούτε τις λαϊκιστικές δηλώσεις μερικών που, επειδή τους το ζητάει η κοινή γνώμη τους, θεωρούν ότι η λύση σε όλα τα προβλήματά μας θα ήταν να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη" τόνισε ο Μακρόν.
"Έχουμε ανάγκη έναν υπεύθυνο ελληνικό λαό, ο οποίος να γνωρίζει πως δεν ψηφίζει απλώς για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη και εμείς χρειάζεται να φανούμε αλληλέγγυοι" συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός, λέγοντας πως οι Έλληνες ηγέτες και οι Ευρωπαίοι εταίροι "συμπαρήγαγαν" την κρίση στην Ελλάδα.
Ντελόρ: Διάσωση της Ελλάδας βάσει σχεδίου
Στη γαλλική οπτική θεώρησης της Ε.Ε. ως μιας ένωσης πολύ πέρα από την οικονομική και νομισματική ενοποίηση εντάσσεται και η χτεσινή παρέμβαση στην ελληνική κρίση του Ζακ Ντελόρ, ενός από τους ιστορικούς αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Με άρθρο του στη "Le Monde", ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν την περίοδο 1985 - 93 ζητά από τους ηγέτες της Ε.Ε. να διασώσουν την Ελλάδα με ένα σχέδιο τριών σημείων, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης του χρέους, που προβλέπει τα εξής:
* Άμεση οικονομική βοήθεια για να αποκατασταθεί η βραχυπρόθεσμη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας.
* Βοήθεια μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε., ώστε η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.
* Χωρίς καθυστέρηση αντιμετώπιση του βάρους του ελληνικού χρέους καθώς και των χρεών όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν διογκωθεί λόγω των προγραμμάτων διάσωσης.
«Το ελληνικό δράμα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο εθνικό. Θα έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη» επισημαίνει ο Ζακ Ντελόρ.
Υπέρ του δημοψηφίσματος οι Γάλλοι
Συντριπτική ήταν η αποδοχή του ελληνικού δημοψηφίσματος από τη γαλλική κοινή γνώμη, που σε ποσοστό 65% δήλωσε ότι όχι μόνο δεν αντιτίθενται στην ψηφοφορία, αλλά θεωρεί ότι ήταν μια καλή απόφαση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa, που έγινε για λογαριασμό τηλεοπτικής εκπομπής και δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα "Journal du Dimanche", την άποψη αυτή συμμερίζονται τόσο οι υποστηρικτές της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, σε ποσοστά 66% και 62% αντίστοιχα.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν εξάλλου σε ποσοστό 75% ότι δεν συμμερίζονται την άποψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από το ελληνικό δημοψήφισμα. Από τους υποστηρικτές της Αριστεράς, το 57% δεν συμφωνεί με τον πρόεδρο, ενώ από τους υποστηρικτές της Δεξιάς δεν συμφωνεί το 87%.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 58% των Γάλλων εκτιμά ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που κυρίως ευθύνονται για την κρίση που αντιμετωπίζουν, ενώ το 41% κρίνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι οι υπεύθυνοι. Την ευθύνη καταλογίζουν στους πιστωτές με μικρή διαφορά οι υποστηρικτές της Αριστεράς (50% έναντι 48%), ενώ η πλειονότητα των υποστηρικτών της Δεξιάς αποδίδει τις ευθύνες στον ελληνικό λαό.
Ρέντζι: Διαπραγματεύσεις ανεξαρτήτως αποτελέσματος
"Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι προφανές ότι την επομένη οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Il Messaggero".
"Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο να κλαίει μπροστά από μια τράπεζα και τους ανθρώπους που κάνουν ουρές μπροστά από τα ATM, αντιλαμβάνεσαι ότι μια χώρα τόσο σημαντική για τον κόσμο και για τον Πολιτισμό όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλήγει έτσι" σημείωσε ο Ρέντζι. "Είναι επομένως προφανές ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να ξαναρχίσουμε να μιλάμε. Η πρώτη που το γνωρίζει αυτό είναι η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ" τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις για την Ιταλία, ο Ρέντζι εξέφρασε την πεποίθησή του για το αντίθετο, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κάποιες "δυσκολίες". "Δεν λέμε ότι όλα θα πάνε καλά. Λέμε πιο απλά ότι η δουλειά που έγινε τους τελευταίους μήνες θέτει την Ιταλία υπό άλλες συνθήκες από αυτές του παρελθόντος. Δεν βρισκόμαστε πλέον στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δεν μας αναφέρουν πλέον ως συντρόφους στην ατυχία της Ελλάδας" σημείωσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη και θα κάνει τα πάντα για να διαπραγματευτεί.