Live τώρα    
Κομισιόν, ΕΚΤ, γερμανικό ΥΠΟΙΚ / "Βλέπουν" πρόοδο αλλά και "δρόμο" στις διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κομισιόν, ΕΚΤ, γερμανικό ΥΠΟΙΚ / "Βλέπουν" πρόοδο αλλά και "δρόμο" στις διαπραγματεύσεις

Την εκτίμηση ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι απομένει ακόμα δρόμος, διατύπωναν χθες Κομισιόν, ΕΚΤ και η πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στον απόηχο των συνεδριάσεων του Brussels Group των περασμένων ημερών αλλά και ενόψει της επανέναρξής τους χθες αφήνοντας να διαφανεί πολιτική βούληση για συμφωνία παρά τις υφιστάμενες διαφορές.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων των θεσμών σε επίπεδο Brussels Group συνεχίζονται "εντατικά και εις βάθος" και πως οι συνεδριάσεις του Brussels Group έλαβαν χώρα όλο το Σαββατοκύριακο σε εποικοδομητικό πνεύμα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται "εντατικά και εις βάθος", αλλά "απομένει ακόμα δουλειά" είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι θα εντατικοποιηθούν και εκτιμώντας ότι, εφόσον συνεχιστούν στο ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, θα οδηγήσουν σε σύγκλιση απόψεων. Ο Μ. Σχοινάς συμπλήρωσε ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της 11ης Μαΐου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την κατάσταση, και τόνισε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Πεπεισμένος ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία για να αποφύγουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα "Het Financieele Dagblad" που δημοσιεύτηκε χθες. Ο ίδιος δήλωσε πως είναι "απολύτως πεπεισμένος ότι το χειρότερο σενάριο θα αποφευχθεί". Αναφερόμενος στον αντίκτυπο που έχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τα προβλήματα της Ελλάδας, ανέφερε πως "όλοι αναγνωρίζουν ότι ο βαθμός άγχους και αδυναμίας στην Ευρωζώνη έχει αλλάξει εντελώς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης".

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν δήλωσε ότι "έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε σε ολοκλήρωση του προγράμματος και εκταμίευση των πόρων που απομένουν". Αναφέρθηκε δε σε δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, στα οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα απομένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ερωτηθείσα αν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση ακόμη και για ενδεχόμενη μερική εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι "η κάθε εκταμίευση θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, διότι ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ΕSM πρέπει να λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση" και ότι "άρα πριν από μια εκταμίευση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή".

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε άγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδιδόταν από την Αθήνα.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0