Νέα παρέμβαση στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας επιχειρούν ευρωπαϊκοί κύκλοι, αναμασώντας ένα σχέδιο που ήδη από την επομένη των εκλογών υπήρχε στα χείλη Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τους Financial Times, υπουργοί Οικονομικών και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παρουσιάζουν ως μονόδρομο για τον Αλέξη Τσίπρα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με αποχώρηση - εκδίωξη της Αριστερής Πλατφμόρμας και την απομάκρυνση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, προτείνοντας ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που θα περιλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
«Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε κατονομαστεί. «Αυτή η κυβέρνηση (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) δεν μπορεί να επιβιώσει», τόνισαν πηγές υπουργείου Οικονομικών κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν οι FT.
«Μέχρι πρόσφατα, ήμαστε περισσότερο λέσχη συζητήσεων παρά πολιτικό κόμμα, οπότε είναι δύσκολο να επιτύχουμε μια αποτελεσματική κομματική πειθαρχία. Μην ξεχνάτε ότι κυβερνούμε λιγότερο από 100 ημέρες», φέρεται να δηλώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα, αναφερόμενο στις ανοικτές διαφωνίες ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του κόμματος.