Live τώρα    
Επίσκεψη Κοτζιά στο Κίεβο / Επίσκεψη Κοτζιά στο Κίεβο: Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Κοτζιά στο Κίεβο / Επίσκεψη Κοτζιά στο Κίεβο: Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

"Αν υπάρχει χώρα που μπορεί να καταλάβει τον πόνο των ανθρώπων μέσα στον πόλεμο και μέσα στην κρίση, σήμερα αυτή είναι η Ελλάδα" είπε από την Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, να αναλάβει περίθαλψη ασθενών και να προσφέρει τεχνογνωσία σε θέματα Συντάγματος και κράτους δικαίου.

"Στηρίζουμε τη Συμφωνία του Μινσκ, καθώς και τα μέτρα υλοποίησης διασφάλισής της που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Όπως αναφέρει και η συμφωνία του Μινσκ, στηρίζουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας" είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζοντας πως "θέλουμε διπλωματικές λύσεις"  και πως είναι ύψιστης σημασίας η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία.

Από την ατζέντα δεν έλειπε και το θέμα των κυρώσεων. Άλλωστε η Ουκρανία επιθυμεί, όπως είπε και ο Π. Κλίμκιν, την εφαρμογή της εκεχειρίας, τη λήψη περαιτέρω κυρώσεων και την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Ν. Κοτζιάς επεσήμανε πως η Ελλάδα "κάποτε υιοθέτησε κυρώσεις κατά της ΠΓΔΜ. Αποδείχθηκε ότι κάποιοι έβγαζαν λεφτά".

Υποστήριξε πως "οι κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτελεσματική χρήση" και να είναι "εργαλείο διπλωματίας", αλλιώς έχουν "την τύχη των κυρώσεων κατά της Κούβας και του Ιράν".

"Στις κυρώσεις έχει κανείς δύο κατευθύνσεις. Μία να τσακίσει αυτόν στον οποίο επιβάλλει τις κυρώσεις. Η δεύτερη είναι  να τον υποχρεώσεις να έρθει με πραγματική θέληση στο τραπέζι της ειρήνης" επεσήμανε και κατέληξε πως "οι κυρώσεις πρέπει να βοηθούν τον ουκρανικό λαό, την Ουκρανία, την  ειρήνη και τη σταθερότητα ως μέσο διπλωματίας, αυτή είναι η αρχή μας."

Η συνάντηση των δύο πολιτικών έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο Ν. Κοτζιάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ουκρανού ομολόγου του για διευκόλυνση της πρόσβασης των Ουκρανών  στον ελληνικό χώρο. Τέλος, συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο. Σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς και για να παραστεί στo ΜedGroup.

Α.Γ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0